Adolphson & Falk Live på Södra Teatern 26/1 2019
Postad 19:00 28/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

Rond 2 av jubileumsturnén på Södra Teatern i Stockholm var - om möjligt - ÄNNU bättre än förra spelningen!


Foto: Henrik Lans

Inför en fullsatt Södra Teatern var det som vanligt ett Adolphson & Falk i högform som intog scenen efter en välförtjänt julpaus. Tomas och Anders hade stort stöd av Greg på synthar och mandolin, Dagge på trummor och violin, Mankan på kontrabas och tvärflöjt och Hasse på keyboard, dragspel, diverse rytmgörande verktyg och - i ett minnesvärt ögonblick - ledsen groda(!).


Foto: Henrik Lans

Låtlistan var densamma som på resten av turnén (den förra spelningen var något omkastad för att passa med flöjtisten), så det var idel hits (inklusive en viss julsång, trots att trettonhelgen är passerad med råge). Om jag ska välja ut några extra stora favoriter från den här konserten så får det bli blocket med Ifrån och Fångad som ett djur (sorgligt underskattad låt) i första akten och sekvensen med Ljuset på min väg och Stockholmsserenad i andra akten, plus extranumret Nu lever jag igen - alla låtar som får ett rejält lyft live av kombinationen Greg + Dagge. Dagges avslutande trummor i outrot på Ljuset på min väg kändes ända in i ryggmärgen; mäktigt värre - och vilken väg in i nya arrangemanget på Stockholmsserenad!

Kvällens allra sista extranummer var Det går mot kväll från nya skivan - och minsann om jag inte hörde snyftningar och snörvlande i salongen.


Foto: Henrik Lans

Jag pratade med Tomas, Anders, Greg och Dagge efter spelningen (de andra två hann smita, antar jag, hemåt mot Uppsala), och de var alla väldigt nöjda med kvällen. Det var jag också, och många med mig.

Om du fortfarande tvivlar på om du ska boka biljett till spelningen i Uppsala i februari eller inte så vill jag först säga "Vad är det för fel på dig?", och sedan tipsa dig om att inte dröja för länge. Enligt turnéchefen Hilda så går biljetterna fort inför den spelningen också - per i lördags kväll fanns det bara omkring hundratalet biljetter kvar.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Extra konsertdatum i januari och februari
Postad 10:00 16/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Psst...! Du missar väl inte att det finns två extra chanser att se Jubileumsturnén?

Rättelse!
I en tidigare version av den här artikeln så skrev vi att den extrainsatta Uppsalaspelningen skulle äga rum i januari - det stämmer inte utan 27/2 är det datum som gäller! Vi ber om ursäkt för eventuell förvirring!

Om det nu skulle ha undgått någon så lade man före jul (men efter att vi publicerade turnékartan) till ytterligare två spelningar på turnéplanen - ytterligare en på Södra Teatern i Stockholm 26/1 och en på Katalin i Uppsala en månad senare, den 27/2. Information och länkar till biljettförsäljning hittar du i konsertavdelningen här på siten. Kanske vi ses på Södran?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk - Jubileumsturné live i Stockholm 5/12 2018!
Postad 19:00 14/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Letar du efter det bästa sättet att spendera tre timmar i vintermörkret? Gå på konsert med Adolphson & Falk, vetja!

Något försenat på grund av juletider och jobb kommer så här äntligen en liten artikel om jubileumsturnén! Jag såg konserten på Södra Teatern i Stockholm den femte december, och det var ett Adolphson & Falk i högform som tog emot publikens jubel. Kvällens konsert var det sjätte stoppet av vad som sedemera blivit fjorton (om man hoppas riktigt hårt kanske det blir ännu fler?) på turnén, och det var ett samspelt och intrimmat gäng vi mötte. Tomas och Anders har, som tidigare berättats, sällskap på scen av både Hasse Loelv, Mankan Marcks, Greg Fitzpatrick och Dagge Lundquist under turnén. Just den här kvällen var också flöjtisten Magnus Lindberg med på scen (han är även med och spelar på nya skivan) - något som lyfte flera av de lugnare låtarna ytterligare ett snäpp.

Huvuddelen av konserten ägnas åt de gamla klassikerna, i stora arrangemang med alla sex (eller i vissa fall sju) på scenen. De som gillar de elektroniska arrangemangen kommer inte att bli besvikna, det kan jag garantera! De som gillar de akustiska versionerna får sig också ett par låtar utan synthhjälp - och till och med ett par på bara gitarr med Tomas och Anders solo. Det blev totalt 24 låtar (se låtlistan här) plus en liten snutt av Tensta Torg som spelades under det block där Tomas och Anders berättade om sin historia tillsammans i början av andra akten.

I tillägg till musiken så projicerades rörliga videografik signerad Greg Fitzpatrick på en stor skärm bakom bandet och hjälpte till att ytterligare höja stämningen. (För mer om Gregs bilder - kom tillbaks imorgon!) Jag vet att jag brukar säga att Blidösundsspelningarna förmodligen är bästa sättet att se A&F på, men det här var en enorm upplevelse av ett helt annat slag. Jag tror inte det förvånar någon när jag säger att jag kommer vara på Södran igen om ett par veckor för nästa spelning? (Kvällen blev heller inte sämre av att jag hade fått platsen bredvid bandets gamla producent LG Nilsson, aka Bad Sector, i publiken - en man med stor erfarenhet som i pausen och mellan låtarna kom med många små anekdoter!)

Stort tack till A&F och deras vänner, till Hilda på MTA Production som håller ihop hela turnén och till personalen på Södra Teatern för en toppenkväll!

Så tar vi väl en liten klipp-video från kvällen då när vi ändå är här. Den här är filmad med en iPhone högt upp från andra balkong; och jag är ingen stor filmare under annat än idealiska förhållanden, så hav* tålamod. Ljudet framgår hyggligt bra i alla fall; och det är det viktigaste. Om du har någon som helst tvekan över om du ska gå och se någon av de kvarvarande konserterna så hoppas jag att den här videon får dig att bestämma dig!

*) Även om just Hav faktiskt blev bortklippt ur videon, men det är en annan historia.


Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Jubileumsturnén är i full gång!
Postad 20:00 4/12 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Länkar

Fem spelningar avklarade på vinterturnén, sju kvar av ordinarie plan - men ryktet säger att det blir två extra chanser i januari för de som inte hann fixa biljetter den här gången. Själv ska jag på spelningen i Stockholm i morgon kväll, och det verkar som om det kan bli en höjdarkväll.
Åtminstone om man ska tro Zero Magazine som har publicerat ett långt reportage - inklusive video - från helgens spelning i Malmö!

Har du varit på någon av konserterna hittills? Vad tyckte du? Vad var bäst? Har du några bra bilder att dela med dig av? Hör av dig till kontakt@adolphsonfalk.com isåfall!

Det finns 2 kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

20:55, 4/12 2018,
Göran Uddeborg:
Jag var på den i Göteborg, och det var nog den bästa spelning jag varit på. Du lär inte bli besviken!
22:57, 4/12 2018,
Henrik Lans:
Härligt - jag ser verkligen fram emot det!
Jubileumsturné
Postad 12:00 23/9 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live

För att fira 50 år tillsammans, och för att ackompanjera den nya skivan, så ger sig Adolphson & Falk ut på vägarna tillsammans med vännerna Fitzpatrick, Lundquist, Marcks och Loelv. Hittills är tolv spelningar bokade - du hittar dem alla, med info om var de är och hur du får tag på biljetter, under rubriken Spelningar i menyraden. För en enkel överblick för de som vill planera bästa resrutten så bjuder vi även på en karta:


Original map by Kildor (CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)), via Wikimedia Commons, amended by Henrik Lans released under the same terms.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk i Musiklunchen i P4 Jönköping
Postad 08:00 20/9 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live, TV/radio

A&F på en bärande våg från din radio.

Igår tog Tomas och Anders gitarrerna med sig på tåget ner till Jönköping för ett besök på Sveriges Radio. I säsongens första Musiklunchen hade P4-folket ställt till med en liten konsert i entrén till radiohuset. Bland de 40-50 personerna i publiken fanns flera stora fans som berättade kort om sitt förhållande till bandets texter och musik genom årtiondena, vilket varvades med Anders och Tomas berättelser om sin bakgrund (i bland annat näraliggande Eksjö).

Programmet finns att lyssna på i 30 dagar via P4 Jönköpings hemsida här (hoppar direkt till där konserten börjar, klicka bara på den P4-rosa pilen vid programmets titel); och här finns ett extranummer som inte var med i sändningen.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

A&F Live på Korså Visfestival 2018
Postad 20:00 18/8 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

För andra året arrangerade Korså Bruk visfestival. Årets artister inkluderade Jack Vreeswijk, Ebba Forsberg, Mikael Rickfors - och, eftersom vi skriver om det, givetvis även Adolphson & Falk.


Foto: Henrik Lans

Ungefär 600 besökare hade trotsat både grusvägar och osäkert väder när A&F intog scenen på årets visfestival på vackra Korså Bruk mellan Falun och Hofors. Det blåste en del, men regnet höll sig i princip borta under hela konserten - några enstaka droppar letade sig ned framemot slutet. Tomas Adolphson och Anders Falk hade, som så många gånger tidigare i år, sällskap på scenen av Hasse Loelv (piano, dragspel och lite slagverkande), Mankan Marcks (kontrabas, idag utan stråke) och Dagge Lundquist (trummor), och det var som vanligt ett samspelt och glatt gäng. I tillägg till de tolv ordinarie låtarna och ett extranummer så hann de - till publikens glädje - avverka två ytterligare "bonusspår" (Du låter det ske och Någon) under soundchecken.


Foto: Henrik Lans

Dagges trummor tillförde lite extra kick (pun not intended) för oss som blivit vana att se A&F som kvartett; särskilt på Stockholmsserenad och Ifrån hjälpte han till att lyfta låtarna rejält. Den omarbetade akustiska versionen av just Ifrån var för övrigt konsertens höjdpunkt i mitt tycke - liksom originallåten så byggde den varsamt upp från i princip ingenting (Anders ensamma gitarr i den här versionen) till ett maffigt arrangemang som verkligen fungerade. Eftersom det var en kortare spelning (allt som allt ganska exakt en timme, om man inte räknar de två soundcheck-låtarna) så blev ju urvalet av låtar lite mer begränsat, men det verkade inte vara något problem för åskådarna som såg nöjda ut genom hela resan (utom kanske med regnet på slutet).

Årets festival på Korså Bruk var den andra i ordningen, och vi kan bara hoppas att det blir fler framöver!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live på Blidösund - från 9/2 2015
Postad 17:15 16/5 2016 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Det börjar dra ihop sig till sommar, och det innebär alltsom oftast att det finns möjlighet att se Adolphson & Falk på scen, kanske i det fria, kanske i en kyrka eller högst troligen ombord på någon båt. I år finns alla dessa möjligheter (Kolla spelningsschemat!) - men för dig som inte kan hålla dig så kommer här vår andra video från Blidösundsspelningen i september i fjol. I år ges tre chanser att se A&F ombord - du missar dem väl inte?Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live i Stockholm i morgon fredag lunch!
Postad 17:45 17/12 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Kanske lite i sista minuten, men för de som är i Stockholm och har lite ledig tid runt lunch har möjligheten att se Adolphson & Falk live på Radiohuset på Oxenstiernsgatan 20. Det är P4 Stockholm som spelar in - och sänder live - för sitt program Musikplats Stockholm med Fredrik Eliasson. Insläppet till konserten börjar 12:15, det är fritt inträde och först till kvarn som gäller.

Det blir trångt på scenen - förutom Tomas och Anders så ställer även gamle kompisen Hasse Loelv (piano, dragspel) upp, och dessutom kommer tre av medhjälparna från senaste plattan: Mats Persson (trummor, percussion), Björn Lundquist (el- och kontrabas) och Mats Glenngård (fiol, elgitarr). Det finns plats för sex låtar inom ramen för programmet, och det är utlovat både några från senaste skivan och en och annan klassiker...

Ska du dit? Ta bilder och skicka till oss, vetja!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live på s/s Blidösund 2/9 2015
Postad 10:30 7/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Som vanligt var det fullsatt ombord när s/s Blidösund kastade loss från Skeppsbron i onsdags. Anders, Tomas, Mankan och Hasse bjöd på en härlig kväll av musikalisk underhållning - tjugofem låtar in alles (låtlista här), och fyra av dem kan du höra här:Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

I morgon är det dags igen - s/s Blidösund avgår 18:30
Postad 18:30 1/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Vi passar på att ta oss en tur i Stockholms vackra vattendrag tillsammans med Adolphson & Falk när de ger sig ut på årets andra Blidösundstur. Häng på, vetja? Som vanligt är förhandsbiljetterna slutsålda, men det brukar alltid finnas ett fåtal biljetter att lösas direkt vid Slottskajen. Ta chansen - det är väl värt det!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Utlandspremiär för A&F - Sarpsborg, Norge!
Postad 10:00 29/8 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live

För första gången någonsin så ger A&F en konsert utanför Sveriges gränser - i januari börjar invasionen av vårt västliga grannland!

En sak som har stått klar för mig under den tid jag har jobbat tillsammans med norrmän är att de i gemen har väldigt bra koll på svensk populärkultur. I Sverige så stannar medvetandet om norsk 80-talskultur gärna vid Jahn Teigen, Jon Skolmen och Fleksnes - och så Bobbysocks, men de räknas inte riktigt eftersom Elisabeth Andreassen är halvsvenska. (Kommer du ihåg vad den andra medlemmen hette? Nej, just det.) Norrmännen, däremot, har länge matats med svensk TV - de svenska rikskanalerna har sedan decennier ingått i grundutbudet, och därför är det inte ovanligt att mina norska kollegor har bättre koll på svensk TV än vad jag själv har... De som dessutom bor nära gränsen har också kunnat fånga upp terresta signaler - både TV och radio; och det gäller bland annat i Sarpsborg - som nu kommer stå värd för Adolphson & Falk i januari!

Sarpsborg är huvudstad i Østfold fylke och ligger knappa tio mil syd-sydväst om Oslo (cirka en timmes bilväg) och cirka 20 minuter in i landet från gränsövergången vid Svinesundsbron (vilket innebär cirka halvtimmen från Strömstad, en timme från Uddevalla och två timmar från Göteborg). Kommer du längre norrifrån så fungerar även E18 och gränsövergången efter Töcksfors (45 minuter), Årjäng (en timme) eller Arvika (en timme och trekvart).

Förband till A&F är Garbo STHLM som bjuder på klassisk electropop på svenska med mycket energi, och därefter är det dags för Tomas och Anders att inta scenen med sina gitarrer, den här gången som duo. Det finns bara 140 biljetter till spelningen, och arrangören räknar med att det säljer ut. För mer information, kolla Facebook-eventet eller slå upp konserten i spelningsarkivet!

(Och den andra medlemmen i Bobbysocks heter Hanne Krogh.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live i Strömstad
Postad 17:00 8/7 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Recension

Tyvärr så kan vi inte åka på alla A&Fs spelningar själva, hur gärna vi än skulle vilja. Som tur är så finns det andra som offrar sig för att hålla oss uppdaterade, och därför har jag idag glädjen att lämna över ordet till vår korrespondent i väst-Sverige, Göran Uddeborg, som rapporterar följande från Strömstadskonserten förra veckan:

Den 29 juni var det konsert med Adolphson & Falk i Strömstads kyrka. Inga biljetter och ingen platsbokning så det gällde för entusiasterna att hålla sig framme. När er utsände med sällskap anlände en timme i förväg var det inga problem att få bra platser. Folk strömmade sedan till i ganska jämn takt, och när det var dags för konserten så såg kyrkan ut att vara rätt full.

Detta var en lite annorlunda konsert. Vid entrén så kom först den ena efter den andra ur Laudatekören in i kyrkan. Det är en stor kör, så man hann börja fundera på om A&F skulle dyka upp någon gång. Men sist i raden kom de två herrarna med sina gitarrer. Efter att hahälsat välkomna satte de oss med en gång i stämning genom att inleda med Vidare. En bra låt att börja med; Vidare är en låt som jag tycker man kan hitta mer och mer i. Denna och ytterligare ett antal låtar framfördes av Adolphson & Falk själva. Akustiken i en kyrka är ju speciell, så det lät lite annorlunda. Men fortfarande ganska bekant.

Den stora skillnaden blev när kören kom in. Den leddes av en till synes mycket entusiastisk och engagerad Henrik Mossberg. Lite av det engagemang som Hasse Loelv kan visa när han är med, fast på ett annorlunda sätt där han spelade och dirigerade kören med sina 3-4 händer. (Reds anm: Hasse brukar ju annars också vara bra på att ha många händer.)

En kör i en kyrka är ofta en mäktig upplevelse, och det fungerade riktigt bra med Adolphson & Falks musik. Först ut var Du låter det ske, men det var nog när de kom till Mr. Jones maskin som jag tycker det fungerade allra bäst. Den gav mig rysningar. (Anders valde här att demonstrera hur människan inte har den fullkomlighet som maskinen har. Det gjordes på ett väldigt naturtroget och övertygande sätt. Jag skulle tro att de flesta i publiken trodde att han kom av sig på riktigt...)

Vi var ju i en kyrka, och vi fick även oss tillgodo en kort andaktsstund. Vi fick bland annat chansen att sjunga lite själva, närmare bestämt En vänlig grönskas rika dräkt.

Därefter fick vi ett smakprov från den kommande skivan - en sång om en lindansare, jag vet inte exakt vad titeln var. Den skall bli roligt att höra fler gånger framöver; det räcker inte med en lyssning för att komma med ett mer seriöst omdöme. (Reds anm: Låten heter "Gud var god idag", och det är samma låt som finns med i videoklippen här och här!)

Till avslutningen kom kören med igen, med ytterligare några låtar. Här framfördes också Mr. Jones maskin en gång till, den här gången perfekt i minsta del. Det blev rysningar den här gången också.

Sammanfattningsvis var det väldigt roligt med Adolphson & Falks musik framförd i ett nytt arrangemang med kör. Deras låtar fungerar bra även på det sättet visade det sig. Det blev en ny fin ljudbild, och kyrkoakustiken gjorde ju sitt till. Om jag får lov att önska mig något så vore det nog att kören skulle få vara med mer i själva sången. Nu vet jag inte vad förutsättningarna med repetitioner och liknande var, och vad som skulle varit realistiskt, men önska sig kan man väl få? :-) I den här föreställningen var kören huvudsakligen med och "o:ade". Vid några tillfällen sjöng de enstaka strofer, men i huvudsak fungerade den mer som ett extra instrument. Det var absolut inte fel, det lät imponerande; men jag tror att det finns potential att utveckla detta ytterligare. Vi får väl se, kanske blir det en fortsättning någon gång?

Text av Göran Uddeborg, redigering av Henrik Lans.
Vill du också bidra med text, bild eller video från någon av A&Fs spelningar? Hör isåfall av dig - vår information hittar du under Om siten -> Kontakta oss!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Med Adolphson & Falk på s/s Blidösund
Postad 18:30 13/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension, Video

För sjunde året i rad inleder Adolphson & Falk sommaren med en musikkryssning på fantastiska s/s Blidösund - och vi var såklart med ombord.


Stolar, strängar och stråkar fintrimmas inför kvällens öppningsnummer.


Som det oftast är så var samtliga matbiljetter till kvällens kryssning bokade, och personalen verkade nöjda med trycket på dörren också. Fint väder hjälper alltid till att locka ut spontangäster, och det var ingenting man behövde oroa sig för denna fina junikväll. Vid en fråga om hur många gäster det skulle komma så var svaret - som vanligt - "i stort sett fullt hus". Vill du åka med på spelningen i höst så kan det alltså vara ett tips att vara ute i god tid med biljettbokning.


Som sig bör så blev det mycket musik - hela 25 låtar stod på schemat (låtlista i länken ovan!), fördelade över två akter om en timme vardera. Många av klassikerna, såklart - inklusive några som återkommit från att ha varit borta från repertoaren ett tag; men även två smakprov från den kommande plattan som för första gången testades i skarpt läge. Nog verkade det som om publiken gillade dem...


Stämningen i aktersalongen var som alltid på topp, både bland musikanter och bland publik. Ljuset genom de stora akterfönsten ställer normalt till det lite för foto och filmning, men någonstans halvvägs in i andra akten så brukar det bli ganska bra förhållanden. Som här, till exempel.


Efter väl förrättat värv (nåja, innan extranumren om man ska vara petig) så får bandet motta publikens jubel och till och med en liten blomsterkvast den här gången. Sedan rev man av de två extranumren innan det var dags att umgås lite med publiken, signera skivor och packa ihop för kvällen.

Och hörni, var det inte länge sedan vi hade en liten hopklippsvideo från båten? Jo, jag tyckte det också.
(Nej, tyvärr är inte de nya låtarna med. De håller vi på lite. >:-) )

Alla foton och video är taget av Henrik Lans för adolphsonfalk.com, CC BY-SA-ND

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Sommarpremiären rycker närmare + exklusiv video!
Postad 10:30 25/5 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Bara en helt kort artikel idag för att påminna om att det idag bara är två veckor kvar till sommarpremiären på fantastiska s/s Blidösund! För er som ännu inte har haft chansen att se A&F på Blidösund så kan jag bara återigen rekommendera det - det är en väldigt intim och nära miljö som lyfter fram alla nyanserna i både text, melodier, arrangemang och stämmor på ett väldigt eget sätt - ta chansen i år, vet jag! Bläddra igenom artikelarkivet (Nyheter -> Rubrikarkiv) här på siten för bilder, recensioner och videos om du vill bilda dig en uppfattning om hur det är ombord!

Jag tar också tillfället i akt att lägga ut den första av tre videos från mitt studiobesök i februari. (De andra två kommer under de närmaste veckorna - håll koll!) Här får vi höra Anders lägga del av en stämma på en av de nya låtarna med Dagge och Tomas (och yours truly) i kontrollrummet. Jag har dessutom fått tillstånd av Tomas (som tillsammans med Anders och Dagge firar annandag pingst med att jobba med slutmixning av ytterligare en av de nya låtarna - det börjar närma sig!) att nämna att just den här låten (och kanske ett par till av de nya) möjligens kan tänkas dyka upp ute på böljan den blå, så passa på att lära er texten ordentligt (ingen svår uppgift för just den här biten). Se klippet, och rusa sedan och köp biljetter!Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk i SR P4 Live 11 april
Postad 13:30 8/4 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, TV/radio

Bara en liten påminnelse så att det inte glöms bort: Adolphson & Falk är temat för Sveriges Radios program P4 Live nu på lördag, 11 april, klockan 21:03. Inspelningen gjordes 3 december förra året på Södra Teatern i Stockholm och programmet innehåller tolv låtar i rask takt. Vi har fått provlyssna på programmet, och det är en kvartett i högform vi får höra!

Och om du inte har möjlighet att lyssna på programmet live när det sänds, så varför inte lyssna på det i efterhand i Sveriges Radios eminenta Play-app?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk i P4 Live 11 april - Save the date!
Postad 20:30 4/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, TV/radio

För alla oss som missade A&F på Södra Teatern i Stockholm i december - och för er som var där och vill återuppleva kvällen - så kommer P4 Live att sända en timmes sammandrag av den konserten lördagen den 11 april! Vi återkommer med en påminnelse när det närmar sig, men se till att boka av alla cocktailpartyn och maskerader redan nu!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Mer jul - Live i Göteborg
Postad 01:00 25/12 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Kära läsare - julafton har så sakteliga övergått i juldag, och det innebär för de allra flesta i landet att den värsta julstressen (i den mån man nu utsätter sig någon) är avklarad och man kan krypa upp i favoritfåtöljen med en riktigt tjock bok, en smörgås (min rekommendation: Västerbottenostsill på dinkelknäcke) och ett glas julmust och slappna av. Vi har för året sagt tack och hej till våra vänner Jack Skellington, Benjamin Syrsa, Karl-Bertil Jonsson, Allan Svensson och så klart hela tjocka släkten som cirkulerar kring Sara Hamrell i Tomten är far till alla barnen - den ultimata svenska katastroffilmen. Julmaten ligger inslagen i folie i kylskåpet och en säll stämning sprider sig i hemmen genom landet - ett slags paltkoma kombinerad med posttraumatisk stress.

Men ändå känns det som om någonting saknas. Förväntningarna och spänningen inför det som för många är den största helgen på året. Pysslandet och prasslandet och krullande av snörena på paketen. Dekorerandet, stearinljusen, lackstängerna. All mat, alla clementiner, pepparkakor, Aladdinaskar och all Wienernougat. Nog är det väl så att det skulle rymmas lite, lite... mer jul?

I en inspelning från konserten på Stora Teatern i Göteborg från vinterturnén i år presenterar vi stolt paradnumret Mer jul med Tomas, Anders, Hasse och Mankan!

Till alla våra besökare och A&F-fans över hela världen - en riktigt god jul och god fortsättning! Häng med oss fram till nyår då vi kommer publicera de utlovade läsarbilderna från Göteborgskonserten, och så ser vi fram emot ett spännande A&F-år 2015!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Live på Stora Teatern 28/11 2014 + TÄVLING!
Postad 19:00 1/12 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Recension, Tävling

En nästan trehundra man stor publik mötte upp när Adolphson & Falk sparkade igång sin vinterturné i Göteborg på fredagkvällen!

Vackert beläget mitt i Kungsparken och intill en av Göteborgs kanaler ligger Stora Teatern som fick stå värd för första stoppet av fyra på Adolphson & Falks vinterturné 2014, arrangerad av Frihamnen Event tillsammans med United Stage. En bra bit över 250 personer (vi väntar på de exakta siffrorna) hade slutit upp för att se bandet framföra sina hits tillsammans med Hasse och Mankan. Senast Tomas och Anders spelade i Göteborg var nästan fyra år sedan - då tillsammans med Greg och Robin - på Musikens hus (recension, info), och det märktes att Göteborgspubliken hade längtat efter kvällens konsert - stämningen var på topp i den vackra salongen.

Totalt 22 låtar fick vi oss till livs (lista här) i en lång, härlig kavalkad av hits. Som man tidigare har testat med på Blidösund så skickade Tomas och Anders under två låtar i mitten (Du låter det ske och Ifrån) ut Hasse och Mankan från scenen och "dekonstruerade" låtarna ännu mer till det skick de en gång skrevs i - när allt som fanns att tillgå var två gitarrer, ett köksbord och sena nätter. Personligen så tycker jag att de nakna akustiska versionerna av de tidigare ganska bombastiska FitzPatrickska arrangemangen ger musiken en ytterligare dimension - båda versionerna lyfter fram olika sidor, men framförallt så tycker jag att både texten och själva sången med dess stämmor kommer fram på ett mycket bättre sätt akustiskt.

Och givetvis, eftersom det snart är dags för jul (första advent föll två dagar efter konserten), bjöd man även på den klassiska Mer jul som första extranummer till publikens stora glädje. Anders berättade historien om hur den kom till och hur den ursprungliga inspelningen gjordes med hjälp av rullbandspelare och sound-on-sound-teknik i en av Sveriges Radios talstudios... (Vem kunde då ana att det skulle bli en så stor framgång?)

På det hela taget en riktigt trevlig konsert - som vanligt, får jag väl säga - med mycket allsång i bänkarna. Som alltid tog sig Tomas och Anders tid att signera skivor och prata med folket efteråt, någonting som alltid är uppskattat.

TÄVLING
Men, kära läsare, jag har ett problem. I princip alla de bilder jag tog under kvällen är oanvändbara av olika anledningar - för ljusa, för mörka, för skakiga, etc; så jag har lärt mig vikten av att kontrollera att jag har dubbla uppsättningar av alla batterier och alla tillbehör med mig nästa gång. För att råda bot på detta så utlyser jag härmed spontant en tävling! Har du bilder från konserten i Göteborg - eller för all del från konserterna Malmö, Karlstad eller Stockholm - som du vill dela med dig av? Skicka isåfall ett mail med adress till en sida där du har lagt upp bilder (antingen en egen sida, ett Flickr-, Facebook- eller Google+-album eller något liknande) och berätta vilken konsert det kommer från, samt ditt namn och adress. Vi utser upp till en vinnare PER KONSERT bland inkomna bidrag som får ett signerat exemplar av CD-singeln Det handlar om oss med posten (alltså totalt max fyra vinnare)! Senast söndag 7/12 vill vi ha ditt bidrag!

Information om tävlingen: Genom att skicka in ett bidrag garanterar du att du har upphovsrätten till bilderna som ingår, samt att du ger adolphsonfalk.com rättigheten att ladda ned bilderna från siten du skickar länken till, varsamt redigera dem och ladda upp dem till våra servrar för att publiceras i samband med recensioner / reportage från konserterna i fråga. Fotografens namn (eller om så önskas alias eller företagsnamn) kommer att publiceras i samband med bilderna. Övriga rättigheter behålls av nuvarande rättighetsinnehavare. Beslutet om vinnare kan ej överklagas.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Vinterturné 2014
Postad 11:53 25/11 2014 av Henrik Lans. Kategorier: LiveFör de som har missat det så drar Adolphson & Falk ut på turné tillsammans med Loelv & Marcks med start i helgen! Det är Frihamnen Event som tillsammans med United Stage arrangerar en kort turné med fyra stopp; Göteborg, Malmö, Karlstad och till slut final på Mosebacke i Stockholm. För de som inte hinner med någon av dessa så gör bandet också två spelningar på Skottvångs Grufva i Mariefred kort därefter, så gott om möjligheter att se A&F framföra sina gamla hits och ett par nyare alster framöver. Och eftersom det är den tiden på året så räknar vi med att det är dags att damma av klockspel och grötrim såhär i stundande adventstider... Läs mer i pressreleasen och titta på spelningslistan för alla detaljer!

Vi finns på plats på Stora Teatern i Göteborg på fredag, ses vi där? Ska du på någon av de andra spelningarna så får du gärna dela med dig av bilder och kommentarer efteråt!

Det finns 3 kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

12:24, 25/11 2014,
Göran U:
Klart att jag skall dit! :-)
21:02, 29/11 2014,
Morgan Stridsberg:
Var på Stora Teatern i Göteborg. Mina förväntnings var höga och till min glädje, de levererar med råge! Allt från musiken, mellan kommentarerna till handskakningen efteråt. Högsta betyg från mig. Tack för ni finns!
23:01, 3/12 2014,
Björn:
Ett stort tack för en förtrollad kväll på Södra Teatern, världsklass!!
Adolphson & Falk live i Tuna kyrka 3/7 2014
Postad 18:00 14/7 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Vi tog en liten tur norrut, och där hittade vi en fin kyrka - och i den hittade vi Adolphson & Falk!


Efter en något gråtrist dag i stora delar av Medelpad sprack molntäcket upp framåt kvällen och vackert belägna Tuna kyrka, utanför Matfors och ganska exakt två mil från Sundsvall, slog upp portarna för årets första konsert i serien Musik i sommarkväll. Adolphson & Falk var artisterna som fick äran att dra igång säsongen.


Den något låga förköpsnivån till trots så lockade vädret till slut ut cirka åttiofem musikintresserade personer till kyrkan. Åldrarna var som sig bör blandade, och väntan var spänd när bandet gjorde sig klara för spelningen i sakristian.


Dags så att premiärköra Tuna kyrkas nyinstallerade ljudanläggning i skarpt läge. Hasse spelade kvällen till ära "unplugged" på kyrkans stora flygel, och ljudet anpassades efter det. Mankan körde som vanligt sin bas genom egen förstärkare, så bara Tomas och Anders gitarrer, Hasses dragspel och sången behövde köras genom mixern. Akustiken, som alltid i kyrkor, var helt klart maffig och gav extra rymd till musiken.


En av höjdpunkterna i programmet, som var något förkortat, var Mankans intro på Soloviolin som idag var längre än vanligt och bjöd på stora glidningar och hopp. (Efter spelningen, i sakristian, berättade han att han helt enkelt hade spelat fel någonstans i mitten och paniskt var tvungen att traggla sig igenom flera tonarter innan han hittade rätt för att att kunna släppa in Anders och Tomas. Jag kan försäkra dig, Mankan, att det var ingen annan som hörde att det blev fel - och gör gärna liknande fel oftare!)


I tillägg till de mer kända hitsen så fick vi även höra ett par relativt nya låtar - dels den vackra En förunderlig natt från Vita nätter och dels titelspåret från den senaste EP:n Vykort från kontoret.


På grund av den stora flygeln så tror jag nog att Hasse kände sig lite isolerad ute på vänsterkanten, så när det var dags för hans paradnummer på dragspel - Hav - så tog han helt sonika med sig spelet och gjorde de andra sällskap mitt på scenen till allas stora glädje.

På det hela taget en väldigt lyckad konsert, som för mig visade att det går att uppnå samma intima stämning som vi känner igen från Blidösund även i en såpass stor lokal som en kyrka. Även om det var långt ifrån lika trångt i kyrkobänkarna som det brukar vara i stolsraderna på båten så finns närheten ändå där. All information om konserten, inklusive låtlistan, hittar du här.

(Alla foton är tagna av Henrik Lans för adolphsonfalk.com - CC 3.0 BY-NC-ND.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live på Blidösund 4/9 2013
Postad 23:03 16/10 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, FotoSent omsider kommer här ett par bilder från spelningen på Blidösund i början av september. Som alltid var stämningen hög och familjär, och vi vill återigen passa på att göra reklam för Blidösundsbolaget och deras musikkryssningar - det är ett utmärkt sätt att få både bra musik, god mat och en vacker båttur på en och samma gång! Det är ett par musikturer kvar i år, sedan drar väl julborden snart igång; och så hoppas vi på späckat musikkryssningsschema igen nästa sommar!

Gällande konserten så förutom informationen i gig-arkivet så låter vi kameran tala den här gången. Alla bilder är tagna av Henrik Lans.
Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk på World Water Week
Postad 16:25 3/9 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video, Länkar

Jag blev lite lurad av programmet för World Water Week, så för er som blev blåsta på "Blue Peace" i liveströmmen igår så finns en inspelning här - direkt i början. Hoppa sedan in till 38:48 för att se "Flashing Blue"!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk öppnar World Water Week 2013
Postad 20:55 1/9 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Länkar

I morgon, 2/9, kan de som besöker World Water Week på Stockholmsmässan i Älvsjö få se ett exklusivt framträdande med Adolphson & Falk under öppningspanelen! Enligt schemat så ska Tomas och Anders, tillsammans med Greg FitzPatrick och ett flertal andra, uppträda klockan 10:20 med den nyskrivna låten "Blue Peace", och dessutom ryktas om en låt till i slutet på samlingen... På samma sida som programmet finns även en länk till en videoström som påstår att den börjar streama 09:30, för de som inte har möjlighet att ta sig till evenemanget.

Enligt Tomas (som ju för övrigt är både civilingenjör med VVS-inriktning och vice VD på Roslagsvatten och därmed har stort intresse för vattenfrågor) så är det här en av de mest ambitiösa och spännande produktioner de har jobbat med hittills, och vi hoppas att det blir fler chanser att få höra låten framöver!

Blidösund på onsdag 4/9 kanske? (...sa han förhoppningsfullt.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live på Blidösund 10/6 2013
Postad 18:01 17/6 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

För prick en vecka sedan ikväll gav vi oss ut på kryss tillsammans med Blidösundsbolaget och Adolphson & Falk.Vi smyger oss på Anders, Hasse, Tomas och Mankan under soundcheck inför förra måndagskvällens konsert, årets första spelning på fantastiska s/s Blidösund. Som brukligt är när A&F spelar, så var det i princip fullsatt - 195 betalande gäster trotsade den gråmulna och duggiga eftermiddagen och fick sig en trevlig kväll ombord; och som alltid blev stämningen allt högre ju längre kvällen gick.

Spelschemat är lite ombyggt sedan sist vi såg dem - några låtar har trillat bort, och två andra hade akustisk premiär - singlarna "På jakt" (från "Indigo") och "Ta den kärlek du kan få" (från "Samling") var välkomna tillskott till repertoaren. I "På jakt" släppte Hasse Loelv loss den lilla bluesdemon som han bär inom sig, och det blev riktigt bra drag - när publiken har vant sig vid den så kommer den oundvikligen att bli en favorit. (Dessutom fick vi i försnacket äntligen bekräftat att det är samma Johnny i både "På jakt" och "Stockholmsserenad", någonting som jag vet att flera har undrat...) "Ta den kärlek du kan få" är förhållandevis okänd om man jämför med en del andra av deras låtar, men den har sen den kom varit en av mina favoriter. Tomas och Anders framförde den tillsammans, utan stöd av Hasse och Mankan, som första låt i andra akten; och det var skön stämsång från herrarna (som alltid). En riktigt bra version av en riktigt bra låt, helt enkelt.

I andra akten provade bandet något nytt. Som Tomas uttryckte det "Vi har ju så otroligt mycket gemensamt med Bruce Springsteen - vi är lika gamla, har spelat lika länge och så, så nu tänkte vi se till så att vi har ännu mer gemensamt - vi ska nämligen spela en hel platta rakt igenom!" Till publikens stora förtjusning så kom sedan hela albumet "Med rymden i blodet" i rätt ordning, och efter att "5:e Avenyn" klingat ut så drog man ytterligare paralleller till kändisar - den här gången The Beatles, som nästan gjort sig kända för att inte ta med sina hit-singlar på albumen - precis som Adolphson & Falk gjort (eller snarare, inte gjort) med "Blinkar blå"... som självklart då blev "bonusspåret" innan det var dags för extranummer och landstigning. Totalt fick vi med oss 25 låtar under kvällens två timmar på scenen.

Peter Ortvik på Frontface Magazine (som för övrigt publicerade en personlig intervju med bandet för ett par veckor sedan) satt bra till och fotograferade, och resultatet av hans bilder ser du här! Ni som missade den här turen har en chans till i september, och jag kan inte nog rekommendera det om ni inte har sett dem ombord förut - det är alltid en härlig stämning! Passa på att boka i god tid, dock - biljetterna brukar gå åt! Passa på nu när de inte gör någon storturné i sommar - väl mött i september!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Vi lägger ut...
Postad 14:11 9/6 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live

I morgon kväll klockan 18:30 lägger s/s Blidösund ut från Slottskajen. Ombord finns inte bara god mat och trevlig personal, utan även Tomas Adolpshon, Anders Falk, Mankan Marcks och Hasse Loelv. Och så adolphsonfalk.com då, såklart. Hur är det med dig? Är DU med ombord?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live i Älta 9/3 2013
Postad 21:43 13/3 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Redan på åttiotalet stoltserade Barnjournalen med sina knattereportrar, men eftersom vi på adolphsonfalk.com starkt vänder oss emot barnarbete så har vi istället en Latte-reporter! Vår vän Anders Lattermann vågade sig ut till söder-om-stan för att se bandet live i Älta!

Text och foto av Anders Lattermann, redigerat av Henrik Lans.Det var ett tag sedan jag lyckades pricka en A&F konsert så det var något jag såg fram emot. Jag hade dessutom köpt en ny kamera som jag såg fram emot att få testa, och resultatet ser du utspritt i artikeln... Biljetterna till spelningen kostade 150 kr för ickemedlemmar och 125 kr för dem som är medlemmar i Älta kulturförening. Synnerligen prisvärt i båda alternativen!

Bandet var i fin form och hade fått ihop en bra och välljudande akustik på lagom hög ljudvolym. Lokalen var i form av en mindre teater med alla sittandes i en ganska brant läktare som hade sköna stolar. Själva lokalen ligger inne i ett litet köpcentrum i Stockholmsförorten Älta och det var så gott som fullsatt. När alla var på plats så var det äntligen klart för Adolphson & Falk!Det är något speciellt att höra allt live trots att det låter väldigt bra på skiva också. Låtarna kom som det brukar mest från skivan Vidare. På tal om den så berättade de att de är på gång med en uppföljare - en CD med fler akustiskt inspelade låtar. Den kommer heta Ännu vidare, vilket känns fullt naturligt, och kommer ut till försäljning i april. Vi får alltså hålla oss till tåls "Tills Vidare"...Det finns inte så mycket att säga egentligen, musik ska höras och vi som var där njöt i fulla drag. Uppsättningen var som vanligt Tomas och Anders på gitarr och Magnus Marcks på kontrabas med stråke gjord av något outtalbart träslag samt opissat hästtagel (synnerligen fint fick vi veta och det var väldigt viktigt att taglet var just opissat!). Vidare deltog såklart Hans Loelv på keyboard, dragspel och "fodraltrumma" (fodralet till dragspelet med en mick i som man trummar med små vispar på utsidan av). De hade även ett riktigt piano till hands denna gång som användes till en del låtar och det gav lite variation från hur det brukar låta när A&F reser runt i akustisk tappning så det var ett trevligt inslag.Efter ungefär en timme var det dags för paus och det fanns fika att köpa och efter det så ringdes det in till andra akten. Tempot i låtarna ökade något och vi fick bland annat höra låten 1-0-0-1-0 samt lite mellansnackshistoria om att det är digitalt men inte riktigt samma som datumet 10-10-10 (eller 1-0-1-0-1-0) vilket var det datum som den digitalt remastrade boxen med alla 80-tals inspelningar släpptes "men att det ju är rätt nära ungefär typ ändå eftersom det är ettor och nollor". Mellansnacket i övrigt var på den vanliga nivån, det vill säga trivsamt, lite lagom kul och lättsamt men också intressant då vi som publik får en inblick i hur olika låtar kommit till.Som avslutning så måste jag alltså summera och betygsätta denna spelning som att det här blev en fullpoängare. Jag ser också verkligen fram emot skivan "Ännu Vidare" och kommande akustiska spelningar med "nya" låtar i repertoaren.Efter konserten sålde Thomas och Anders skivan "Vidare" för 50 kr styck med autograf och allt. Kön blev lång, jag själv köpte tre stycken för att ge till vänner och bekanta och på så sätt sprida Adolphson & Falks fina musik, ja just det, Vidare!

Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

16:28, 2/5 2013,
Mathias G Pettersson:
fin artikel och fina bilder.
det var verkligen en fin spelning.

hälsningar från Ljudteknikern från den kvällen :)
Mvh Mathias G Pettersson
Ljudansvarig Älta Kulturknut
Adolphson & Falk live på Perorsgården, Östergensjö, 28/7 2012
Postad 17:36 5/8 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Vi vände norrut; och efter en tur på slingriga ångermanländska vägar bänkade vi oss, långt ifrån storstadens brusande ljudlöshet, i logen på Perorsgården i Östergensjö utanför Bredbyn (som i sin tur ligger utanför Örnsköldsvik) för att avnjuta Adolphson & Falks sommarturnépremiär 2012.

Adolphson & Falk har väl egentligen ingen "standardlokal" som de spelar i - det kan vara allt från teatrar till ångbåtar, utomhus i parker eller på krogar - till och med en tennishall har fått stå värd för bandet. Första spelningen i årets korta "sommarturné" hölls på en loge i Östergensjö; ett kärt återseende då bandet spelade här även under turnén 2010.


Foto: Henrik Lans

Sten-Erik Persson, som tillsammans med hustrun Lisbeth äger och driver Perorsgården, hälsade både publik och musikanter välkomna till kvällens konsert. Förutom värden ser vi såklart även, från vänster: Hasse Loelv, Tomas Adolphson, Mankan Marcks och Anders Falk.


Foto: Anna Gummerus

Som alltid var det ett späckat program man bjöd på - hela 27 låtar blev det innan kvällen var slut. Låtlistan hittar du i spelningsarkivet.


Foto: Anna Gummerus

Tomas vid mikrofonen.


Foto: Anna Gummerus

Trots den stora lokalen med högt i tak så fanns det ändå en väldig närhet mellan bandet och publiken. Här Anders mellan två låtar.


Foto: Henrik Lans

Mankan med sin ståbas stod för komp och ifyllnad i olika stilar. Just här knäpper han fram kompet till Hasses pianosolo i Fångad som ett djur.


Foto: Anna Gummerus

Och här, en stilstudie i av Färd i ett regn.


Foto: Henrik Lans

Hasse, djupt koncentrerad på Fångad....


Foto: Henrik Lans

...och här, långt bort från Östergensjö, i 5:e avenyn.


Foto: Anna Gummerus

Tomas och Anders befinner sig också de i New York, och i perfekt harmoni.


Foto: Henrik Lans

Hasse med ännu ett pianosolo, den här gången i Krafter vi aldrig känner.


Foto: Anna Gummerus

Anders, Färd i ett regn.


Foto: Anna Gummerus

I princip varenda stol på logen var upptagen. God uppslutning för att vara en fin sommarkväll!


Foto: Anna Gummerus

Alla fyra in action.


Foto: Anna Gummerus

Mellan Kroppens Automatik och 5:e avenyn berättar Anders om var inspirationen till texten kom ifrån. Inte helt otippat - en resa till New York.


Foto: Henrik Lans

Vi på adolphsonfalk.com tycker att vi är ganska stora fans - men här får vi erkänna oss trumfade; ett par andra fans hade tryckt upp öletiketter med motiv från bandets karriär och hade med sig som hyllning. Kreativt!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Video från Blidösund 28/5 2012
Postad 20:50 7/6 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

En liten video med ett par klipp från förra veckans Ångbåtsspelning!Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

23:44, 7/6 2012,
Rikard Jansson:
Det va en fantastisk konsert. Kroppens automatik va bäst. :)
Ångbåtsmusik med Adolphson & Falk + band 28/5 2012
Postad 20:37 29/5 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Adolphson & Falk sparkade av årets spelningssäsong genom att gå till sjöss...

Nästan 150 åskådare följde med Tomas Adolphson, Anders Falk, Hasse Loelv och Mankan Marcks ut i Stockholms skärgård för årets konsertpremiär. Det var ett glatt gäng, både på scen och i salongen, och det är inget snack om att s/s Blidösund är en i det närmaste perfekt arena för den akustiska sättningen. Det är kanske LITE trångt, men det ger å andra sidan en väldigt intim känsla mellan band och publik; någonting som både musikanterna och åskådarna verkar uppskatta.Foto: Henrik Lans


Som vanligt var spelningen uppdelad i två akter à cirka en timme med en timmes paus däremellan - bandet måste också få äta. Det var ett något reviderat spelschema vad vi kanske är vana vid - som Tomas uttryckte det: "Vi har fått en del kommentarer från folk som vill att vi ska spela andra låtar än de vi brukar... man får väl tolka det som man vill." Totalt fick vi 26 låtar, och de stora ändringarna var att de "nygamla" låtarna Våga igen och Färd i ett regn kommit tillbaks i repertoaren (de var med på vinterturnén 2006-07 men har varit borta sedan dess) i lite nya arrangemang, dessutom hade de gjort ett akustiskt arrangemang på Skuggorna som aldrig lagt sig ner från plattan 454 och inledde andra akten med den alldeles för bortglömda B-sidan med den självbeskrivande titeln B-sida som blev en omedelbar publikfavorit! (Stay tuned för en adolphsonfalk.com exclusive om några dagar!) Men - den (kanske; åtminstone den officiellt) största nyheten var den HELT nya låten Det handlar om oss som premiärspelades i andra akten - den förde för mig tankarna till Hjul snurrar runt, möjligen med en liten nypa av 5:e avenyn strödd ovanpå.

Vi hade också den stora ynnesten att Ole Forsberg, som är ansvarig för Klara Soppteater i Stockholm där bandet har spelat ett antal gånger, fanns med i salongen; han introducerade just 5:e avenyn med en historia ifrån - inte New York som man kanske skulle kunna tänka sig, utan från Östberlin(!). Vi kommer få anledning att återkomma till Ole Forsberg och hans samarbete med A&F lite längre fram i tiden, men vi nöjer oss med att säga att hans anekdot bidrog till att kvällen blev ännu trevligare.

Som alltid så räknar jag med att kunna klippa ihop en liten video med ett utsnitt ur några av kvällens låtar - inklusive Det handlar om oss inom ett par dagar, så titta gärna in lite då och då om du inte prenumererar på vår nyhetsfeed. För mer information om spelningen, inklusive låtlistan, så titta på konsertens sida i spelningsarkivet och bidra gärna med egna länkar eller bilder på den vanliga mailadressen om du har något du vill dela med dig av!

Än en gång stort tack till Hasse, Mankan, Anders och Tomas för en mycket trevlig kväll ombord. Om resten av sommarens spelningar blir som den på Blidösund så har vi ett härligt år framför oss!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Mer om spelningar!
Postad 17:33 27/5 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Siteinfo

Dagen innan årets konsertpremiär drar vi nu ut de sista sprintarna ur spelningslistefunktionen! Nu kan ni hugade läsare klicka på lokalnamnet i listan för att få upp en sida med mer information om just den spelningen - vi kommer fylla på med information efterhand, och som alltid - har du någonting att bidra med till en viss spelning så hör av dig.

Och så, förstås, ska det vara lite credit where credit is due: Tack till Jan Sundström för förslaget om funktionen! Han kom med förslaget i tävlingen vi hade i samband med omlanseringen av siten och nu - äntligen - har det blivit av att bygga den.

Ses vi på Blidösund i morgon, kanske?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ny feature: Spelningar
Postad 14:08 20/5 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Siteinfo

Inför starten på årets spelningssäsong så släpper vi nu första delen av en ny feature här på adolphsonfalk.com - information om bandets olika spelningar; både tidigare och kommande. I första steget blir det "bara" en lista över spelningarna med datum och ort, men inom kort kommer vi fylla på med mer information om var enskild spelning, inklusive länkar till bilder, artiklar och recensioner till tidigare spelningar, samt länkar till var man kan köpa biljetter till kommande konserter. Du hittar allting under rubriken Spelningar i menyn.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live på Reginateatern 6/10 2011
Postad 18:03 29/10 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

För andra gången på kort tid spelade A&F i Uppsala, den här gången med annan förstärkning än sist!


Foto: Henrik Lans
Torsdagen den sjätte oktober klev Tomas Adolphson och Anders Falk för andra gången i år upp på scenen tillsammans med Greg FitzPatrick och Robin Ekenstam; den här gången var det Reginateatern i Uppsala som var värd för evenemanget och lagom till utsatt tid så var både läktarna och platserna i den öppna, caféliknande parkettdelen välfyllda och känslan av förväntan var stor. Vår vana trogen på adolphsonfalk.com spolar vi dock tillbaks tiden ett par timmar, och bjuder först på några bilder från soundchecken tidigare på dagen!


Foto: Anna Gummerus
Adolphson & Falk repar gärna genom att spela igenom hela setlistan och finjustera där det behövs. På så sätt ger de också ljud- och ljustekniker en helhetsbild av hur de fungerar på scenen. På bilden ser vi, från vänster till höger, Tomas, Anders, Robin och Greg.


Foto: Henrik Lans
Eftersom Tomas och Anders växlar mellan att sjunga lead och stämmor så brukar de för att hjälpa ljudteknikerna själva reglera sina respektive sångvolymer på ett enkelt men effektivt sätt: de håller helt enkelt olika avstånd till mikrofonerna beroende på låtens upplägg.


Foto: Anna Gummerus
Det är inte bara musiken som ska övas in, utan även det övriga som hör till framförandet – här finslipar Anders till exempel sin patenterade så kallade "Rock God Pose". (Det är även möjligt att han bara kollar in ljusriggen ovanför scenen.)


Foto: Anders Lattermann
Endast några minuter efter utsatt tid intog de fyra musikanterna scenen för första akten. På det hela taget kändes de mer samspelta nu än de gjorde på spelningen i Göteborg i februari, som visserligen var bra men på sina håll kändes lite "osynkad".


Foto: Henrik Lans
Mellan låtarna flödade mellansnacket på bra; trots att Anders av misstag först hälsade alla välkomna till Rival (i Stockholm, där bland annat deras live-DVD är inspelad) istället för Regina, och trots att Tomas och Anders gemensamt gjorde sitt bästa för att sabotera Gregs förslag till introtävling genom att påannonsera nästan varje låt så tror jag att publiken hade en bra kväll.

(Grattis också till Jan S som var den ende som lyckades pricka in ett intro som inte spoilades av bandet – Hav. Han verkar för övrigt vara en riktig turgubbe – han vann även en tävling här på adolphsonfalk.com för ett tag sedan!)Foto: Henrik Lans
Att bandet själva hade en bra kväll på scenen gick inte att ta miste på. Inte en sur min så långt ögat nådde, och stämningen verkade mycket god såväl framför mikrofonerna som bakom. En och annan gliring i all vänskaplighet kan väl ha förekommit också.


Foto: Anders Lattermann
Efter åtta låtar tog bandet en välförtjänt matpaus i logen under scenen, och publiken fick chansen att sträcka på benen och fylla på sina glas och koppar. Det är viktigt att man inte torkar ut.


Foto: Anders Lattermann
Andra akten bestod av sju låtar och innehöll, liksom den första, idel klassiker. Greg berättade för mig innan spelningen att alla låtar utom tre som skulle spelas under kvällen var omgjorda från konserten i Göteborg. Ni som var där fick alltså höra ett unikt framförande - vissa av låtarna blev klara så sent som ett par dagar före spelningen!


Foto: Anders Lattermann
Robin på trummor hade fått en betydligt mer framträdande roll i Uppsala än vad han hade i Göteborg; hans taktfasta anslag framträdde betydligt mer och gav en större dynamik och mer liv till arrangemangen. Vi hoppas att vi får se mer av honom, både tillsammans med Adolphson & Falk och i andra sammanhang!


Foto: Anders Lattermann
Självklart avslutade man huvuddelen av konserten med ”signaturmelodin” Blinkar blå som även den var upphottad sedan Göteborg, med ett pampigt omstukat arrangemang signerat Greg FitzPatrick.


Foto: Anders Lattermann
Herrarna vilade dock inte länge i logen utan var snart tillbaks igen; extranumren inleddes av enbart Tomas och Anders, som framförde den lokalpatriotiska hitlåten Fyrisån till Uppsalapublikens stora glädje. (De klarade till och med av den fyrstämmiga Fyriskören på två personer!) Därefter kom även Greg och Robin tillbaks för att köra ett par låtar innan bandet avslutade spelningen med stadion-dängan Nu lever jag igen.


Foto: Anders Lattermann
Tomas och Anders missar aldrig möjligheten att prata med fans efter sina konserter och sälja och signera skivor och boxar. Uppslutningen på Regina var stor, och inte helt otippat sålde Fyrisån-singeln bra. (Till vänster om Tomas i ljusblå skjorta står jag själv och hjälper till att langa boxar till folk.)


Foto: Anders Lattermann
Greg fanns såklart också på plats och signerade skivor, eller som här - den kanske yngste konsertbesökarens autografblock. Nu konverterar vi nästa generation till A&F-fans!

Låtlistan:
Akt 1:
Över tid och rum
Ifrån
Från min radio
Ett hjärta som reser
Mr. Jones maskin
Hav
Vidare
1-0-0-1-0

Akt 2:
Tyngdlös
Någon
Krafter vi aldrig känner
Kroppens automatik
Ljuset på min väg
Stockholmsserenad
Blinkar blå

Extranummer:
Fyrisån
Bärande våg
I nattens lugn
Nu lever jag igen

Som alltid gäller vår stående inbjudan till alla våra läsare: Har du fler bilder, kanske någon videosnutt eller någonting annat kul från konserten att dela med dig av? Posta en kommentar med en länk här nedanför eller maila oss på bidrag@adolphsonfalk.com!

Och som vanligt: stort tack till Anders Lattermann för bilder!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Bara några få dagar kvar...
Postad 16:48 3/10 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live

På torsdag den här veckan så återvänder Adolpshon & Falk till Reginateatern i Uppsala. Förra gången de var där och spelade var det akustiskt; den här gången har de med sig Greg FitzPatrick och Robin Ekenstam och spelar elektroniskt i härlig nygammal synthtappning. Ni som var i Göteborg eller har sett några av de många youtubeklipp som finns därifrån vet ungefär vad ni har att vänta!

Har du inte skaffat din biljett än så skynda på. Vi ses på torsdag!
Reginateatern.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Video från Uppsalaspelningen!
Postad 19:47 15/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Exklusivt, Video

Ett litet hopklipp av fyra låtar från fredagens akustiska konsert på Restaurang Lingon!
Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ett band på en bakgård
Postad 18:30 14/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Länkar

Adolphson & Falk återvände hem till Uppsala, och vilken plats skulle då kunna passa bättre att spela på än en bakgård? Vi åkte till Restaurang Lingon för att föreviga det för de som inte kunde vara där.

Vädergudarna var goda, trots att det sett lite osäkert ut under förmiddagen, så Restaurang Lingons bakgård var fullpackad när Tomas, Anders, Mankan och Hasse intog scenen på fredagskvällen. Bandet bjöd på två dussin akustiska arrangemang och höll den stora publiken sysselsatt i en bra bit över två timmar alldeles vid sidan av Fyrisån.

Några bilder från kvällen (och som vanligt: har du bilder du vill dela med dig av - maila oss! En video eller två kommer som vanligt inom kort! Dessutom - än en gång stort tack till vår kamrat Anders Lattermann som, de något kniviga ljusförhållandena till trots, som vanligt har bidragit med bilder!


Foto: Anders Lattermann
Första uppvärmingarna under eftermiddagen. Från vänster Hasse Loelv, Tomas Adolphson, Mankan Marcks och Anders Falk.


Foto: Henrik Lans
Tomas tar avstånd från de övriga bandmedlemmarna för att känna hur det är att stå i publiken och höra Över tid och rum. (I blå tröja i bildens mitt ser vi för övrigt även Anders Lattermann.)


Foto: Henrik Lans
Stämsång.


Foto: Anders Lattermann
Hela bandet i full action.


Foto: Anders Lattermann
Lite publik i blinkande blått sken.


Foto: Henrik Lans
Som vanligt tog sig Tomas och Anders tid att prata med publiken och sälja signerade skivor och boxar. (Mannen längst till vänster i bild är Anders bror Lars Falk, som bland annat ligger bakom flera av bandets tidiga engelska texter, samt en del texter på Nattexpressen.)

Låtlistan:
Akt 1:
Intro
Tyngdlös
Vidare
Ifrån
Hav
Soloviolin
Bakgård
Fångad som ett djur
Över tid och rum
Från min radio
1-0-0-1-0

Akt 2:
Utanför
Mr. Jones maskin
Någon
Kroppens automatik
Du låter det ske
5:e avenyn
Krafter vi aldrig känner
Ljuset på min väg
Nu lever jag igen
Stockholmsserenad
Blinkar blå

Extranummer:
Fyrisån (...som av någon anledning gick hem väldigt bra hos publiken)
Bärande våg
I nattens lugn

Stort tack till personalen på Lingon för en trevlig kväll med god mat och bra underhållning!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Live i Uppsala fredag 12/8 - restaurang Lingon
Postad 09:00 10/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Det börjar dra ihop sig till ännu en akustisk spelning med Tomas, Anders, Mankan och Hasse; den här gången är det på torra land, och mer specifikt på Restaurang Lingon (se även deras blogg) på Svartbäcksgatan 30 i Uppsala.

Enligt Brittmarie på Lingon finns lite olika alternativ för de som vill komma och se konserten - antingen så kan man boka en matplats (200 kronor utöver mat och dryck) eller en plats i loungen (också 200 kronor + priset för en flaska champagne, inget tvång på att beställa mat). Finns det platser kvar på fredag (igår fanns det cirka 40 obokade platser kvar i matsalen och 40 i loungen) kommer man att ta in gäster på first come, first served-basis; detsamma gäller för platser i baren (som är kostnadsfria, bortsett från konsumtionen då).

Själva musiken beräknas dra igång runt 21.00, men naturligtvis så vill Lingons personal att man kommer så tidigt som möjligt - de som ska äta bokas in till 20.00. Vill du boka en plats, ring Lingon direkt på 018-10 12 24! Vi ses där?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Tomas Adolphson gästspelar hos Petter!
Postad 21:32 20/7 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Covers

Om du råkar befinna dig i Strömstad precis just i detta nu så kommer Tomas Adolphson att dyka upp och hjälpa Petter i en specialversion av Krafter framåt slutet av hans spelning på The Cod där. Såhär såg det ut under repet strax innan konserten:


Foto: Emma Lindberg - tack även till Tomas Adolphson

Var du där och hade en kamera med dig? Hör av dig till oss på adolphsonfalk.com så publicerar eller länkar vi gärna till bilder eller video!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Video från Blidösund
Postad 12:56 18/7 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Video

Som utlovat - lite klipp från Ångbåtsspelningen på s/s Blidösund 4/7 2011.

Klipp från Bakgård, Fångad som ett djur, 1-0-0-1-0 och I nattens lugn.

(Kvalitén är inte kanon, och det har många anledningar; halvtaskig videokamera, trängsel och gungig båt är bara några av dem...)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ångbåtsmusik med Adolphson & Falk + band 4/7 2011
Postad 16:00 5/7 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

Det var ett proppfullt akterdäck som mötte Adolphson & Falk och deras kumpaner när de i två akter förgyllde måndagskvällen för s/s Blidösunds resenärer...

Det var trångt och varmt, och tekniken var inte alltid på artisternas (eller publikens) sida, men under den knappa fyra timmar långa resan hann Tomas Adolphson, Anders Falk, Mankan Marcks och Hasse Loelv under två akter bjuda publiken på hela 23 låtar från de fem "stora" skivorna, plus en som bara har ett par år på nacken - hela låtlistan hittar du nedanför fotona här.

Både de fyra musikanterna och publiken var på gott humör under kvällen och den lilla lokalen gjorde stämningen än mer intim - någonting som passar utmärkt för den akustiska sättningen låtarna. Flera av besökarna tog tillfället i akt och pratade lite med bandet mellan akterna och efter konserten, och några kanske till och med köpte med sig en signerad CD-box hem.

För den som missade den här utsålda turen kommer en ny chans 7 september då bandet ger sig ut på ytterligare en sväng med Blidösund; för de som har anlag för sjösjuka kan vi rekommendera en tur till Uppsala 12 augusti, då samma konstellation spelar på Restaurang Lingon. Och så icke att förglömma - synthbaserad spelning på Reginateatern i Uppsala 6 oktober tillsammans med Greg FitzPatrick och Robin Ekenstam!

Lite bilder från eftermiddagen och kvällen kommer här! (Foto: Henrik Lans) Har du fler / bättre / annorlunda bilder? Lägg gärna ut dem på något bra ställe och posta en länk i kommentarerna, eller maila oss på bidrag@adolphsonfalk.com! Vi ska jobba på att få upp ett par videos från kvällen också, men det tar lite längre tid!Innan all teknik letats fram ur lådor och skåp värmde gänget upp helt unplugged (bortsett från Hasse Loelvs keyboard, då). Det lät naturligtvis inte förskräckligt då heller.


Hasse finjusterar lite...


Tomas Adolphson (sittande) och Anders Falk diskuterar stämmor medan de väntar på att tekniken ska komma på plats.


Magnus "Mankan" Marcks trakterar sin över 200 år gamla kontrabas med respekt. Här skulle jag tippa att det är introt till Utanför som fyller salen.


Anders (längst bak) och Tomas under uppvärmningen.


Hasse har dukat för spelning - elpiano, trumvispar och låtlista komplett med justeringar och tonarter.


Lite avslappning och hydrering i logen samtidigt som salen ovanför börjar fyllas med folk. Från vänster Hasse Loelv (klaviatur, dragspel, dragspelsfodral(!)), Mankan Marcks (kontrabas), Tomas Adolphson och Anders Falk.


Under pågående konsert - Tomas på sång, Anders har precis lagt en stämrad och Mankan är helt koncentrerad på sin bas i bakgrunden.


Hasse växlar fram och tillbaks mellan sitt keyboard och dragspelet, som här hjälper den nautiska stämningen i Hav.


Vissa band har två OLIKA personer på slagverk och klaviatur; men Adolphson & Falk har Hasse Loelv och kan således spara både pengar och plats på scenen. Dessutom agerade han PA-tekniker på lediga stunder.

Låtlistan:
Akt 1:
Intro
Tyngdlös
Vidare
Ifrån
Hav
Soloviolin
Bakgård
Fångad som ett djur
Över tid och rum
Från min radio
1-0-0-1-0

Akt 2:
Utanför
Mr. Jones maskin
Någon
Kroppens automatik
Du låter det ske
5:e avenyn
Krafter vi aldrig känner
Ljuset på min väg
Nu lever jag igen
Stockholmsserenad
Blinkar blå

Extranummer:
Fyrisån
Bärande våg
I nattens lugn

Ett stort tack till bandet, till personalen på s/s Blidösund och naturligtvis till alla besökare för en trevlig kväll!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Konsert på måndag kväll!
Postad 13:08 3/7 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live

I morgon är vi tillsammans med Tomas, Anders, Mankan Marcks och Hasse Loelv ute och åker båt i Stockholms skärgård. Kom med oss ut, vetja!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Idag släpps Krafter!
Postad 12:15 13/4 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Release, Exklusivt, Video, Covers, Länkar

Nu finns Petters Krafter ute för nedladdning på iTunes och Spotify!Skivomslag - Petter feat. Adolphson & Falk - KrafterI nästa vecka återkommer vi med en intervju med Petter, Tomas Adolphson och Anders Falk där vi låter dem berätta lite mer om låten och produktionen. Tills dess bjuder vi här på en exklusiv video från Adolphson & Falks konsert i Göteborg från i februari i år, samt lite länkar där du kan köpa låten och läsa mer!

Köp låten: Spotify / iTunes
Se videon: Petter feat. Adolphson & Falk - Krafter
Mer om Petter: Blogg / Facebook / Twitter
Mer om Adolphson & Falk: Hemsida / Facebook
Från arkivet: Krafter vi aldrig känner (akustisk) / Vidare

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

25-årsjubileum!
Postad 08:15 15/3 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Exklusivt, Historia, Intervju, Video

Idag är det exakt 25 år sedan Adolphson & Falk toppade Trackslistan med Ifrån; någonting vi självklart inte missar att uppmärksamma här på den officiella fansiten!

Radioprogrammet Tracks lades tyvärr ner av Sveriges Radio tidigare i år, men vi är många - i ett stort åldersspann - som har glada minnen från lördagseftermiddagarna med Kaj Kindvall. Den 15 mars 1986, knappa 18 månader efter att programmet börjat sändas, fick Trackslistan sin första svenskspråkiga etta; det var inga andra än våra vänner i Adolphson & Falk som stod för den - och precis just idag är det 25 år sedan Ifrån (en av mina personliga all-time A&F-favourites) skrevs in i historieböckerna!

Berätta lite om hur det gick till när ni spelade in Ifrån. Hade ni på känn att den skulle bli så stor som den blev?

Anders Falk: "Jag tror inte att någon av oss fem förstod att det var Ifrån som skulle bli den stora hiten från albumet - vi trodde mer på Någon. När I nattens lugn släpptes började Ifrån emellertid höras på radion omgående - och det mycket! Lasse Wiggman på Air Music lät pressa en promotion-singel för att den skulle kunna testas på Tracks, och resultatet blev en förstaplats - två veckor i rad!"

LG Nilsson (som producerade albumet under pseudonymen Bad Sector) fyller i: "Ingen av de låtar vi spelade in föll på plats direkt, men Ifrån kändes någorlunda stabil från början. Vi fick till ett bra tryck med tunga trummor och skönt sväng med blåsinstrumenten som är lite av gimmicken i låten."

Anders: "Ur min synvinkel kände jag mig verkligen nöjd över karaktären som Greg hittade i arrangemanget, där synthslingan från första versen kompletteras med häftigt blås i vers två som sedan utvecklas i vers tre och fyra. Pianosolot var det inte heller något fel på."

LG igen: "Slutresultaten på inspelningarna blev aldrig som någon av oss tänkte... det blev alltid bättre! Det berodde på att vi aldrig gav upp och att vi fem tillsammans pressade på med idéer och uppslag tills det inte gick att göra bättre. Först då var det klart. Om vi kände på oss att det gick att göra något mer fyndigt så gjorde vi det. Vi var hungriga. Vi slarvade inte med någon del."

Anders - du har tidigare sagt att du är väldigt nöjd med just den här texten. Berätta lite om hur den kom till?

Anders: "Melodin till Ifrån var, som nästan alltid, klar innan det var dags att skriva text. Det är en ganska speciell och inte sällan jobbig process att börja från ingenting och hitta ett texttema som i sig är intressant och också "låter bra" när man sjunger och som stämmer med melodin så att text och musik bär varandra.

Det första i texten jag skrev var "Vi reser inte till nånting, vi reser ifrån". Det låg rätt i munnen, lät intressant och var en textmässigt utvecklande fras att arbeta vidare med. Sedan var det dags att börja väva en historia som verkligen betyder någonting. I det här fallet ett ganska starkt, allmänmänskligt innehåll; det klassiska att man alltid tvingas Lämna i någon form - att man aldrig får Behålla. Sedan ska texten helst utvecklas i en riktning där varje rad på något sätt tar avstamp från tidigare innehåll. Helst ska ingen rad "trampa vatten" utan vara stark i sig och leda vidare till nästa, så att sången växer mot slutet."

Ni spelade även in en engelsk version av låten?

Anders: "Ja, Air ville testa den europeiska marknaden igen, så Greg (FitzPatrick) skrev den engelska texten till Just Left Behind. Vi var för en gångs skull faktiskt med alla fem och gjorde en playbackversion på Sky Channels nordiska kväll - Dagge (Lundquist) spelade trummor och LG spelade pianosolot iklädd frack (se videoklipp nedan, reds anm)! Men det blev ingen Europa-hit, trots detta och att låten testades i Europatoppen (ett program inom ramen för EBU-samarbetet). Hade vi lyckats där hade vi troligen varit rika nu..."

Ni har spelat Ifrån i olika tappningar under åren. Hur anpassar ni den efter olika arrangemang? Ändrar ni på stämmor och liknande?

Tomas Adolphson: "Mycket av stämläggningen vi gör live nu liknar det som finns på ursprungsversionen, men inte allt. Det har fötts nya möjligheter i huvudet vid alla tillfällen vi spelat våra sånger under de senaste 5-7 åren - oavsett om det är på tu man hand eller i andra konstellationer. Ibland testar jag det i stunden och ibland tar jag mig en funderare hemma och känner om det förbättrar soundet. Sedan kan det ju också vara kul att roa sig själv och få lite omväxling..."

Anders tillägger: "Det finns ingen version som slår den första. Men så ska det vara med en Tracks-etta!"

Till slut - kan vi få en anekdot från inspelningen?

LG drar sig till minnes en typisk studiokonversation: "Det sista vi brukade spela in var Dagges trum-fills när vi närmade oss slutmixen - och Ifrån var inget undantag. Oftast var Dagge och jag ensamma i studion vid det här laget.

- Ere'nte lite tomt här, säger jag 1:24 in i låten och tittar på Dagge.
- Kanske det, säger Dagge och tittar på D-drumsen.
- Och här vid 2:10 kan du ju damma på igen...
- OK... Jag kör här vid luckan mellan pianosolot och sången vid 2:27 också.
- Sure, det blir kanon!
- Dags å gå hem nu va?
- Eeee... 2:43 känns lite ödsligt också. Trioler Dagge, trioler!
- Där också? Ja, ja...
- Vid 3:15 får du ta i för kung och fosterland.
- (Dagge dunkar på trumpadsen) Där fick du så ru teg va?
- Nu börjar det likna nåt. Grymt! Men här är det nästan tyst... 3:31, lyssna?
- Det räcker nu, LG. Det är bara fejden kvar... klockan är snart två... måste hem och sova...
- Redan?
- ???
- OK, ses i morrn.

Tomas avslutar med att lägga in en liten protest: "Jag vet att jag var så barnsligt förtjust i dessa trioler att jag hade väldigt svårt att gå hem om det drog ihop sig till triplet time... så alldeles ensamma var ni nog inte!"

Vi avslutar den här artikeln med att bjuda på två videoklipp - dels en liveupptagning från förra månadens konsert på Musikens hus i Göteborg, där Tomas, Anders och Greg backades upp av slagverkaren Robin Ekenstam, och dels en liten "hyllningsvideo" som visar fem olika versioner av 25-årsjubilaren! Vi gratulerar på bemärkelsedagen!

Ifrån 25-årsjubileum av förstaplatsen på Trackslistan!

Ifrån live i Göteborg:
Se även följande sidor:
Ifrån i låtarkivet
Ifrån (akustisk) i låtarkivet
Ifrån (live) i låtarkivet
Just Left Behind i låtarkivet
Promomaxin Ifrån i diskografin
Singeln Just Left Behind i diskografin
Albumet I nattens lugn i diskografin
Samlingsboxen 101010 i diskografin
Live-DVDn Levande på Rival i diskografin

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live i Göteborg 19 februari
Postad 19:15 25/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Exklusivt, Video

Efter genomgång av dryga 400 bilder och en del timmar video - här kommer äntligen sammanfattningen av Göteborgskonserten!

Trancentral Media bjöd 19/2 2011 in till en stor konsert på Musikens Hus i Göteborg - på scenen stod Tomas Adolphson och Anders Falk, tillsammans med sin gamle vapendragare Greg FitzPatrick och slagverkaren Robin Ekenstam. Vi dryga 300 som befann oss i lokalen fick höra hela 19 låtar (se låtlistan nedan) från bandets "storhetstid" - 80-talet! Följ med oss på en resa tillbaka - eller, för er som inte var där, här kommer en sammanfattning - hoppas ni får chansen att se bandet in action vid ett annat tillfälle!


Foto: Henrik Lans
Greg värmer upp synthar och datorer inför kvällen...


Foto: Anders Ripa
...medan hugade fans står och köar utanför Musikens Hus i väntan på en fantastisk kväll.


Foto: Bengt Nordin
Robin Ekenstam, Tomas Adolphson, Greg FitzPatrick och Anders Falk höll fansen både nöjda och underhållna under dryga två timmars spelning!


Foto: Anna Gummerus
Tomas är nöjd med sitt senaste riff.


Foto: Henrik Lans
Anders tar i för allt vad tygen håller i Mr. Jones maskin.


Foto: Anna Gummerus
Gregs placering långt bak på scenen gjorde det svårt att få bilder i digital toppkvalitet, men tro mig - bruset finns bara på bilden; det enda brus som hördes ur högtalarna var vågorna i Hav. Ljudtekniker för kvällen var Pelle Meyer som även var med på bandets spelningar under 80-talet.


Foto: Anna Gummerus
Robin, som för övrigt är Gregs gudson, vevade på och skapade liv och rörelse på scenen. Hoppas vi får se honom tillsammans med bandet fler gånger!


Foto: Bengt Nordin
Anders och Tomas i skön stämsång i blått strålkastarsken.


Foto: Anders Ripa
Efter avslutat värv tog bandet emot sin välförtjänta hyllning. (Sedan blev det hela TRE inrop.)


Foto: Anders Ripa
Det var många som ville passa på att köpa sig en signerad blinkande box, och Tomas, Anders och Greg tog sig gott om tid att prata med sina fans.


Foto: Bengt Nordin
En av besökarna hade turen att få med sig en signerad affisch hem.


Foto: Anna Gummerus
Hela gänget som låg bakom konserten - Trancentral Media, bandet - och så har jag själv lyckats nästla mig in mellan Tomas och Anders. Man får passa på. :-)


Foto: Henrik Lans
Backstagepassen var baserade på konsertaffischen.

Och så var det utlovat ett par videos också, varsågoda!

Klipp från soundcheck - Hav, Från min radio och Mr. Jones Maskin:

1-0-0-1-0:
Låtlistan:
Över tid och rum
Ifrån
Från min radio
Ett hjärta som reser
Mr. Jones maskin
Hav
Vidare
1-0-0-1-0
Gjord för mig
Gränser
Krafter vi aldrig känner
Kroppens automatik
Ljuset på min väg
Stockholmsserenad
Blinkar blå
Extranummer 1:
Bärande våg
I nattens lugn
Extranummer 2:
Nu lever jag igen
Extranummer 3:
5:e avenyn (bara Tomas och Anders)

Sammanfattningsvis blev det en kväll som jag tror att de allra flesta i publiken var överens om var värd både tid och pengar! Nu ser vi fram emot nästa spelning!

Stort tack till de som skickat bilder till oss! Vi har gjort ett urval till den här artikeln, men hoppas på att kunna publicera betydligt fler framöver! Tills dess kan du besöka Anders Ripas Flickr-set eller Bengt Nordins Facebook-album. Har du bilder du vill bidra med? Maila oss! Alla inskickade foton tillhör respektive upphovsman, och de publiceras med tillstånd.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Musikens Hus 19/2
Postad 15:23 20/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live

En första kort rapport från gårdagen!

Det var fyra musikanter i högform som äntrade scenen på Musikens Hus i Göteborg igår kväll; Tomas Adolphson och Anders Falk hade sällskap av Greg FitzPatrick och Robin Ekenstam och gladde över 300 fans med musik från de fyra skivor som ingår i boxen 101010. De flesta klasssikerna fick plats (åtminstone de som var "i säsong"...) i något omstöpta versioner, och det bjöds även på ett par överraskningar. Missa inte vårt längre reportage - med bilder och videoklipp! - inom de närmaste dagarna!  (Om du var där och fick några kanonbilder du kan tänka dig att dela med dig av - maila bidrag@adolphson-falk.com - the more the merrier!)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

En vecka kvar, hur står det till med nerverna?
Postad 09:05 12/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Intervju

Inför nästa veckas konsert lyckades vi fånga Tomas, Anders och Greg i flykten och ställa lite frågor om deras känslor inför spelningen!

De har spelat ihop i trettio år, men det är först på senare år som Adolphson & Falk har börjat spela live mer regelbundet - och nu i Göteborg blir det faktiskt första gången vi får se Greg live på scenen också (bortsett från de kortare spelningarna på Kolingsborg och Bengans och i TV4s Nyhetsmorgon i samband med releasen av samlingsboxen). Vi tog pulsen på de tre huvudpersonerna inför den historiska konserten.

Berätta lite om hur ni känner inför att stå på scenen, och vad det har betytt för er musik på senare år?

Anders Falk: I och med att vi inte precis nötte ut oss på spelningar på 80-talet - vi gjorde bara en större turné 1985 i södra och mellersta Sverige - känner vi verkligen nyupptäckandets glädje när vi nu gör våra konserter, allt ifrån större spelningar med flera musiker på scen till bara vi två på tu man hand på Soppteatern på Stockholms stadsteater. Vi vill gärna göra olika typer av framträdanden. Det är två helt olika saker att göra musik på en scen och i en inspelningsstudio. Ett helt annat sätt att rikta energi. Det är klart roligt att göra och att lära.
Tomas Adolphson: För min del är det ett oerhört lyft att vi nu gör liveframträdanden. Känslan av att vara utlämnad till vad som händer i stunden är fantastisk, långt från det skyddsnät som förstås finns i studiosammanhang. Dessutom har vi nog båda uppfattat att våra sånger går fram på ett mycket bra sätt i den lilla skalan och därför ska det också bli häftigt att se hur det blir i Göteborg. Når vi fram även om nu bakgrunderna är så mycket kraftfullare än vad vi är vana vid live? Spännande!

Och Greg - hur känns det för dig att få kliva fram lite mer i spotlighten; från att ha varit "Arr: Greg FitzPatrick" bakom bandet Adolphson & Falk till att nu vara "A&F featuring Greg FitzPatrick"? De allra flesta vet ju vem du är och hur mycket du bidragit ändå, men hur mycket har du stått på scenen tidigare?

Greg FitzPatrick: På sjuttiotalet var jag en av de flitigaste gatumusikerna i Europa. (Reds anm: Läs om Gregs äventyr som gatumusiker i "Den svenska synten" som finns i boxen 101010!) När jag sen kom till Sverige spelade jag regelbundet i olika konstellationer, t ex med Roffe Wickström och Atlantic Ocean. Så nog har jag stått på scen i mina dar, men då var det som basist och trummis. Keyboard har jag mest sysslat med i studiomiljö. Finns det något roligare än att stå på scen med sina kompisar och ha kul ihop och samtidigt roa andra? Jag har för övrigt bara gjort roliga saker i hela mitt liv... och fått betalt för det!

Vad har ni för förväntningar på Göteborgsspelningen, och vad kan fansen förvänta sig?

Tomas: De som har följt oss på senare år vet ju ungefär vilken repertoar vi har haft, men vi lovar att tillföra en del överraskningar...
Anders: Kan man sin Adolphson & Falk så kommer man att känna igen idel gamla 80-talshits.
Greg: Men räkna med att ni inte kommer att känna igen alla tongångar. Vi kommer att överraska med en hel del nya inslag!

Hur förbereder ni er inför konserten? Finns alla gamla arrangemang, samplingar och instrumentpatchar kvar i Gregs digitala byrålådor, eller använder ni de färdiginspelade spåren som bakgrund? Berätta lite om hur skapande-/nyskapandeprocessen fungerar?

Tomas: Vi repar rätt mycket, mest individuellt just nu. För Anders och mig innebär det att återvända till de harmonier som finns på de gamla 80-talsskivorna för det vi kört akustiskt är ibland lite annorlunda och vi får tänka om. Men det är bara spännande!
Anders: Det blir en mix av förinspelade 80-talsljud och nya ljud från senaste plug in-programmen. Vi utvecklar det mellan oss tre.
Greg: Vi bygger och river och bygger igen. Och vi har också med oss min gudson Robin Ekenstam på trummor som extra krydda och förstärkning.

Vad har ni för relation till Göteborg? Har ni några speciella minnen därifrån?

Tomas: Jag bodde i Göteborg i fem år när jag gick på Chalmers och dessutom jobbade jag där ett tag efter det, så Göteborg finns i mitt hjärta. Somrarna är fantastiska, tyvärr är det lite svårare att vara entusiastisk när det gäller vintrarna...
Anders: ...och vi skrev faktiskt våra första sånger som hamnade på skiva på Kungs Ladugårdsgatan hos Tomas. Vi fick specialbeställningar från producentlegenden Curre Pettersson att göra melodier åt visartisten Barbro Hörberg. Vi träffades varannan helg och vigde hela veckoslutet åt komponerande.
Tomas: Vi har gjort några riktigt bra akustiska konserter i Stenhammarsalen i konserthuset dom senaste åren också.

Och så till sist - hur ser scenframtiden ut? Blir det några fler konserter framöver?

Anders: Vi har inget inbokat ännu. Göteborgskonserten blir unik i den meningen att det är första gången Adolphson – Falk – FitzPatrick gör en hel konsert ihop, någonsin, men förhoppningsvis inte den sista! Vi räknar förstås med fler upplevelser ihop. Det finns ju som sagt inget roligare...
Tomas: Jag känner en stor glädje och inspiration av att vi kan hålla våra gamla sånger vid liv på så många olika sätt och vi hoppas att även synthupplägget kommer att uppskattas på det sätt vi känner att våra andra konstellationer har mottagits!

Stort tack till Tomas, Anders och Greg för att ni tog er tid! Biljetter till spelningen finns fortfarande att köpa via Trancentral Media!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Knappa två veckor kvar nu!
Postad 09:30 6/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Har du inte redan köpt dina biljetter till Göteborg är det hög tid att du gör det nu!(Ljuset på min väg, live i Rättviks Folkets Park, 7/4 1985, foto: Anders Lattermann. Läs mer om turnén på sidan 51 i Den Svenska Synten som medföljer 101010!)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Live i Göteborg 19/2!
Postad 11:43 22/1 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live

Adolphson & Falk feat. Greg FitzPatrick - den första elektroniska konserten någonsin!

Du missar väl inte chansen? Vi ses där!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk med Forsberg på Klara Soppteater
Postad 16:16 14/12 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

Vår kamrat Anders Lattermann besökte spelningen på Klara Soppteater i Stockholm i söndags, 12/12, och sände, till förmån för de av oss fans som inte själva kunde närvara, över följande recension med bilder - stort tack!Adolphson & Falk med Forsberg stod det på biljetten - Forsberg visade sig vara Ole Forsberg, konstnärlig ledare för Klara Soppteater. Och ja, de andra två herrarna behöver väl ingen presentation i detta sammanhang...Konceptet gick ut på att Tomas och Anders spelade sina låtar i akustisk version med bara varsin gitarr som instrument och att Ole berättade olika anekdoter mellan låtarna som vävde ihop det hela. Bitvis ruskigt bra faktiskt. A&F lät riktigt bra och ljudbilden var fullgod trots att det inte fanns trummor eller andra hjälpande instrument. Att Anders visslar på Blinkar blå var nytt för mig. (Reds anm: Han har gjort det vid ett par tillfällen tidigare - bland annat en gång på en spelning på TV4s Nyhetsmorgon.)Ole har en berättarröst som verkligen fångar och de historier han berättade var målande. Som exempel hade han en lång, spännande utläggning om hur han varit inbjuden till att vara i konstnärsvärlden i Östberlin på tiden det fortfarande fanns, och hur han stått där en bit från muren i öst och gråtit av lycka över att han har ett så bra jobb och ett så fantastiskt liv som får uppleva allt detta. Och då, just då, blev han fotograferad av en amerikan med stor kamera som fotade från utsiktsplattformen på andra sidan muren i väst. Och därmed finns han nu i ett amerikanskt fotoalbum som ett exempel på hur hemskt det var i Östberlin. Och just detta fotoalbum finns troligen hos en börsmäklare inte så långt ifrån Femte avenyn. Och vilken låt som kom därefter kan du räkna ut själv...Och så där höll det på. Mycket trevligt och ett nytt och annorlunda sätt att rama in A&Fs låtar på. Till detta fick vi morotssoppa med koriander och picklad paprika. Mitt sällskap som jag hade med som inte kände till mycket mer om A&F än Mer Jul (och jo, vi tiggde till oss den som ett extra extranummer) blev så entusiastisk att hon köpte albumet Vidare – signerat så klart. Och det sätter betyget för hela övningen, det vill säga, mycket bra!Om jag nu som gammal A&F-räv (upptäckte dem på Eldorado-tiden) får peta in en "överkurs- sammanfattning" så önskar jag att detta koncept utvecklas ännu mer. Att historierna och låtarna vävs ihop ännu bättre och att musiken och Forsbergs berättelser även får leva tillsammans samtidigt så att det inte blir en ping-pong match mellan berättelser och musik. Visserligen en lysande sådan, men jag skulle vilja se dem, eller snarare höra dem mer som i en bubblande samexistens. Snälla tomten, kan man kanske få det?Och som vanligt så tar allt gott alltid slut för fort. Ole tackade Tomas och Anders efter spelningen och de smet iväg till den efterföljande skivsigneringen.

(Samtliga bilder tagna av Anders Lattermann.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

En chans till...
Postad 13:59 15/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Release, Video

Missade du spelningen på Kolingsborg och signeringen på Bengans? Lugn - här får du en chans till!

Stockholmsserenad
Blinkar blå

Tack till digiphernalia - som är ingen mindre än Greg FitzPatrick själv. :-)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Foton från releasekalaset!
Postad 19:56 13/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

Här kommer lite fler bilder från releasekalaset på Kolingsborg!


Foto: Henrik Lans
Tomas Adolphsons gitarr håller sig i bakgrunden medan Greg FitzPatrick lägger sista handen vid kvällens program.


Foto: Henrik Lans
Blinkar blå fintrimmas lite.


Foto: Henrik Lans
Tomas Adolphson tar sig ända ut på kanten av scenen under Krafter vi aldrig känner. Anders Falk körar på sin sida.


Foto: Henrik Lans
Klockan 20:00 öppnades Kolingsborg tunga, svarta dörr och de första fansen stod ivrigt och väntade utanför. Här är ett litet utsnitt, strax efter insläppet.


Foto: Anders Lattermann
Innan den akustiska akten sätter igång visar Anders upp CD-boxen för publiken för första gången.


Foto: Anders Lattermann
Tyngdlös.


Foto: Anders Lattermann
1-0-0-1-0 i akustisk version avslutade första akten.


Foto: Anders Lattermann
Greg FitzPatrick introducerar den digitala akten, bland annat genom att berätta hur de hade suttit hemma hos honom dagen/kvällen innan och monterat ihop de blinkande boxarna. Det tog sex personer nio timmar att sätta ihop alla 250.


Foto: Anders Lattermann
Det hörs ett vrål från Anders Falk i den tunga versionen av Stockholmsserenad.


Foto: Anders Lattermann
Tomas Adolphson gör sig redo att sjunga Krafter vi aldrig känner efter Gregs FitzPatricks nykomponerade upptakt.


Foto: Anders Lattermann
Duon in action tillsammans med Greg FitzPatrick i Blinkar blå.


Foto: Henrik Lans
Vad ska man packa boxar i? Jo, större boxar!


Foto: Anders Lattermann
Lasse Tengroth från Playground Music sålde signerade blinkande (och icke blinkande) boxar till hugade spekulanter.


Foto: Henrik Lans
Efter avslutad konsert syns här hela gänget bakom Adolphson & Falks sound genom tiderna! Från vänster Tomas Adolphson, Dagge Lundquist, LG Nilsson, Greg FitzPatrick och Anders Falk.

Stort tack inte bara till bandet med vänner och Playground Music, utan även till Anders Lattermann för bildmaterialet!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

101010 - Releasekalas
Postad 21:28 12/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

I söndags bjöd Adolphson & Falk tillsammans med Playground Music in till releasekalas för samlingsboxen "101010" på Kolingsborg i Stockholm. Naturligtvis var adolphson-falk.com där!För första gången på många år stod Adolphson & Falk på scenen tillsammans med Greg FitzPatrick igen - den här gången för att fira releasen av den nya samlingsboxen 101010. En utförligare recension av själva boxen - samt en chans att vinna ett numrerat exemplar av den begränsade utgåvan av boxen! - kommer inom kort på denna site - stay tuned.

Bandet inledde med att som akustisk duo spela en handfull låtar för att hälsa publiken välkommen; Tyngdlös, Vidare och - dagen till ära - 1-0-0-1-0. Därefter blev det paus och sedan fick bandet sällskap på scen av Greg FitzPatrick som berättade lite om processen med att ta fram boxen, och lite om vad som skulle komma. Därefter tog han plats bakom sitt maskineri och dundrade igång en riktigt härlig live-version av Stockholmsserenad, till publikens stora glädje. Därefter blev det Krafter vi aldrig känner, signaturmelodin Blinkar blå (bilden ovan, foto Henrik Lans) med lite extra solon instoppade. Sedan kom originalversionen av Ljuset på min väg - och visst, den akustiska versionen från Vidare är vacker, men versionen från Över tid och rum är ÄNNU bättre, speciellt live ur stora högtalare, och så avslutade man med den digitala versionen av 1-0-0-1-0 som för att sluta cirkeln mellan analogt och digitalt.

Därefter var det så dags för det officiella släppet av boxen - klockan närmade sig 22:10:10 och bandet och deras medbrottslingar tog plats på scen. På bilden nedan (foto Anders Lattermann, stort tack!) ser vi Tomas Adolphson, producenten LG Nilsson, Anders Falk, bakom honom skymtar teknikern/mixaren/remastraren Dagge Lundquist och längst bak Greg FitzPatrick.Håll utkik här under de kommande dagarna för mer bilder från releasekvällen och en full recension av boxen - och missa inte chansen att vinna ditt eget signerade ex av den begränsde specialutgåvan! Mer information kommer inom kort!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Releasefest i Stockholm 101010
Postad 11:02 6/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Release, Länkar

Adolphson & Falk släpper, till mångas stora glädje, en samlingsbox med sina fyra första skivor - och firar detta tillsammans med sina fans i Stockholm.

Adolphson & Falk har länge balanserat på gränsen mellan analogt och digitalt - Tomas Adolphsons och Anders Falks vemodiga, djupt personliga och reflekterande melodier och texter har blandats med kalla, kliniska synthtrummor, vibrerande basslingor och vassa vågformer från Greg Fitzpatricks maskinpark, med ytterligare finslipning av personer som Dagge Lundquist och Lars-Göran Nilsson sedan början av åttiotalet, långt innan synthar och sequencers fanns tillgängliga för snart sagt var mans plånbok.

När musikvärlden sedan blivit mer eller mindre helt digital så gick Adolphson & Falk åt andra hållet - de började spela sitt gamla material analogt - akustiskt, först på scen, sedan på CD, DVD och sedan ännu mer på scen - många fans blev nog en smula förvånade när bandet gjorde sig av med sitt karaktäristiska sound och lät sina melodier och stämmor stå på egna ben, men jag tror nog ingen blev besviken.

Nu är det dock dags för nästa steg på den slaka linan mellan digitalt och analogt - när almanackan visar det märkligt digitala datumet 101010 släpps CD-boxen med samma namn till försäljning. 4 CD-skivor - nyutgåvor av de fyra åttiotalsskivorna Med rymden i blodet, Över tid och rum, I nattens lugn och Det svåra valet; med hela tjugo bonusspår (singelbaksidor och andra rariteter - plus en helt ny låt samt en ny remix på en gammal) samt en tjock bok med bandets historia.

Bandet bjuder i samband med releasen in till konsert och releasefest på Kolingsborg vid Slussen på söndag. Se Facebook för mer information! Vi kanske ses där?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk hyllar Ennio Morricone
Postad 16:54 8/9 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Intervju, Video, Länkar

När kompositören Ennio Morricone tog emot Polar Music Prize i förra veckan fanns många av musikvärldens stora på plats. Självklart så också Adolphson & Falk.

Den italienske kompositören Ennio Morricone, som i år delade Polar Music Prize med sångerskan Björk, är mest känd för sin tidlösa filmmusik, och det var också för den - och för sättet på vilket han befäste trenden för Hur Filmmusik Ska Låta som han fick priset. Över 500 filmer har musik signerad Morricone, och otaliga fler har lånat fraser och melodier. Alla får vi väl någon slags känsla längs ryggraden när vi hör temat till Den gode, den onde och den fule? Tomas Adolphson: "... tänk bara på alla läckra tonsättingar till Clint Eastwoods västernfilmer."

Efter prisutdelningen bjöds på uppträdanden, bland annat en specialskriven hyllningsmelodi till Ennio Morricone, signerad Anders Falk och Greg FitzPatrick, framförd av konstellationen Staygold meets Adolphson & Falk. Greg Fitzpatrick berättar: "Det var egentligen Staygold som fick frågan - de föreslog samarbetet med oss och Polarpris-kommittén tyckte det var en lysande idé." Staygold är en svensk elektronikaduo bestående av Carli Löf och Måns Glaeser som idag ligger på independentbolaget Magnetron. Carli har tillsammans med flickvännen Fiona FitzPatrick (dotter till Greg) även gjort en remix av A&F-klassikern 1-0-0-1-0 som kommer att finnas med i den nya samlingsboxen.

Greg avslutar med att beskriva sin beundran för Morricones förmåga: "Det roligaste med Morricone är alla galna soundtracks han gjorde i början av sin karriär. Med inga pengar och på flera tusen mils avstånd till Hollywood hittade han på saker som skulle aldrig, aldrig sett dagens ljus i USA.", och vi kan bara hålla med. Grattis, Ennio Morricone till Polar Music Prize 2010!

Länkar:
Youtube-video av framträdandet
Staygold på MySpace
Ennio Morricone på Wikipedia
Ennio Morricone på IMDB
Polar Music Prize hemsida

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ångbåtsmusik i kväll!
Postad 09:00 8/9 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live

För tredje gången bär A&F med sig gitarrer och kontrabas ut på Stockholms vackra vattenådror...

Ikväll har ni som bor i Stockholm chansen att se A&F spela i sin akustiska uppsättning ännu en gång - för tredje gången spelar man på Blidösundsbolagets Ångbåtsmusik. S/S Blidösund avgår från kajen nedanför slottet 18:30 och är tillbaks igen iland cirka 22:15. Biljetter köps på www.blidosundsbolaget.se. Ska du dit? Tar du bilder? Maila bidrag@adolphson-falk.com om du vill dela med dig!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ännu mer jul på Vasateatern!
Postad 17:00 26/11 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Nu på söndag är det första advent, vilket innebär att det är OK att lyssna på ALLA A&F-låtar igen. Varför inte göra det live på Vasateatern?

På gymnasiet hade jag en bekant som ofta spelade A&F-skivorna på sin stereo närhelst man var hemma hos honom. Under större delen av året, dock, när samlingsskivan AF 81-87 började lida mot sitt slut flög han alltid upp och hoppade över sista spåret. Det var hans fasta övertygelse att "Mer jul" endast fick spelas mellan första advent och tjugondedag Knut, däremellan var den spelstoppad hemma hos honom.

Om han kommer vara på Vasateatern i Stockholm nu på söndag, som råkar vara just första advent, vet jag inte; men jag vet två herrar som definitivt kommer att vara där; kan ni gissa vilka? Adolphson & Falk är tillsammans med manskören Zero8 gästartister på Harmony Belles julshow Ännu Mer Jul som ges i två omgångar; dels 14.00 och dels 17.00. Showen är cirka 1.5 timme lång och biljetter kostar 200 eller 250 kronor för vuxna, 100 kronor för barn under 13, och finns att köpa via Ticnet eller direkt från Vasan. Serviceavgifter tillkommer på samtliga biljetter.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

A&F-konsert på P4 Uppland IDAG
Postad 08:00 11/11 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Live, TV/radio

P4 Uppland-programmet Uppland Lajv sänder idag, onsdag, 12:10-13:00 Adolphson & Falk live i en inspelning från tidigare i höst.

Ni som bor inom P4 Upplands spridningsområde, missa inte att Uppland Lajv idag mellan 12:10-13:00 sänder en del av den konsert som gavs på Reginateatern i Uppsala den 23 september i år. Programmet kommer även att sändas via P4 Upplands sändningar via Internet och kommer att finnas tillgängliga för lyssning från programmets hemsida efter sändningen.

Du hittar P4 Uppland på följande frekvenser:
Uppsala: 102,5
Enköping: 95,2
Morgongåva: 105,0
Tärnsjö: 104,2
Östhammar och Norduppland: 101,6

Det blir ett program i början av nästa år också, då vi bjuds på mer material från konserten!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk på hemmaplan!
Postad 10:25 24/9 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Recension, Exklusivt, Texter

Bandet återvände till sina gamla bakgårdar i Uppsala för sin tredje konsert i staden någonsin. Vi var såklart där - och kan presentera exklusivt material därifrån!

Det var fullsatt på Reginateatern när Tomas Adolphson och Anders Falk äntrade scenen med sina gitarrer. Med sig hade de även Hans Loelv på keyboard, piano, dragspel och dragspelsfodral(!) samt Mankan Marcks på kontrabas, med och utan stråke (och hatt). Under två akter, totalt dryga två och en halv timme bjöds vi på bandets musik och anekdoter från deras bakgrund.

Hits som Ifrån, Nu lever jag igen och (naturligtvis) Blinkar blå blandades med spår som hållit sig lite mer i bakgrunden, såsom Fångad som ett djur, Kroppens automatik och Från min radio - allt inför en publik som hugad sög i sig varenda takt och vartenda ekvilibristiskt kontrabassolo signerat M Marcks. Naturligtvis flörtades det med rymd, teknik och den lilla människan mot det stora världsalltet; och frågan är om det inte gör sig än bättre akustiskt än i den gamla elektroniska sättningen? Kontrasten mellan budskap och framförande blir liksom än större när det konstgjorda skalas bort.

En av mina personliga favoritdetaljer med att höra bandet akustiskt är att sångstämmorna som hela tiden har funnits med träder fram mycket tydligare - lyssna till exempel på Soloviolin, först från den akustiska skivan och sedan från Indigo och du kommer märka att Tomas Adolphsons stämmor på refrängen har funnits där hela tiden, de har bara inte kommit till sin fulla rätt förrän akustiskt. Naturligtvis är stämmorna lika viktiga på scen, och oavsett vem som sjunger huvudmelodin så hjälper den andre alltid till att lyfta sången ytterligare ett snäpp.

En av kvällens absoluta höjdpunkter var den nyskrivna melodin Fyrisån som uruppfördes under kvällen den 23 september. Det är en hyllning till bandets hemstad Uppsala och har en helt annan känsla än den lite mörka, dystopiska stämning som råder i Stockholmsserenad. Snubblande rim, återigen sköna stämmor och en medryckande melodi kommer att göra det här till en publikfavorit. Åtminstone i Uppsala. :-)

Det är en stor glädje för oss att, tillsammans med Adolphson & Falk, presentera - EXKLUSIVT för www.adolphson-falk.com - texten till den nyskrivna Fyrisån! Du laddar ner den från www.adolphson-falk.com/downloads/lyrics/Fyrisan.pdf - mycket nöje!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Konsert ikväll i Uppsala!
Postad 09:00 23/9 2009 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Nästa stopp för Adolphson & Falk är Uppsala.

Efter lite spelningar runt om i Sverige under hösten landar nu Adolphson & Falk på Reginateatern i Uppsala. Klockan 19:00 slår teatern upp portarna till en tvåtimmarskonsert som inte bör lämna något fan besviket. Biljetter finns via Ticnet.se och kostar 260 kronor styck.

Och missa inte att komma tillbaks till adolphson-falk.com för en extra liten - exklusiv - godbit!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Vintertivoli i faggorna
Postad 23:32 24/9 2008 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Dags att putsa av finskorna - Adolphson & Falk ger sig ut på spelningar igen.

Det blir i höst/vinter återigen möjlighet att se Adolphson & Falk live. I skrivande stund är följande konserter klara:

Adolphson & Falk med Kalle Moraeus och vänner:
24/10 Malmö
25/10 Halmstad
26/10 Helsingborg

Adolphson & Falks Vintertivoli:
30/11 Uppsala Konserthus
2/12 Stockholm, Rival
14/12 Göteborg, Stenhammarsalen
15/12 Västerås Konserthus

Biljetter till Vintertivoli-konserterna finns på Ticnet, åtminstone vissa spelningar. Väl mött i vinter!

(Och för alla som var på Rival förra året så har ingressen en dubbel botten - tänk efter sista extranumret Bärande våg och diskussionen om Tomas Adolphsons skjorta...)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Extra konsert i Stockholm!
Postad 16:18 20/1 2007 av Henrik Lans. Kategorier: Live

Bor du i Stockholm så bör du boka in kvällen den 21:a februari i almanackan så snart som möjligt...

På grund av publiktrycket under turnén så har man beslutat att sätta in en extra spelning på Rival i Stockholm den 21:a februari. Missade du chansen att se dem i december, eller vill du kanske se dem igen, så boka dina biljetter via Ticnet så snart som möjligt - de kostar 350 kronor stycket. Vi kanske ses där?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Konsertrecension från Vara
Postad 10:46 4/12 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Recension

Jörgen Astonson från Stenungsund besökte konserten i Vara och gav oss följande recension (utflyttad från det gamla forumet):

I följande betraktelse utgår jag helt från mina personliga referensramar. Jag ber om ursäkt redan på förhand ifall det känns som den handlar för mycket om mig själv eller helt andra artister. Jag tycker dock själv att infallsvinkeln bär en allmängiltighet, hur som helst är det den enda jag har att bidra med.

Vara måste vara den sista plats dit jag trodde jag skulle åka för att höra A&F. Men på premiären lördagen innan i Göteborg hade jag förhinder och alla andra spelningar ser ut att äga rum trefjärde dels väg till Baltikum. Nåja, där har de ju sitt säte så det får man kanske förstå. :-) Men i Vara har man ett nybyggt konserthus att vara stolta över. Annars skulle det vara intressant att höra hur man tänkte när man förlade en spelning dit. Det var max halvfullt och mer hade jag knappast förväntat mig heller. Nåja skönt att slippa ropa in biljetter på e-bay för 2000 spänn. Bara det låter ju som en fantasi.

Duon med basist äntrade scen punktligt såklart och startade Vidare utan ett ord. Då fick jag en oroväckande aning om högdragen kammarmusik i torr miljö. Jag är van att gå på stökig energirock med sju åtta musikanter på scen och många publikfrierier. Därför var det med skräckblandad förtjusning jag som omväxling tog del av denna excessfria visstund. Herrarna ser ju snarare ut som två distingerade överläkare på ett universitetssjukhus än som popstjärnor. Inte ett bohemiskt hårstrå. Sådant har de säkert fått höra till leda i alla år men det kan inte hjälpas.

För tjugo- tjugofem år sedan fann jag deras sound förtjusande futuristiskt och sångerna helt i min personliga smak. Men då mer som ett komplement till mina mer analoga hjältar. Men deras sedan dess gradvis akustifierade sound har råkat följa jämna steg med mitt eget minskade intresse för synthsoundet. Tyvärr la de ju av där någonstans. När jag sedan skilde mig blev jag en levande stereotyp och snöade in totalt på Bruce och Uffe. A&F föll mer i glömska och det är väl mest MP3 revolutionens förtjänst att jag över huvudtaget spelat dem de senaste åren. Lugn, jag har "licenserna" i skivhyllan. Men före det, innan jag flyttat hemifrån spelades merparten av min musik i bilen. Det jag minns var att ingen annan musik lät bättre där. Sånt var livsviktigt på den tiden. Jag tänkte nog inte då på hur lika deras sånger egentligen var de övriga mer skränigt ljudande favoriter jag höll högt. I mina Lundell- och Springsteenkretsar sågs nog A&F mer som en katt bland hermelinerna. Men det är inte Lundell och Springsteens råös jag åker över Sverige, Europa och Atlanten för att få höra. Utan snarare för en liten chans att få höra de finstämda guldkornen, de få gånger dessa ges något utrymme. Jag gillar det vackra men det blir styvmoderligt behandlat numera. När Lundell låter som Donovan eller Dylan. Låtar som är avskalade redan från början. Tyvärr har de för ovana att gärna ändra om låtarna till oigenkännlighet när de väl tar fram den akustiska gitarren. Jag har många gånger roat mig med att göra egna låtlistor, men de blir bara rena fantasier och lika osannolika som en återförening av The Beatles.

Därför var Adolphson & Falk i Vara konserthus en fullkomlig treat! 21 sånger i urval som om jag fått göra det själv. I avskalade arrangemang men med respekt för originalmelodi- och fraseringar. Just det jag trott var för bra för att vara sant! Efter några sånger började man också tala till publiken och visade sig ha en utmärkt publikkontakt. I en så här stillsam miljö utan knäglidningar och å-å-å-å-ande med publiken, där man inte häller Ramlösa i skrevet för att gestalta hur het man är, där man inte har kravallstaket belamrat av homoerotiska pojkar längst fram, där lär man få göra något annat för att behålla nerven. Det var just vad A&F lyckades göra när de berättade om bakgrunden och sångerna. Det blev intressant! Jag är särskilt glad att de spelade några av de lite mindre kända sångerna från albumen som Tyngdlös, Utanför, Fångad som ett djur och Våga igen. Detta är musik som till stor del legat i träda för mig i tio femton år. Men jag häpnar för jag tror det är den första konserten i mitt liv där jag kunnat vartenda ord av texterna. A&F har lyckats förbli doldisar och de känns nästan lite mytiska i sin förmenta ovilja till stjärnskap. Det är mer bilden av den där anonyme tjänstemannen från 1987 som frammanas. Kombinerat med sina mångbottnade texter ger det en ovanligt hög trovärdighet.

Jag såg 1985-turnén och minns singbacken. Bortsett från att de spelade några låtar akustisk på teve nån gång i slutet på åttiotalet visste jag knappt att de kunde hantera en gitarr. Men detta var en underbar spelning. När pianisten kom med in nån gång efter ungefär tre låtar blev man ett komplett band som fast det inte var fullsatt fyllde ut hela salen. När pianisten sen bytte till dragspel så att det lät som Fourth of July, Asbury Park (Sandy) var jag bokstavligen gråtfärdig. Men när Falk berättade att hans spelade Dylan och Donovan i lumpen när de båda träffades skrattade jag igen. Just de två artister Lundell anger som sina inspirationskällor från samma tid! (Jag är ledsen men jag är en komplett lundellnörd.) Det verkar som många cirklar sluts här. Jag har antagit att det fanns viktiga motsatsförhållanden mellan dessa båda sidor. Som Södermalm mot östermalm ungefär. Men nu är jag inte lika säker. Samtidigt förstår jag tydligare nu att det inte är en slump att jag har samtliga A&F plattor i samlingen jämte alla coola Sing & Songwriters.

Egentligen undrar jag vilken bild man hade haft av Adolphson & Falk idag om det inte råkat bli synthmusik den gången. Om inte de artificiella arrangemangen förhindrat dem att ge sig ut på vägarna kanske man hade sett dem i ett antal slottsruiner med? Allt som saknas nu är en trumslagare. Men jag har svårt att se Tomas Adolphson hälla Ramlösa innanför byxorna... Möjligen Anders Falk? :-)

Låtlista, Vara, 1/12 2006
Vidare
Tyngdlös
Ifrån
Krafter vi aldrig känner
Soloviolin
Fångad som ett djur
Någon
Från min radio
Utanför
Hav
Våga igen
Du låter det ske
Färd i ett regn
Nu lever jag igen
Stockholm serenad
I nattens lugn

Meterosynth
5:e avenyn
Blinkar blå
Mer jul
Bärande våg

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Spelning på Rival i Stockholm, 2/12 2006
Postad 00:53 3/12 2006 av Fredrike Lantz. Kategorier: Live, Recension

Adolphson och Falk har kvar sina fans. Medelåldern var hög på det fullpackade Rival (ca 700 platser), och mot slutet var det nästan så man undrade om huset verkligen skulle hålla för jublet.

Rival var alltså fullt när herrarna Adolphson, Falk & Marcks (som numera faktiskt får anses som en del av trio snarare än en gästspelare till en duo) klev på scenen. Konserten inleddes, inte helt förvånande, med "Vidare" och publiken (som glatt tog med sig sina öl och whiskyglas in i salongen; jag undrar om man får det) var väluppfostrad och nykter.

Under låt nummer sju, "Någon" (från skivan "I nattens lugn"), verkade som om ölen kickade in. Arrangemanget var enormt bra, låtvalet oväntat och dessutom var det den första låten med lite upptempo. Den väluppfostrade och nyktra publiken blev plötsligt ett jublande, visslande och stampande hav, och sen gick inte stämningen ner förrän låt nummer fjorton, "Våga igen" (från "Det svåra valet") - återigen en oväntat låtval och trots att den var skärande vacker i akustisk tappning kändes det som om den hamnade i fel kontext. Men vid det här laget var publiken så uppspelt att herrarna på scenen hade kunnat stå och läsa högt ur telefonkatalogen och fått jubel till svar.

Och allvarligt talat: låt nummer femton tog igen precis allt vad "Våga igen" hade tappat i tempo. Det var nämligen "Nu lever jag igen" som dammades av och temperaturen och tempot tävlade i vilket som kunde stiga mest. Nu jublade publiken öronbedövande. Och med all rätt! Jag såg trion på Mondo i november förra året, och de var tighta redan då - nu märks det verkligen att de har plockat upp spelandet igen; de är hejdlöst samspelta.

Gästmusikanterna Joakim Wendel (violin), Hans Loelv (dragspel, piano), Michael Blair (slagverk) och Patrik Skogh (trumpet) gjorde på det hela taget schyssta insatser, även om de kändes lite onödigt mycket improv stundtals. Michael Blair var den som jobbade mest med musiken, och Hans Loelv var den som jobbar hårdast. :-)

En enda låt från "454" fick vara med: singeln "Färd i ett regn". Och det är inte det sämsta - det är den bästa från den skivan, och den gör sig utmärkt akustiskt.

Framåt slutet av spelningen var det helt omöjligt att inte digga och sjunga med. Efter inropen (som inte var inrop i egentlig mening eftersom bandet aldrig gick ut från scenen - "Vi är för lata för att gå ut och komma in igen", sa Anders) fortsatte jublet och ville aldrig sluta, trots extranummer efter extranummer. Till slut stod hela salongen upp och jublade efter sista låten (en slags gungande countryversion av fantastiska "Bärande våg" från "Med rymden i blodet"), och slutligen, efter att Tomas talat om för oss att det bara fanns två alternativ om vi ville höra mer: åka till Grängesberg i nästa vecka eller köpa skivan, lugnade vi ner och och troppade ut.

Konserten filmades, och enligt hittills obekräftade uppgifter planeras ett DVD-släpp inom några månader. Vi återkommer om det.

Det finns fortfarande chans att se den här fantastiska konserten på följande platser: Grängesberg (8/12), Västerås (10/12) och Gävle (16/12). Ska du bara ta ett enda break från julstressen i år så är det här ett lämpligt!

Bäst: "Någon" och "Utanför" - oemotståndliga versioner som visar att de håller alldeles utmärkt utan synthar
Sämst: Publik som gastar låtönskningar - killarna på scenen är väl för fasen inga jukeboxar?
Mest oväntade låtar: "Fångad som ett djur", en Elvistribut från "I nattens lugn", "Metrosynth" ("Den kortaste låt vi skrivit - den är 29 sekunder") och "Tyngdlös" från "Över tid rum"
Störst skratt: Finsk, ölpimplande dam i publiken svarar hojtande på Tomas "... eller så kan ni köpa vår skiva efteråt när vi bytt skjorta" med "får jag söpa din sorta?".
Säkra kortet: "Mer jul". Konsert i december. Do the math.
Fråga: Vad hade Hans Loelv druckit, och kan man få smaka?

Det går inte att kommentera den här artikeln.

Fotoreportage från releasepartyt för Vidare
Postad 00:49 18/10 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

Tisdagen den 17:e oktober bjöd Adolphson & Falk tillsammans med sitt skivbolag Air Music in oss till releasepartyt för nya albumet "Vidare" i Pet Sounds Bars källare på Skånegatan i Stockholm.

Pet Sounds Bar, en av vinnarna i barkategorin av Stockholmpriset 2005, agerade värdar för Adolphson & Falks releaseparty inför albumet "Vidare" som hölls på tisdagkvällen. Nere i källaren i gamla Hannas krogs lokaler samlades några dussin människor för att fira släppet av den nya skivan, och för att få se Herrarna greppa sina instrument och visa vad den nya skivan handlar om. Totalt bjöds vi på nio låtar, åtta från skivan och så försökte man sprida lite publikfriande julestämning i förtid genom att avsluta med "Mer jul", vi kan diskutera om det var nödvändigt eller inte. :)

Några få bilder från kvällen - på grund av att det var ganska trångt och sparsamt belyst på scenen, samt att flera väggar var täckta av blankt kakel, så lämpade sig lokalen inte så värst bra för fotografering, men NÅGRA bilder blev det i alla fall.


Strax innan konserten - Mankans ståbas har lagt sig ner en stund och Anders Takamine står snällt och väntar på att få sätta igång.Tomas och Mankan i full action inför den hugade publiken.Samspel mellan Mankan och Anders. Man kan knappast tro att Mankan bara har varit med i två år; hans kontrabas låter självklar - även om han själv var lite missnöjd med både brus och visst missljud under kvällen. Anders ursäktade det korta avbrottet med kommentaren "Mankan är ju musiker, det är inte vi. Han håller på så här jämt.".Några av de övriga musiker som medverkar på skivan dök upp och de flesta hade med sig sina instrument. Från vänster Patrik Skogh på trumpet, Tomas Adolphson, Per Grebacken på saxofoner och klarinett, Michael Blair på slagverk, Magnus "Mankan" Marcks på kontrabas och så Anders Falk. ("Det är så skönt att ha hjälp - man slipper göra allt själv, och så låter det så mycket bättre.", som Anders sa.)

Michael Blair hade inte med sig sina instrument (han hade "fyra koffertar, två lådor och tre påsar" fulla med instrument med sig till studion enligt Anders), men han klarade sig fint med ett gitarrfodral, ett vinglas, en enkrona och ett visitkort(!). Jag tror att den mannen kan spela på allting som går att slå på. (På albumversionen av "Hav" spelar han bland annat på en navkapsel från en 1963 års Oldsmobile 88.)Det är väldigt tydligt att Tomas och Anders har roligt på scenen, men både Michael och Mankan skrattade gott flera gånger under kvällen och verkade inte direkt vantrivas heller.Peter Månsson heter mannen som tillsammans med Tomas och Anders har producerat skivan, och den som har suttit vid spakarna i sin MIR Studio på Katarina Bangata i Stockholm, ett stenkast från Pet Sounds Bar.


Från de vänliga människorna på Air Music fick vi ett par ex av CDn att lotta ut till våra besökare; Anders, Tomas och Mankan var hyggliga nog att signera dem också. Är du intresserad av att vinna ett signerat ex av albumet "Vidare"? Gå då redan nu och registrera dig i vårt Forum och vänta på vidare instruktioner där!

Jag har suttit och lyssnat på albumet sedan vi kom hem (inne på fjärde varvet nu, tror jag) och allting som har sagts om den är sant. Den enda låten som låter i NÄRHETEN av något vi har hört förut är "5:e avenyn" som ju finns i en akustisk version sedan tidigare, men även den har utvecklats med små förändringar samt kontrabas, trumpet och violin. Små ändringar i fraseringar och stämmor, kombinerat med de nya arrangemangen, gör att alla låtarnas texter har fått en mer central roll och går fram på ett annat sätt. Lyssna till exempel på hur elegant "Ifrån" byggs upp, eller "Stockholmsserenad" - eller den nästintill helt nakna "Ljuset på min väg" där Tomas sång helt bärs upp av Calle Bagges pianospel, hjälpt endast av svag körsång på ett par ställen. Magiskt, helt enkelt.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

På Mondo, 23/11 2005
Postad 21:20 14/10 2006 av Fredrike Lantz. Kategorier: Live, Foto

Benny Löfgren var och såg sina gamla hjältar på Mondo och skickade oss de här bilderna han tog under kvällen:
Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Konsertbilder från Mondo 23 november 2005
Postad 19:19 13/10 2006 av Fredrike Lantz. Kategorier: Live, Foto

Fredrike hade med sig sin Nikon D70 till konserten på Mondo i november 2005. Här är några av hennes bilder.


Först och främst: konsertbiljetten. (Vänligen notera inringningen i beställningsnumret!)Mellansnack mellan två låtar. Tomas berättar historien om hur Mankan kom med i bilden inför turnén.En studie i tre koncentrerade musikanter.
(Klicka här för en något större version.)Den här bilden finns med i skivomslaget till skivan Vidare (läs mer här) - den är också tagen på Mondo.
(Klicka här för en något större version.)Magnus Marcks med sin kontrabas.Anders Falk in action.En mer stillsam Tomas Adolphson sjunger Ljuset på min väg.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar