Grattis Tomas Adolphson på 70-årsdagen!
Postad 09:00 30/7 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Det har varit många 50-årsjubileum på sistone, och nu är det dags för det andra 70-årsjubiléet. Grattis Tomas!


Foto: Henrik Lans - taget 31/1 2016 på Kulturhuset Gleng i Sarpsborg, Norge

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis Anders Falk på 70-årsdagen!
Postad 09:00 15/4 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Idag fyller Anders Falk 70 år, och vi på fansiten gratulerar å det varmaste!


Foto: Anna Gummerus Löf - taget 6/10 2011 på Reginateatern i Uppsala i Uppsala

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis till Greg på födelsedagen!
Postad 09:30 21/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Foto, Diverse

Idag fyller Greg Fitzpatrick år, så vi skickar våra varmaste gratulationer!(Bilden är tagen 5/12 2018 på Södra Teatern; Greg gör affärer med Lasse Tengroth från Playground Music.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

The Adolphson & Falk Collection - av Greg Fitzpatrick
Postad 14:00 15/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Länkar, Diverse

I gårdagens konsertrecension så nämnde vi att Greg Fitzpatrick inte bara gjort musikaliska arrangemang till konserten, utan även låg bakom den videografik som projicerades på scenen. Och inte nog med det - han har även gjort nitton tavlor (eller som han kallar det, "visual interpretations") av Adolphson & Falks sånger från 80-talet! Tavlorna finns utställda i samband med konserterna och kan köpas på plats, med eller utan ram. Såväl Greg som Tomas och Anders signerade dem också glatt på konserten jag var på i alla fall. Konstverken finns även att beskåda på Plumplucker-bloggen!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ett annat femtioårsjubileum
Postad 08:00 20/4 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Vad hände egentligen med folk från Uppsala 1968? Inte bara Adolphson & Falk firar 50 i år, utan även en annan bekanting jubilerar med ny platta.

Det var gårdagens morgontidning som gjorde mig uppmärksam på detta, faktiskt (kom sen inte att påstå att papperstidningar inte behövs!) - Dalademokratens krönikör och recensent Lennart Götesson uppmärksammade (recensionen på nätet ligger bakom Mittmedias betalvägg) att även Adolphson & Falks kamrat Hasse Loelv firar 50 år som artist i år. Detta med en ny platta: Fuerterico (Spotify).Jag är verkligen ingen expert på den här typen av musik, så jag litar på Götesson när han beskriver det som "latininfluerat" och "kryddat med jazz och blues". Hasse har skrivit alla de nio låtarna och spelar, precis som vi är vana vid, både piano och dragspel, men även melodica; dessutom medverkar flera andra musiker (ingen med någon nära anknytning till A&F) på skivan. Varför inte ge Hasses platta en chans i bakgrunden och låta helgen börja lite mjukt? Den är väl värd att lyssna på!

Grattis Hasse!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis på födelsedagen Tomas Adolphson
Postad 08:45 30/7 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Idag nöjer vi oss med ett kort men kraftigt GRATTIS till Tomas Adolphson som fyller 66 år idag!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

K Special om Barbro Hörberg i SVT
Postad 12:30 6/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: TV/radio, Diverse

Idag bara en kort, indirekt A&F-relaterad notering. Vi laddar upp för måndagens konsert.

För de som är intresserade av lite svensk musikhistoria: SVT2 visade igår kväll i serien K Special programmet "Med ögon känsliga för grönt" - ett kärleksfullt porträtt av vissångerskan Barbro Hörberg. Programmet är väldigt personligt och fyllt med heminspelade filmer och intervjuer med de som stod Barbro nära, både privat och inom musikens värld. En nära på meditativ timmes TV i dagens brus.

Adolphson & Falk är inte med i programmet själva; men de skrev en del av musiken till hennes melodier. Två av sångerna, "Ja, hej..." och "Kände du kylan", finns med i programmet som sänds i repris idag klockan 14:00 och på onsdag kväll klockan 22:45 Det finns även att se via SVTs hemsida och i SVT Play fram till 29/7.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Nördhörnan - From Here to Eternity
Postad 10:00 2/4 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Historia, Diverse

Dags för ett litet påskägg från Nördhörnan! Vi reser dryga trettio år tillbaks i tiden, och tar en tur runt om i Europa tillsammans med Adolphson & Falk. Känsliga läsare varnas för att det kan förekomma viss sarkasm i den här artikelns inledande två stycken.

Det kan inte ha undgått någon av våra trogna läsare att jag är "en smula nördig" med saker som rör A&F, och kanske då särskilt med min skivsamling. Utav det material som är officiellt släppt av bandet så saknar jag mig veterligen bara en utgåva (Det svåra valet på kassett) - annars har jag allt, i alla versioner och på alla media som finns. Jag har Bärande våg / Blinkar blå-maxin, promosingeln för Kärlek i Chevrolet, Blinkar blå-singeln på blå vinyl, den svårfunna singeln med Just Left Behind och inte mindre än två exemplar av För ung för att förstå-singeln (ett med stort och ett med litet centerhål). Finns en utgåva omnämnd i diskografin så har jag den. Genom mitt idoga samlande och, inte minst, genom jobbet med fansiten så tycker jag nog att jag med åren har skaffat mig... rätt bra koll på A&Fs katalog.

Ibland när jag börjar prata med folk i samband med konserter eller i andra sammanhang så dyker det upp någon som säger typ:
- Åh, fast jag vet en skiva du garanterat inte har! När jag gick på lågstadiet så var det en kille som gick i min storebrorsas parallellklass som hade deras första platta på ENGELSKA! Den visste du inte fanns, eller hur??
Jag betvingar då min inre besserwissers omedelbara reaktion och sväljer impulsen att börja mitt svar med "Nja, jag tror nog inte att det var den första plattan, Nattexpressen, från 1978 han hade på engelska..." och nöjer mig istället med att svara:
- From Here to Eternity, ja. Vet du vilken utgåva det var?
- Ööhh... den engelska versionen? Det var den med vahettere Blinkar blå på?
Här brukar självkontrollen till slut brista, och jag måste få korrigera:
- Blinkar blå var faktiskt aldrig var med på någon LP, den kom bara som singel. Det var först när materialet återutgavs på CD som den kom med som bonusspår. Den engelska plattan - utan Flashing Blue - släpptes faktiskt dessutom i tre olika länder; vet du vilken pressning det var han hade - den vanliga svenska, eller?
Av någon anledning brukar den jag pratar med antingen få ett viktigt telefonsamtal eller komma på att han har ett tåg att passa ungefär vid den här punkten i samtalet, och kvar står jag - sorgsen över att ha missat chansen att få dela med mig av min ofattbara kunskap i ämnet. Tur att jag då har en site jag kan skriva av mig på utan att någon kan stoppa mig.

För de som till äventyrs inte har koll på den här delen av A&F-historien: LP:n From Here to Eternity är alltså helt enkelt en engelskspråkig utgåva av Med rymden i blodet som släpptes 1983. Den var tänkt som ett redskap att exportera Adolphson & Falks musik utanför Sverige; man gjorde några försök till det under åttiotalet, men bortsett från några få länder så blev det ingen större uppmärksamhet i Europa. Bandet fortsatte istället med Sverige som huvudmarknad, och det är vi givetvis glada för. Skivan innehåller samma låtar som den svenska förlagan, om än i något annan ordning, och med några små skillnader i arrangemangen. De engelska texterna skrevs huvudsakligen av Greg FitzPatrick - Anders var med och skrev Body Machine (Kroppens automatik), och Anders bror Lars Falk var med på Just a Machine (Mr. Jones maskin), Waves in the Air (Bärande våg) och Stockholm Serenade. Vissa låtar är översatta mer eller mindre ordagrant, andra har fått sin stämning översatt men med delvis nya texter, och ett par har fått helt nyskrivna texter. På det hela taget håller plattan samma professionella klass som de svenskspråkiga, även om de engelska texterna på ett par små håll kunde ha putsats lite till. (Jag förstår fortfarande inte hur Greg kunde få in ordet "unrelentless" i sin text till titelspåret From Here to Eternity (Vidare), när raka motsatsen - "relentless", eller kanske "unrelenting" för att det ska gå in i melodin - är det som texten försöker förmedla. Men det må vara preskriberat nu.) Samtidigt är ett par av texterna riktigt bra - bortsett från klavertrampet (pun intended) ovan så är From Here to Eternity (översatt stämning) riktigt poetisk, liksom Fifth Avenue (helt ny text) och Just a Machine (i princip ordagrant översatt med bara små justeringar).

Hur som helst - skivan pressades i åtminstone ytterligare två länder förutom Sverige - nämligen Italien och Nederländerna. (Vet du fler? Hör av dig i kommentarsfältet!) I Italien var såklart den musik som vi i resten av världen kallade italodisco stor på åttiotalet, och A&Fs synthiga sound bedömdes ha god chans att gå hem där. Skivbolaget CAM/Panacord släppte även They Put my Baby on the Air (Från min radio) på singel med Flashing Blue som B-sida för att ackompanjera LPn, men den stora succén uteblev. (Vi får anledning att återkomma till A&F och Italien i en senare artikel, dock - det finns ett par kopplingar till att nörda loss på vid ett senare tillfälle.)


Små skillnader i trycket av de tre olika pressarna kan man se på framsidan av konvolutet. Överst den svenska pressen, sedan den nederländska med lite mörkare bakgrund och skarpare text, och underst den italienska som är något ljusare än de andra två.

I Nederländerna försökte skivbolaget Friends Records sig på ett släpp av albumet, men de valde istället att ge ut Body Machine, med Sheer Attraction (Krafter vi aldrig känner) på B-sidan, som singel. Även här verkar det ha gått trögt; under de åtta år jag bodde i Amsterdam (1999-2007) så träffade jag inte på en enda holländare i lämplig ålder som kände till dem. (I grannlandet Belgien testade skivbolaget Rainbow vattnet med en singel bestående av Waves in the Air och Stockholm Serenade, men man gav mig veterligen aldrig ut LPn. Den singeln går för övrigt ganska ofta att hitta till försäljning på nätet.)


I nedre vänstra hörnet av konvolutets baksida kan man se de olika skivbolagens logotyper. Överst i högen den nederländska, i mitten den svenska, och nederst den italienska som även har en logotyp och beställningsnummer uppe i högra hörnet. (Den är till och med "punchad" för att markera att det är ett rea-exemplar. Sorgligt.)

Tyvärr är alla dessa skivbolag sedan länge nedlagda, uppköpta, demonterade eller bara inte-på-nätet, så de här utgåvorna finns det väldigt lite information om att få tag i. Det svenska bolaget, Air Music, slogs som bekant ihop med Chrysalis och köptes senare upp av BMG, och inte heller de har någon vidare koll på utlandskatalogen från det tidiga åttiotalet. Här får vi lita på vad som finns kvar i enskilda personers minnen, kombinerat med siter som discogs.com och sådant som går att finna på skivbörser och näthandelsplatser.


Etiketterna på de tre pressningarna är också olika. Överst den svenska med den klassiska Air Music-labeln, därefter CAM/Panacords svarta (komplett med den röda SIAE-stämpeln), och nederst Friends gröna med den röda rosen på.

Bara ett par varningens ord till sist - med jämna mellanrum brukar jag se en italienskpressad CD-utgåva av From Here to Eternity annonseras på en välkänd auktionssite, till ett ganska högt pris dessutom. Förutom albumspåren så ligger även singeln Flashing Blue / Astronaut med som bonusspår. Det är så klart en piratkopia, och till råga på allt en med riktigt kasst ljud på. Numera finns ju albumet på Spotify (HTTP) i fullgod kvalité, så motstå frestelsen att köpa en dålig CD dyrt (om du inte, som jag, är toknörd), och lyssna på låtarna som de SKA låta istället!

Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

20:19, 2/4 2015,
Göran U:
Nördig? Du? Neee ...

:-)
Grattis på födelsedagen Greg!
Postad 09:19 21/1 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Idag fyller Greg FitzPatrick hela 70 år! Stora gratulationer från oss på adolphsonfalk.com!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Testpost på nya siten
Postad 16:25 12/1 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Länkar, Siteinfo, Diverse

Kan du läsa det här så har du kommit fel.

bla bla bla

Justering

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Tillfälligt avbrott
Postad 10:00 11/8 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Vi har varit borta från etern i några dagar då det kraftiga åskvädret slog ut en brandvägg hos vår Internetleverantör. Nu är den dock bytt och kontrollen blinkar åter blå.

Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

21:31, 11/8 2014,
Göran Uddeborg:
:-)
Grattis Tomas Adolphson!
Postad 09:00 30/7 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Idag fyller Tomas Adolphson 65 år, stort grattis från oss på adolphsonfalk.com!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Fråga Falk!
Postad 14:55 25/1 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Med lite kort varsel: Vi ska träffa Anders Falk i morgon och göra en intervju om hans texter och hur de kommer till. Har du någonting du har undrat över i alla år så ta chansen nu - skriv en kommentar till den här artikeln före klockan 12:00 imorgon så ska vi försöka hinna ställa den till honom i samband med intervjun!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis Tomas Adolphson!
Postad 08:46 30/7 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Idag gratulerar vi Tomas Adolphson på födelsedagen! Tomas är ute tillsammans med Anders, Hasse och Mankan på turné, och inom kort så kommer vi att lägga ut ett reportage från premiären i Östergensjö i lördags, så håll koll!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis Anders Falk!
Postad 08:56 16/4 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Ett stort grattis på födelsedagen till Anders Falk!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Robin af Ekenstam på SVT
Postad 15:15 23/2 2012 av Henrik Lans. Kategorier: TV/radio, Diverse

För de intresserade så handlar TV-programmet Livsviktigt om Robin af Ekenstam som hållit Tomas, Anders och Greg sällskap på scenen under de elektroniska spelningarna i Göteborg och Uppsala med sina trummor. Programmet handlar om hur långt vetenskapen har kommit för att hjälpa människor som förlorat kroppsdelar och går på SVT 2 ikväll klockan 18:00. Det sänds även i repris imorgon och på lördag, samt den 7/3 (då i SVT 1).

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Samlingen
Postad 21:20 24/1 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Adolphson & Falks Facebooksida visar man just nu upp en bild på delar av min A&F-samling; något jag såklart är rätt stolt över! Det mest skrämmande var nog att allt inte fick plats på bordet vid fotograferingen; så dubletter, notböcker och &Falk-material fick ta ett steg tillbaks. Dock finns det ett par utgåvor jag saknar; skulle du ha någon av följande att avvara till lämpligt pris så skicka ett mail till kontakt@adolphsonfalk.com:

  • Just Left Behind - 7"
  • Det svåra valet - MK
  • Vidare - Promo CD
  • Waves in the Air - 7" (mitt omslag är i riktigt dåligt skick)


Har du några specialskivor som inte finns med i diskografin? Testpressar, feltryckta omslag eller annat kul? Lämna en kommentar och skryt lite!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis Greg Fitzpatrick!
Postad 00:08 21/1 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Idag, den 21:a januari, gratulerar vi mannen bakom syntharna - Greg FitzPatrick - på födelsedagen! Inom kort siktar vi på att publicera en ordentlig biografi över Greg, så håll koll.

(Vi passar även på att skicka en grattishälsning till vår vän Anders Lattermann som också fyller år idag!)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Årets julklapp!
Postad 17:16 30/11 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Här på adolphsonfalk.com är vi tillsammans med Adolphson & Falk stolta att kunna presentera årets julklapp - till dig själv eller till den stora A&F-fantasten i ditt liv...

Här är chansen att äga ett stycke svensk musikhistoria - de första nio signerade, blinkande boxarna av samlingsboxen 101010 kommer under december månad att säljas på Tradera - ta chansen att få tag på en riktig raritet! Redan nu finns nummer 005 - 009 ute, och de sista fyra kommer att komma upp en i taget från och med i morgon i fallande ordning. Samtliga auktioner kommer att vara i 14 dagar, så box nummer 001/250 kommer att klubbas slutligen den 18/12 - med snabb betalning så kan du ha den i god tid innan julklappsutdelningen!

Ta chansen - gå in på Tradera och bjud loss!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Hjälp Adolphson & Falk att Vidareutvecklas!
Postad 09:12 15/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Exklusivt, Diverse

Adolphson & Falk ber sina fans om hjälp - ta chansen att säga din mening. Rösta här intill!

Fem år efter releasen av den akustiska skivan Vidare vill nu Adolphson & Falk bygga på den lite, och går därför till hösten in i studio igen! Tillsammans med Hasse Loelv och Mankan Marcks ska man spela in ytterligare en handfull akustiska versioner som kommer att läggas på en utökad re-release av plattan framöver. Huvudsyftet är enligt Anders Falk att de vill ha med ett par låtar med på skivan med samma sättning som de nu turnerar med, och dessutom få med Hasses dragspel på en kant.

Därför har de vänt sig till oss på adolphsonfalk.com och bett oss ta tempen på er fans för att se vilka av de låtar som de nu turnerar med som ni helst vill ha på skiva med er hem - svara på vår omröstning här på kanten så får vi se vad det blir till slut! Ta chansen att påverka!

(PS: Bandet låter även hälsa redan nu att de har beslutat att inte ta med Mer jul på den här nyutgåvan.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis Tomas Adolphson!
Postad 09:20 1/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Ett par dagar sent (på grund av privata åtaganden) så gratulerar vi Tomas Adolphson på födelsedagen, som egentligen var i lördags, den 30 juli! Läs mer om Tomas!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis LG Nilsson!
Postad 09:32 5/5 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse, Nyheter, Foto, Trivia

Han må, av olika skäl, ha hållit sig relativt anonym under många år; men idag är det radio- och skivproducenten Lars-Göran Nilsson som står längst fram på scenen – stort grattis på 65-årsdagen den 5 maj 2011! För att hylla sin vapendragare-i-det-tysta på femtioårsdagen 1996 överlämnade bandet förutom originaltavlan som till slut blev omslaget till Med rymden i blodet en skiva – vi kan väl kalla det för en CD-singel – med en specialskriven låt på, LG bakom allt. Den låten har varit helt okänd för till och med de allra flesta hardcorefans fram till i höstas då den lyckades lista sig in som extrahemligt bonusspår i boxen 101010, sist på Det svåra valet.LG Nilsson med Med rymden i blodet-tavlan i bakgrundenDen 3.24 långa låten berättar historien om hur LG Nilsson, mannen som omväxlande skulle bli känd under namnen Alfa och Bad Sector i tillägg till sitt eget namn, tog sig an herrarna Adolphson och Falk, och sammanförde dem med herrar FitzPatrick och Lundquist och hur det kan gå till i studion. Skivan med låten får väl anses vara den absolut svåraste A&F-skivan att få tag på – den är begränsad i en upplaga på 1 – men tack vare skivans stolta ägare (som nuförtiden inte längre behöver vara anonym...) har vi fått tag på en kopia på omslaget.Skivomslaget till LG bakom alltLäs mer om hur LG kom att jobba med bandet och om hans upplevelser från tiden som Sveriges hemligaste producent, och vad det lilla blippande ljudet efter "...signaler som vi inte kan förstå..." i Blinkar blå kommer ifrån, i boken Den svenska synten som medföljer samlingsboxen! Återigen, stort grattis på födelsedagen från adolphson-falk.com!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis Anders Falk!
Postad 09:20 15/4 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Idag gratulerar vi landskaparkitekten, magikern och - inte minst - musikern och textförfattaren Anders Falk på 62-årsdagen! Läs mer om Anders!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Efterlysning
Postad 21:50 7/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse

Kanske just DU kan hjälpa till att göra vår diskografisida komplett...?

Finns det någon av våra besökare som har vinylsingeln Du låter det ske? Om den inte ligger alltför långt in i ett källarförråd eller något och du dessutom har tillgång till en scanner, hör av dig till oss via e-post till kontakt@adolphson-falk.com - det är såvitt vi vet det enda omslaget som fattas i samlingen just nu (mitt eget ex ligger just alltför långt in i ett källarförråd...).

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ersättningskits för blinkboxar
Postad 16:20 2/1 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Video, Länkar, Diverse

I närmare trettio år har vi alla gått i vissheten att så länge som kontrollen blinkar blå så är allt som det ska. Men vad gör man om kontrollen plötligt SLUTAR blinka blå?

På grund av ett tillverkningstekniskt problem med LED-insatsen till den begränsade upplagan av 101010-boxen så går det inte att byta batteri när det väl har tagit slut - och det borde räcka i cirka 4-6 veckor om det får stå på och blinka KONSTANT; betydligt längre så länge boxen hålls stängd. Skulle ditt batteri ändå ha tagit slut så finns möjligheten att beställa ett ersättningskit och (mycket försiktigt) byta ut det.

Du beställer kitet från densvenskasynten.coms specialsida, och det finns även en video där Greg FitzPatrick visar hur man byter insatsen på Youtube.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar