Adolphson & Falk Live på Södra Teatern 26/1 2019
Postad 19:00 28/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

Rond 2 av jubileumsturnén på Södra Teatern i Stockholm var - om möjligt - ÄNNU bättre än förra spelningen!


Foto: Henrik Lans

Inför en fullsatt Södra Teatern var det som vanligt ett Adolphson & Falk i högform som intog scenen efter en välförtjänt julpaus. Tomas och Anders hade stort stöd av Greg på synthar och mandolin, Dagge på trummor och violin, Mankan på kontrabas och tvärflöjt och Hasse på keyboard, dragspel, diverse rytmgörande verktyg och - i ett minnesvärt ögonblick - ledsen groda(!).


Foto: Henrik Lans

Låtlistan var densamma som på resten av turnén (den förra spelningen var något omkastad för att passa med flöjtisten), så det var idel hits (inklusive en viss julsång, trots att trettonhelgen är passerad med råge). Om jag ska välja ut några extra stora favoriter från den här konserten så får det bli blocket med Ifrån och Fångad som ett djur (sorgligt underskattad låt) i första akten och sekvensen med Ljuset på min väg och Stockholmsserenad i andra akten, plus extranumret Nu lever jag igen - alla låtar som får ett rejält lyft live av kombinationen Greg + Dagge. Dagges avslutande trummor i outrot på Ljuset på min väg kändes ända in i ryggmärgen; mäktigt värre - och vilken väg in i nya arrangemanget på Stockholmsserenad!

Kvällens allra sista extranummer var Det går mot kväll från nya skivan - och minsann om jag inte hörde snyftningar och snörvlande i salongen.


Foto: Henrik Lans

Jag pratade med Tomas, Anders, Greg och Dagge efter spelningen (de andra två hann smita, antar jag, hemåt mot Uppsala), och de var alla väldigt nöjda med kvällen. Det var jag också, och många med mig.

Om du fortfarande tvivlar på om du ska boka biljett till spelningen i Uppsala i februari eller inte så vill jag först säga "Vad är det för fel på dig?", och sedan tipsa dig om att inte dröja för länge. Enligt turnéchefen Hilda så går biljetterna fort inför den spelningen också - per i lördags kväll fanns det bara omkring hundratalet biljetter kvar.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis till Greg på födelsedagen!
Postad 09:30 21/1 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Foto, Diverse

Idag fyller Greg Fitzpatrick år, så vi skickar våra varmaste gratulationer!(Bilden är tagen 5/12 2018 på Södra Teatern; Greg gör affärer med Lasse Tengroth från Playground Music.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

A&F Live på Korså Visfestival 2018
Postad 20:00 18/8 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

För andra året arrangerade Korså Bruk visfestival. Årets artister inkluderade Jack Vreeswijk, Ebba Forsberg, Mikael Rickfors - och, eftersom vi skriver om det, givetvis även Adolphson & Falk.


Foto: Henrik Lans

Ungefär 600 besökare hade trotsat både grusvägar och osäkert väder när A&F intog scenen på årets visfestival på vackra Korså Bruk mellan Falun och Hofors. Det blåste en del, men regnet höll sig i princip borta under hela konserten - några enstaka droppar letade sig ned framemot slutet. Tomas Adolphson och Anders Falk hade, som så många gånger tidigare i år, sällskap på scenen av Hasse Loelv (piano, dragspel och lite slagverkande), Mankan Marcks (kontrabas, idag utan stråke) och Dagge Lundquist (trummor), och det var som vanligt ett samspelt och glatt gäng. I tillägg till de tolv ordinarie låtarna och ett extranummer så hann de - till publikens glädje - avverka två ytterligare "bonusspår" (Du låter det ske och Någon) under soundchecken.


Foto: Henrik Lans

Dagges trummor tillförde lite extra kick (pun not intended) för oss som blivit vana att se A&F som kvartett; särskilt på Stockholmsserenad och Ifrån hjälpte han till att lyfta låtarna rejält. Den omarbetade akustiska versionen av just Ifrån var för övrigt konsertens höjdpunkt i mitt tycke - liksom originallåten så byggde den varsamt upp från i princip ingenting (Anders ensamma gitarr i den här versionen) till ett maffigt arrangemang som verkligen fungerade. Eftersom det var en kortare spelning (allt som allt ganska exakt en timme, om man inte räknar de två soundcheck-låtarna) så blev ju urvalet av låtar lite mer begränsat, men det verkade inte vara något problem för åskådarna som såg nöjda ut genom hela resan (utom kanske med regnet på slutet).

Årets festival på Korså Bruk var den andra i ordningen, och vi kan bara hoppas att det blir fler framöver!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Med Adolphson & Falk på s/s Blidösund
Postad 18:30 13/6 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension, Video

För sjunde året i rad inleder Adolphson & Falk sommaren med en musikkryssning på fantastiska s/s Blidösund - och vi var såklart med ombord.


Stolar, strängar och stråkar fintrimmas inför kvällens öppningsnummer.


Som det oftast är så var samtliga matbiljetter till kvällens kryssning bokade, och personalen verkade nöjda med trycket på dörren också. Fint väder hjälper alltid till att locka ut spontangäster, och det var ingenting man behövde oroa sig för denna fina junikväll. Vid en fråga om hur många gäster det skulle komma så var svaret - som vanligt - "i stort sett fullt hus". Vill du åka med på spelningen i höst så kan det alltså vara ett tips att vara ute i god tid med biljettbokning.


Som sig bör så blev det mycket musik - hela 25 låtar stod på schemat (låtlista i länken ovan!), fördelade över två akter om en timme vardera. Många av klassikerna, såklart - inklusive några som återkommit från att ha varit borta från repertoaren ett tag; men även två smakprov från den kommande plattan som för första gången testades i skarpt läge. Nog verkade det som om publiken gillade dem...


Stämningen i aktersalongen var som alltid på topp, både bland musikanter och bland publik. Ljuset genom de stora akterfönsten ställer normalt till det lite för foto och filmning, men någonstans halvvägs in i andra akten så brukar det bli ganska bra förhållanden. Som här, till exempel.


Efter väl förrättat värv (nåja, innan extranumren om man ska vara petig) så får bandet motta publikens jubel och till och med en liten blomsterkvast den här gången. Sedan rev man av de två extranumren innan det var dags att umgås lite med publiken, signera skivor och packa ihop för kvällen.

Och hörni, var det inte länge sedan vi hade en liten hopklippsvideo från båten? Jo, jag tyckte det också.
(Nej, tyvärr är inte de nya låtarna med. De håller vi på lite. >:-) )

Alla foton och video är taget av Henrik Lans för adolphsonfalk.com, CC BY-SA-ND

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Närbildsbevis
Postad 18:00 24/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Mastertaper i närbild:


(Foto: Henrik Lans)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

I studion med Adolphson & Falk
Postad 12:30 28/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Det var naturligtvis inte av en ren slump vi råkade passera Decibel Studios i slutet av februari, utan det var så klart planerat. Vi blev erbjudna möjligheten att få titta in under en dag då Tomas, Anders och Dagge finputsade pålägg, sång och stämmor på några av de nya låtarna som man har jobbat med för det nya albumet, och den missade vi såklart inte!

(Alla foton i denna artikel av Henrik Lans - CC BY-NC-ND)Som vi berättade om förra veckan så har Decibel Studios nu, efter över 45 år, till sist lagt ned verksamheten. Vi fick dock chansen att titta in under en av de absolut sista dagarna studion höll öppet, och fick ynnesten av att se Tomas och Anders jobba på finslipning av låtmaterialet till det kommande albumet tillsammans med Dagge Lundquist bakom spakarna - precis som på den gamla goda tiden!


Sett inifrån kontrollrummet i studio 1 - Anders och Tomas förbereder och repar in nästa pålägg som ska sättas. Välstämda gitarrer och tydliga utskrifter är viktiga beståndsdelar för studioarbete.


Tomas - inne i studion - gör ett körpålägg. Dagge och Anders följer koncentrerat med på varenda not, stavelse och glissando så att det blir helt rätt.


Tagning efter tagning staplas på varandra i ProTools. Dagge ser nöjd ut med en extra svår liten ton som till slut fallit på plats. Anders sitter bredvid och markerar alla tagningar i sin pärm med plus och minus för att föra bok över vilka fraser som fungerade bäst i vilka inspelningar. Dagge klipper vant ihop under gång för att plocka ut guldkornen för att ha till slutmix senare.


Stilstudie på Tomas som här lägger leadsång på en av de nya låtarna. (Reflexerna i bilden beror såklart på att jag fotograferar genom en glasruta. Det går inte så bra att använda spegelreflexkamera inne i studion under inspelning...)


Koncentrationen är stor när man repeterar och lägger körstämmor. Det är inget snack om att det är ett gäng perfektionister vi har att göra med - varenda ton och taktslag ska sitta rätt. Lyckligtvis så verkar alla tre herrarna ha samma nivå av perfektionism - jag såg inte tillstymmelse till protester eller suckar någon enda gång då frasen "En gång till!" uttalades från kontrollrummet.


En av de nya låtarna har ett otroligt pampigt körparti som växte fram under dagens pålägg. Fyra stämmor (alla med både Tomas och Anders röster), alla tredubbelt inspelade och ihoplagda. Jag kan utan tvekan säga att jag fick vara med när en ny favoritlåt fann sin form under den här dagen.

Det nya albumet, som släpps av Adolphson & Falk tillsammans med Playground Music, kommer att nu att finslipas och mixas klart under de närmaste månaderna och sedan förhoppningsvis ges ut i oktober. Vi väntar med spänning och kommer givetvis att fylla på med mer info vartefter vi får den!

Ett jättestort tack från adolphsonfalk.com till Tomas, Anders och Dagge för att vi fick hälsa på under en spännande inspelningsdag och dokumentera!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

På besök i Decibel Studios
Postad 12:30 21/3 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Exklusivt

Anrika Decibel Studios, där bland annat Adolphson & Falk spelat in flera av sina skivor, stängde igen portarna den sista februari i år. Per Mårtén och Dagge Lundquist som har drivit studion sedan 2001 har nu sålt verksamheten, men vi hann göra ett besök på Katarinavägen innan Dagge låste för gott.

(Alla foton i denna artikel av Henrik Lans CC BY-NC-ND.)

Decibel Studios har alltså stängt ned efter hela 45 år i branschen. Många är de som har spelat in här under åren - alla möjliga artister, från gamla rävar som Svante Thuresson, Ulf Lundell och Cornelis Vreeswijk via Just D, Louise Hoffsten och Lasse Winnerbäck till dagens artister som Timo Räisänen, Markus Krunegård och Lykke Li, har varit här. Ja, och så Adolphson & Falk, då, såklart.


På väg in i studio 1 för att prata med Dagge Lundquist, som har drivit Decibel tillsammans med kollegan Per Mårtén sedan 2001, stannar vi till i förrummet och andas in lite historia. Rullbandspelarna finns kvar, men används av förklarliga skäl sällan nuförtiden. På hyllorna här finns mastertaperna till en betydande del av den svenska musikskatten; även sådant som har blivit riktigt stort utomlands - bland annat Ace of Bases "Happy Nation". Av speciellt intresse för besökare till just den här siten, dock, kanske är de två grå lådorna längst upp till vänster, märkta med 1014; det är mastertaperna till A&F-albumet Över tid och rum!


Väl på plats inne i kontrollrummet möter vi så Dagge Lundquist, som bland annat under alla år har funnits med Adolphson & Falk som ständig tekniker. Han berättar att en stor del av anledningen till att de har valt att stänga studion är att vartefter det har blivit enklare och billigare för musiker att spela in sina alster - speciellt demoversioner med digital instrumentering - digitalt i hemmastudio, eller till och med på resande fot, så har efterfrågan på professionell studiotid med proffstekniker minskat; och därför finns det inte längre underlag för Decibel att fortsätta driva sin verksamhet. Både han och Per Mårtén kommer dock att fortsätta i branschen, bara i annan form.

(Jag räknade för övrigt ut att mixerbordet med sina 60 kanaler måste ha mer än 7500 knappar, rattar och reglar. Dagge hade full koll på allihop, verkade det som.)


Rullbanden må ha ersatts av ProTools, men i mångt och mycket använde Decibel fortfarande rent fysiska maskiner för ljudbehandling och effekter. Mellan i princip varje tagning snurrade Dagge på sin stol och petade lite på någon ratt bakom sig för att fintrimma ljudet så att hans mångårigt tränade öron skulle bli nöjda. (Mina amatörlyssnaröron uppfattade sällan några skillnader när han ställde om kompression eller impedans på mikrofoner, men det är han som är proffset...)

(Och såååå många rattar!)


Alla deltagande musiker och sångare (och lyssnare i kontrollrummet) har möjlighet till separat medhörning där man själv kan trimma in balansen mellan de olika ljuden - både i panorering och volym. Ska du till exempel sjunga en stämma som harmoniserar med basgången så kan du höja basen och sänka melodistämman så att du får extra stöd. Otroligt välplanerat.


Att Decibel har varit verksamt i många år märks när man går omkring och tittar i lokalerna. Philicordan, som utvecklades av Philips i början av 1960-talet och såldes i knappa två decennier i olika modeller, var en av de första elorglarna som marknadsfördes för hemmabruk. Den är än idag ett instrument som diskuteras flitigt på musiker- och studioforum för sin speciella klang.


Ett amerikanskt Wurlitzer model 210 fanns också i anterummet till studio 1, även det ett av de mer legendariska instrumenten under 1960-1980-talen; inte minst i USA.


Och - ingen studio är komplett utan en arbetsstation för underhållsarbete och expressreparationer när ett filter eller en kanal går sönder vid precis fel tillfälle. Har har man inte bara extra kretsar, utan man har till och med skaffat redundanta lödkolvar! Kanske är det för att kunna löda i stereo, vad vet jag?

Vi på adolphsonfalk.com vill rikta ett stort tack till Dagge Lundquist och Decibel Studios för att vi fick möjligheten att titta in under en hektisk inspelningsdag, och önskar så klart LYCKA TILL med framtida projekt!

Och vad var det då som spelades in? Tja, titta in igen om en vecka så kanske vi berättar mer om det!

Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

21:10, 22/3 2015,
Göran U:
Ja, MÅNGA knappar var det! Det må jag då säga.
Adolphson & Falk live i Tuna kyrka 3/7 2014
Postad 18:00 14/7 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Vi tog en liten tur norrut, och där hittade vi en fin kyrka - och i den hittade vi Adolphson & Falk!


Efter en något gråtrist dag i stora delar av Medelpad sprack molntäcket upp framåt kvällen och vackert belägna Tuna kyrka, utanför Matfors och ganska exakt två mil från Sundsvall, slog upp portarna för årets första konsert i serien Musik i sommarkväll. Adolphson & Falk var artisterna som fick äran att dra igång säsongen.


Den något låga förköpsnivån till trots så lockade vädret till slut ut cirka åttiofem musikintresserade personer till kyrkan. Åldrarna var som sig bör blandade, och väntan var spänd när bandet gjorde sig klara för spelningen i sakristian.


Dags så att premiärköra Tuna kyrkas nyinstallerade ljudanläggning i skarpt läge. Hasse spelade kvällen till ära "unplugged" på kyrkans stora flygel, och ljudet anpassades efter det. Mankan körde som vanligt sin bas genom egen förstärkare, så bara Tomas och Anders gitarrer, Hasses dragspel och sången behövde köras genom mixern. Akustiken, som alltid i kyrkor, var helt klart maffig och gav extra rymd till musiken.


En av höjdpunkterna i programmet, som var något förkortat, var Mankans intro på Soloviolin som idag var längre än vanligt och bjöd på stora glidningar och hopp. (Efter spelningen, i sakristian, berättade han att han helt enkelt hade spelat fel någonstans i mitten och paniskt var tvungen att traggla sig igenom flera tonarter innan han hittade rätt för att att kunna släppa in Anders och Tomas. Jag kan försäkra dig, Mankan, att det var ingen annan som hörde att det blev fel - och gör gärna liknande fel oftare!)


I tillägg till de mer kända hitsen så fick vi även höra ett par relativt nya låtar - dels den vackra En förunderlig natt från Vita nätter och dels titelspåret från den senaste EP:n Vykort från kontoret.


På grund av den stora flygeln så tror jag nog att Hasse kände sig lite isolerad ute på vänsterkanten, så när det var dags för hans paradnummer på dragspel - Hav - så tog han helt sonika med sig spelet och gjorde de andra sällskap mitt på scenen till allas stora glädje.

På det hela taget en väldigt lyckad konsert, som för mig visade att det går att uppnå samma intima stämning som vi känner igen från Blidösund även i en såpass stor lokal som en kyrka. Även om det var långt ifrån lika trångt i kyrkobänkarna som det brukar vara i stolsraderna på båten så finns närheten ändå där. All information om konserten, inklusive låtlistan, hittar du här.

(Alla foton är tagna av Henrik Lans för adolphsonfalk.com - CC 3.0 BY-NC-ND.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live på Blidösund 4/9 2013
Postad 23:03 16/10 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, FotoSent omsider kommer här ett par bilder från spelningen på Blidösund i början av september. Som alltid var stämningen hög och familjär, och vi vill återigen passa på att göra reklam för Blidösundsbolaget och deras musikkryssningar - det är ett utmärkt sätt att få både bra musik, god mat och en vacker båttur på en och samma gång! Det är ett par musikturer kvar i år, sedan drar väl julborden snart igång; och så hoppas vi på späckat musikkryssningsschema igen nästa sommar!

Gällande konserten så förutom informationen i gig-arkivet så låter vi kameran tala den här gången. Alla bilder är tagna av Henrik Lans.
Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live på Blidösund 10/6 2013
Postad 18:01 17/6 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

För prick en vecka sedan ikväll gav vi oss ut på kryss tillsammans med Blidösundsbolaget och Adolphson & Falk.Vi smyger oss på Anders, Hasse, Tomas och Mankan under soundcheck inför förra måndagskvällens konsert, årets första spelning på fantastiska s/s Blidösund. Som brukligt är när A&F spelar, så var det i princip fullsatt - 195 betalande gäster trotsade den gråmulna och duggiga eftermiddagen och fick sig en trevlig kväll ombord; och som alltid blev stämningen allt högre ju längre kvällen gick.

Spelschemat är lite ombyggt sedan sist vi såg dem - några låtar har trillat bort, och två andra hade akustisk premiär - singlarna "På jakt" (från "Indigo") och "Ta den kärlek du kan få" (från "Samling") var välkomna tillskott till repertoaren. I "På jakt" släppte Hasse Loelv loss den lilla bluesdemon som han bär inom sig, och det blev riktigt bra drag - när publiken har vant sig vid den så kommer den oundvikligen att bli en favorit. (Dessutom fick vi i försnacket äntligen bekräftat att det är samma Johnny i både "På jakt" och "Stockholmsserenad", någonting som jag vet att flera har undrat...) "Ta den kärlek du kan få" är förhållandevis okänd om man jämför med en del andra av deras låtar, men den har sen den kom varit en av mina favoriter. Tomas och Anders framförde den tillsammans, utan stöd av Hasse och Mankan, som första låt i andra akten; och det var skön stämsång från herrarna (som alltid). En riktigt bra version av en riktigt bra låt, helt enkelt.

I andra akten provade bandet något nytt. Som Tomas uttryckte det "Vi har ju så otroligt mycket gemensamt med Bruce Springsteen - vi är lika gamla, har spelat lika länge och så, så nu tänkte vi se till så att vi har ännu mer gemensamt - vi ska nämligen spela en hel platta rakt igenom!" Till publikens stora förtjusning så kom sedan hela albumet "Med rymden i blodet" i rätt ordning, och efter att "5:e Avenyn" klingat ut så drog man ytterligare paralleller till kändisar - den här gången The Beatles, som nästan gjort sig kända för att inte ta med sina hit-singlar på albumen - precis som Adolphson & Falk gjort (eller snarare, inte gjort) med "Blinkar blå"... som självklart då blev "bonusspåret" innan det var dags för extranummer och landstigning. Totalt fick vi med oss 25 låtar under kvällens två timmar på scenen.

Peter Ortvik på Frontface Magazine (som för övrigt publicerade en personlig intervju med bandet för ett par veckor sedan) satt bra till och fotograferade, och resultatet av hans bilder ser du här! Ni som missade den här turen har en chans till i september, och jag kan inte nog rekommendera det om ni inte har sett dem ombord förut - det är alltid en härlig stämning! Passa på att boka i god tid, dock - biljetterna brukar gå åt! Passa på nu när de inte gör någon storturné i sommar - väl mött i september!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live i Älta 9/3 2013
Postad 21:43 13/3 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Redan på åttiotalet stoltserade Barnjournalen med sina knattereportrar, men eftersom vi på adolphsonfalk.com starkt vänder oss emot barnarbete så har vi istället en Latte-reporter! Vår vän Anders Lattermann vågade sig ut till söder-om-stan för att se bandet live i Älta!

Text och foto av Anders Lattermann, redigerat av Henrik Lans.Det var ett tag sedan jag lyckades pricka en A&F konsert så det var något jag såg fram emot. Jag hade dessutom köpt en ny kamera som jag såg fram emot att få testa, och resultatet ser du utspritt i artikeln... Biljetterna till spelningen kostade 150 kr för ickemedlemmar och 125 kr för dem som är medlemmar i Älta kulturförening. Synnerligen prisvärt i båda alternativen!

Bandet var i fin form och hade fått ihop en bra och välljudande akustik på lagom hög ljudvolym. Lokalen var i form av en mindre teater med alla sittandes i en ganska brant läktare som hade sköna stolar. Själva lokalen ligger inne i ett litet köpcentrum i Stockholmsförorten Älta och det var så gott som fullsatt. När alla var på plats så var det äntligen klart för Adolphson & Falk!Det är något speciellt att höra allt live trots att det låter väldigt bra på skiva också. Låtarna kom som det brukar mest från skivan Vidare. På tal om den så berättade de att de är på gång med en uppföljare - en CD med fler akustiskt inspelade låtar. Den kommer heta Ännu vidare, vilket känns fullt naturligt, och kommer ut till försäljning i april. Vi får alltså hålla oss till tåls "Tills Vidare"...Det finns inte så mycket att säga egentligen, musik ska höras och vi som var där njöt i fulla drag. Uppsättningen var som vanligt Tomas och Anders på gitarr och Magnus Marcks på kontrabas med stråke gjord av något outtalbart träslag samt opissat hästtagel (synnerligen fint fick vi veta och det var väldigt viktigt att taglet var just opissat!). Vidare deltog såklart Hans Loelv på keyboard, dragspel och "fodraltrumma" (fodralet till dragspelet med en mick i som man trummar med små vispar på utsidan av). De hade även ett riktigt piano till hands denna gång som användes till en del låtar och det gav lite variation från hur det brukar låta när A&F reser runt i akustisk tappning så det var ett trevligt inslag.Efter ungefär en timme var det dags för paus och det fanns fika att köpa och efter det så ringdes det in till andra akten. Tempot i låtarna ökade något och vi fick bland annat höra låten 1-0-0-1-0 samt lite mellansnackshistoria om att det är digitalt men inte riktigt samma som datumet 10-10-10 (eller 1-0-1-0-1-0) vilket var det datum som den digitalt remastrade boxen med alla 80-tals inspelningar släpptes "men att det ju är rätt nära ungefär typ ändå eftersom det är ettor och nollor". Mellansnacket i övrigt var på den vanliga nivån, det vill säga trivsamt, lite lagom kul och lättsamt men också intressant då vi som publik får en inblick i hur olika låtar kommit till.Som avslutning så måste jag alltså summera och betygsätta denna spelning som att det här blev en fullpoängare. Jag ser också verkligen fram emot skivan "Ännu Vidare" och kommande akustiska spelningar med "nya" låtar i repertoaren.Efter konserten sålde Thomas och Anders skivan "Vidare" för 50 kr styck med autograf och allt. Kön blev lång, jag själv köpte tre stycken för att ge till vänner och bekanta och på så sätt sprida Adolphson & Falks fina musik, ja just det, Vidare!

Det finns 1 kommentar till artikeln - Skriv en kommentar

16:28, 2/5 2013,
Mathias G Pettersson:
fin artikel och fina bilder.
det var verkligen en fin spelning.

hälsningar från Ljudteknikern från den kvällen :)
Mvh Mathias G Pettersson
Ljudansvarig Älta Kulturknut
Adolphson & Falk live på Perorsgården, Östergensjö, 28/7 2012
Postad 17:36 5/8 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Vi vände norrut; och efter en tur på slingriga ångermanländska vägar bänkade vi oss, långt ifrån storstadens brusande ljudlöshet, i logen på Perorsgården i Östergensjö utanför Bredbyn (som i sin tur ligger utanför Örnsköldsvik) för att avnjuta Adolphson & Falks sommarturnépremiär 2012.

Adolphson & Falk har väl egentligen ingen "standardlokal" som de spelar i - det kan vara allt från teatrar till ångbåtar, utomhus i parker eller på krogar - till och med en tennishall har fått stå värd för bandet. Första spelningen i årets korta "sommarturné" hölls på en loge i Östergensjö; ett kärt återseende då bandet spelade här även under turnén 2010.


Foto: Henrik Lans

Sten-Erik Persson, som tillsammans med hustrun Lisbeth äger och driver Perorsgården, hälsade både publik och musikanter välkomna till kvällens konsert. Förutom värden ser vi såklart även, från vänster: Hasse Loelv, Tomas Adolphson, Mankan Marcks och Anders Falk.


Foto: Anna Gummerus

Som alltid var det ett späckat program man bjöd på - hela 27 låtar blev det innan kvällen var slut. Låtlistan hittar du i spelningsarkivet.


Foto: Anna Gummerus

Tomas vid mikrofonen.


Foto: Anna Gummerus

Trots den stora lokalen med högt i tak så fanns det ändå en väldig närhet mellan bandet och publiken. Här Anders mellan två låtar.


Foto: Henrik Lans

Mankan med sin ståbas stod för komp och ifyllnad i olika stilar. Just här knäpper han fram kompet till Hasses pianosolo i Fångad som ett djur.


Foto: Anna Gummerus

Och här, en stilstudie i av Färd i ett regn.


Foto: Henrik Lans

Hasse, djupt koncentrerad på Fångad....


Foto: Henrik Lans

...och här, långt bort från Östergensjö, i 5:e avenyn.


Foto: Anna Gummerus

Tomas och Anders befinner sig också de i New York, och i perfekt harmoni.


Foto: Henrik Lans

Hasse med ännu ett pianosolo, den här gången i Krafter vi aldrig känner.


Foto: Anna Gummerus

Anders, Färd i ett regn.


Foto: Anna Gummerus

I princip varenda stol på logen var upptagen. God uppslutning för att vara en fin sommarkväll!


Foto: Anna Gummerus

Alla fyra in action.


Foto: Anna Gummerus

Mellan Kroppens Automatik och 5:e avenyn berättar Anders om var inspirationen till texten kom ifrån. Inte helt otippat - en resa till New York.


Foto: Henrik Lans

Vi på adolphsonfalk.com tycker att vi är ganska stora fans - men här får vi erkänna oss trumfade; ett par andra fans hade tryckt upp öletiketter med motiv från bandets karriär och hade med sig som hyllning. Kreativt!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ångbåtsmusik med Adolphson & Falk + band 28/5 2012
Postad 20:37 29/5 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Adolphson & Falk sparkade av årets spelningssäsong genom att gå till sjöss...

Nästan 150 åskådare följde med Tomas Adolphson, Anders Falk, Hasse Loelv och Mankan Marcks ut i Stockholms skärgård för årets konsertpremiär. Det var ett glatt gäng, både på scen och i salongen, och det är inget snack om att s/s Blidösund är en i det närmaste perfekt arena för den akustiska sättningen. Det är kanske LITE trångt, men det ger å andra sidan en väldigt intim känsla mellan band och publik; någonting som både musikanterna och åskådarna verkar uppskatta.Foto: Henrik Lans


Som vanligt var spelningen uppdelad i två akter à cirka en timme med en timmes paus däremellan - bandet måste också få äta. Det var ett något reviderat spelschema vad vi kanske är vana vid - som Tomas uttryckte det: "Vi har fått en del kommentarer från folk som vill att vi ska spela andra låtar än de vi brukar... man får väl tolka det som man vill." Totalt fick vi 26 låtar, och de stora ändringarna var att de "nygamla" låtarna Våga igen och Färd i ett regn kommit tillbaks i repertoaren (de var med på vinterturnén 2006-07 men har varit borta sedan dess) i lite nya arrangemang, dessutom hade de gjort ett akustiskt arrangemang på Skuggorna som aldrig lagt sig ner från plattan 454 och inledde andra akten med den alldeles för bortglömda B-sidan med den självbeskrivande titeln B-sida som blev en omedelbar publikfavorit! (Stay tuned för en adolphsonfalk.com exclusive om några dagar!) Men - den (kanske; åtminstone den officiellt) största nyheten var den HELT nya låten Det handlar om oss som premiärspelades i andra akten - den förde för mig tankarna till Hjul snurrar runt, möjligen med en liten nypa av 5:e avenyn strödd ovanpå.

Vi hade också den stora ynnesten att Ole Forsberg, som är ansvarig för Klara Soppteater i Stockholm där bandet har spelat ett antal gånger, fanns med i salongen; han introducerade just 5:e avenyn med en historia ifrån - inte New York som man kanske skulle kunna tänka sig, utan från Östberlin(!). Vi kommer få anledning att återkomma till Ole Forsberg och hans samarbete med A&F lite längre fram i tiden, men vi nöjer oss med att säga att hans anekdot bidrog till att kvällen blev ännu trevligare.

Som alltid så räknar jag med att kunna klippa ihop en liten video med ett utsnitt ur några av kvällens låtar - inklusive Det handlar om oss inom ett par dagar, så titta gärna in lite då och då om du inte prenumererar på vår nyhetsfeed. För mer information om spelningen, inklusive låtlistan, så titta på konsertens sida i spelningsarkivet och bidra gärna med egna länkar eller bilder på den vanliga mailadressen om du har något du vill dela med dig av!

Än en gång stort tack till Hasse, Mankan, Anders och Tomas för en mycket trevlig kväll ombord. Om resten av sommarens spelningar blir som den på Blidösund så har vi ett härligt år framför oss!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk Live på Reginateatern 6/10 2011
Postad 18:03 29/10 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

För andra gången på kort tid spelade A&F i Uppsala, den här gången med annan förstärkning än sist!


Foto: Henrik Lans
Torsdagen den sjätte oktober klev Tomas Adolphson och Anders Falk för andra gången i år upp på scenen tillsammans med Greg FitzPatrick och Robin Ekenstam; den här gången var det Reginateatern i Uppsala som var värd för evenemanget och lagom till utsatt tid så var både läktarna och platserna i den öppna, caféliknande parkettdelen välfyllda och känslan av förväntan var stor. Vår vana trogen på adolphsonfalk.com spolar vi dock tillbaks tiden ett par timmar, och bjuder först på några bilder från soundchecken tidigare på dagen!


Foto: Anna Gummerus
Adolphson & Falk repar gärna genom att spela igenom hela setlistan och finjustera där det behövs. På så sätt ger de också ljud- och ljustekniker en helhetsbild av hur de fungerar på scenen. På bilden ser vi, från vänster till höger, Tomas, Anders, Robin och Greg.


Foto: Henrik Lans
Eftersom Tomas och Anders växlar mellan att sjunga lead och stämmor så brukar de för att hjälpa ljudteknikerna själva reglera sina respektive sångvolymer på ett enkelt men effektivt sätt: de håller helt enkelt olika avstånd till mikrofonerna beroende på låtens upplägg.


Foto: Anna Gummerus
Det är inte bara musiken som ska övas in, utan även det övriga som hör till framförandet – här finslipar Anders till exempel sin patenterade så kallade "Rock God Pose". (Det är även möjligt att han bara kollar in ljusriggen ovanför scenen.)


Foto: Anders Lattermann
Endast några minuter efter utsatt tid intog de fyra musikanterna scenen för första akten. På det hela taget kändes de mer samspelta nu än de gjorde på spelningen i Göteborg i februari, som visserligen var bra men på sina håll kändes lite "osynkad".


Foto: Henrik Lans
Mellan låtarna flödade mellansnacket på bra; trots att Anders av misstag först hälsade alla välkomna till Rival (i Stockholm, där bland annat deras live-DVD är inspelad) istället för Regina, och trots att Tomas och Anders gemensamt gjorde sitt bästa för att sabotera Gregs förslag till introtävling genom att påannonsera nästan varje låt så tror jag att publiken hade en bra kväll.

(Grattis också till Jan S som var den ende som lyckades pricka in ett intro som inte spoilades av bandet – Hav. Han verkar för övrigt vara en riktig turgubbe – han vann även en tävling här på adolphsonfalk.com för ett tag sedan!)Foto: Henrik Lans
Att bandet själva hade en bra kväll på scenen gick inte att ta miste på. Inte en sur min så långt ögat nådde, och stämningen verkade mycket god såväl framför mikrofonerna som bakom. En och annan gliring i all vänskaplighet kan väl ha förekommit också.


Foto: Anders Lattermann
Efter åtta låtar tog bandet en välförtjänt matpaus i logen under scenen, och publiken fick chansen att sträcka på benen och fylla på sina glas och koppar. Det är viktigt att man inte torkar ut.


Foto: Anders Lattermann
Andra akten bestod av sju låtar och innehöll, liksom den första, idel klassiker. Greg berättade för mig innan spelningen att alla låtar utom tre som skulle spelas under kvällen var omgjorda från konserten i Göteborg. Ni som var där fick alltså höra ett unikt framförande - vissa av låtarna blev klara så sent som ett par dagar före spelningen!


Foto: Anders Lattermann
Robin på trummor hade fått en betydligt mer framträdande roll i Uppsala än vad han hade i Göteborg; hans taktfasta anslag framträdde betydligt mer och gav en större dynamik och mer liv till arrangemangen. Vi hoppas att vi får se mer av honom, både tillsammans med Adolphson & Falk och i andra sammanhang!


Foto: Anders Lattermann
Självklart avslutade man huvuddelen av konserten med ”signaturmelodin” Blinkar blå som även den var upphottad sedan Göteborg, med ett pampigt omstukat arrangemang signerat Greg FitzPatrick.


Foto: Anders Lattermann
Herrarna vilade dock inte länge i logen utan var snart tillbaks igen; extranumren inleddes av enbart Tomas och Anders, som framförde den lokalpatriotiska hitlåten Fyrisån till Uppsalapublikens stora glädje. (De klarade till och med av den fyrstämmiga Fyriskören på två personer!) Därefter kom även Greg och Robin tillbaks för att köra ett par låtar innan bandet avslutade spelningen med stadion-dängan Nu lever jag igen.


Foto: Anders Lattermann
Tomas och Anders missar aldrig möjligheten att prata med fans efter sina konserter och sälja och signera skivor och boxar. Uppslutningen på Regina var stor, och inte helt otippat sålde Fyrisån-singeln bra. (Till vänster om Tomas i ljusblå skjorta står jag själv och hjälper till att langa boxar till folk.)


Foto: Anders Lattermann
Greg fanns såklart också på plats och signerade skivor, eller som här - den kanske yngste konsertbesökarens autografblock. Nu konverterar vi nästa generation till A&F-fans!

Låtlistan:
Akt 1:
Över tid och rum
Ifrån
Från min radio
Ett hjärta som reser
Mr. Jones maskin
Hav
Vidare
1-0-0-1-0

Akt 2:
Tyngdlös
Någon
Krafter vi aldrig känner
Kroppens automatik
Ljuset på min väg
Stockholmsserenad
Blinkar blå

Extranummer:
Fyrisån
Bärande våg
I nattens lugn
Nu lever jag igen

Som alltid gäller vår stående inbjudan till alla våra läsare: Har du fler bilder, kanske någon videosnutt eller någonting annat kul från konserten att dela med dig av? Posta en kommentar med en länk här nedanför eller maila oss på bidrag@adolphsonfalk.com!

Och som vanligt: stort tack till Anders Lattermann för bilder!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ett band på en bakgård
Postad 18:30 14/8 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Länkar

Adolphson & Falk återvände hem till Uppsala, och vilken plats skulle då kunna passa bättre att spela på än en bakgård? Vi åkte till Restaurang Lingon för att föreviga det för de som inte kunde vara där.

Vädergudarna var goda, trots att det sett lite osäkert ut under förmiddagen, så Restaurang Lingons bakgård var fullpackad när Tomas, Anders, Mankan och Hasse intog scenen på fredagskvällen. Bandet bjöd på två dussin akustiska arrangemang och höll den stora publiken sysselsatt i en bra bit över två timmar alldeles vid sidan av Fyrisån.

Några bilder från kvällen (och som vanligt: har du bilder du vill dela med dig av - maila oss! En video eller två kommer som vanligt inom kort! Dessutom - än en gång stort tack till vår kamrat Anders Lattermann som, de något kniviga ljusförhållandena till trots, som vanligt har bidragit med bilder!


Foto: Anders Lattermann
Första uppvärmingarna under eftermiddagen. Från vänster Hasse Loelv, Tomas Adolphson, Mankan Marcks och Anders Falk.


Foto: Henrik Lans
Tomas tar avstånd från de övriga bandmedlemmarna för att känna hur det är att stå i publiken och höra Över tid och rum. (I blå tröja i bildens mitt ser vi för övrigt även Anders Lattermann.)


Foto: Henrik Lans
Stämsång.


Foto: Anders Lattermann
Hela bandet i full action.


Foto: Anders Lattermann
Lite publik i blinkande blått sken.


Foto: Henrik Lans
Som vanligt tog sig Tomas och Anders tid att prata med publiken och sälja signerade skivor och boxar. (Mannen längst till vänster i bild är Anders bror Lars Falk, som bland annat ligger bakom flera av bandets tidiga engelska texter, samt en del texter på Nattexpressen.)

Låtlistan:
Akt 1:
Intro
Tyngdlös
Vidare
Ifrån
Hav
Soloviolin
Bakgård
Fångad som ett djur
Över tid och rum
Från min radio
1-0-0-1-0

Akt 2:
Utanför
Mr. Jones maskin
Någon
Kroppens automatik
Du låter det ske
5:e avenyn
Krafter vi aldrig känner
Ljuset på min väg
Nu lever jag igen
Stockholmsserenad
Blinkar blå

Extranummer:
Fyrisån (...som av någon anledning gick hem väldigt bra hos publiken)
Bärande våg
I nattens lugn

Stort tack till personalen på Lingon för en trevlig kväll med god mat och bra underhållning!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ångbåtsmusik med Adolphson & Falk + band 4/7 2011
Postad 16:00 5/7 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

Det var ett proppfullt akterdäck som mötte Adolphson & Falk och deras kumpaner när de i två akter förgyllde måndagskvällen för s/s Blidösunds resenärer...

Det var trångt och varmt, och tekniken var inte alltid på artisternas (eller publikens) sida, men under den knappa fyra timmar långa resan hann Tomas Adolphson, Anders Falk, Mankan Marcks och Hasse Loelv under två akter bjuda publiken på hela 23 låtar från de fem "stora" skivorna, plus en som bara har ett par år på nacken - hela låtlistan hittar du nedanför fotona här.

Både de fyra musikanterna och publiken var på gott humör under kvällen och den lilla lokalen gjorde stämningen än mer intim - någonting som passar utmärkt för den akustiska sättningen låtarna. Flera av besökarna tog tillfället i akt och pratade lite med bandet mellan akterna och efter konserten, och några kanske till och med köpte med sig en signerad CD-box hem.

För den som missade den här utsålda turen kommer en ny chans 7 september då bandet ger sig ut på ytterligare en sväng med Blidösund; för de som har anlag för sjösjuka kan vi rekommendera en tur till Uppsala 12 augusti, då samma konstellation spelar på Restaurang Lingon. Och så icke att förglömma - synthbaserad spelning på Reginateatern i Uppsala 6 oktober tillsammans med Greg FitzPatrick och Robin Ekenstam!

Lite bilder från eftermiddagen och kvällen kommer här! (Foto: Henrik Lans) Har du fler / bättre / annorlunda bilder? Lägg gärna ut dem på något bra ställe och posta en länk i kommentarerna, eller maila oss på bidrag@adolphsonfalk.com! Vi ska jobba på att få upp ett par videos från kvällen också, men det tar lite längre tid!Innan all teknik letats fram ur lådor och skåp värmde gänget upp helt unplugged (bortsett från Hasse Loelvs keyboard, då). Det lät naturligtvis inte förskräckligt då heller.


Hasse finjusterar lite...


Tomas Adolphson (sittande) och Anders Falk diskuterar stämmor medan de väntar på att tekniken ska komma på plats.


Magnus "Mankan" Marcks trakterar sin över 200 år gamla kontrabas med respekt. Här skulle jag tippa att det är introt till Utanför som fyller salen.


Anders (längst bak) och Tomas under uppvärmningen.


Hasse har dukat för spelning - elpiano, trumvispar och låtlista komplett med justeringar och tonarter.


Lite avslappning och hydrering i logen samtidigt som salen ovanför börjar fyllas med folk. Från vänster Hasse Loelv (klaviatur, dragspel, dragspelsfodral(!)), Mankan Marcks (kontrabas), Tomas Adolphson och Anders Falk.


Under pågående konsert - Tomas på sång, Anders har precis lagt en stämrad och Mankan är helt koncentrerad på sin bas i bakgrunden.


Hasse växlar fram och tillbaks mellan sitt keyboard och dragspelet, som här hjälper den nautiska stämningen i Hav.


Vissa band har två OLIKA personer på slagverk och klaviatur; men Adolphson & Falk har Hasse Loelv och kan således spara både pengar och plats på scenen. Dessutom agerade han PA-tekniker på lediga stunder.

Låtlistan:
Akt 1:
Intro
Tyngdlös
Vidare
Ifrån
Hav
Soloviolin
Bakgård
Fångad som ett djur
Över tid och rum
Från min radio
1-0-0-1-0

Akt 2:
Utanför
Mr. Jones maskin
Någon
Kroppens automatik
Du låter det ske
5:e avenyn
Krafter vi aldrig känner
Ljuset på min väg
Nu lever jag igen
Stockholmsserenad
Blinkar blå

Extranummer:
Fyrisån
Bärande våg
I nattens lugn

Ett stort tack till bandet, till personalen på s/s Blidösund och naturligtvis till alla besökare för en trevlig kväll!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Grattis LG Nilsson!
Postad 09:32 5/5 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Diverse, Nyheter, Foto, Trivia

Han må, av olika skäl, ha hållit sig relativt anonym under många år; men idag är det radio- och skivproducenten Lars-Göran Nilsson som står längst fram på scenen – stort grattis på 65-årsdagen den 5 maj 2011! För att hylla sin vapendragare-i-det-tysta på femtioårsdagen 1996 överlämnade bandet förutom originaltavlan som till slut blev omslaget till Med rymden i blodet en skiva – vi kan väl kalla det för en CD-singel – med en specialskriven låt på, LG bakom allt. Den låten har varit helt okänd för till och med de allra flesta hardcorefans fram till i höstas då den lyckades lista sig in som extrahemligt bonusspår i boxen 101010, sist på Det svåra valet.LG Nilsson med Med rymden i blodet-tavlan i bakgrundenDen 3.24 långa låten berättar historien om hur LG Nilsson, mannen som omväxlande skulle bli känd under namnen Alfa och Bad Sector i tillägg till sitt eget namn, tog sig an herrarna Adolphson och Falk, och sammanförde dem med herrar FitzPatrick och Lundquist och hur det kan gå till i studion. Skivan med låten får väl anses vara den absolut svåraste A&F-skivan att få tag på – den är begränsad i en upplaga på 1 – men tack vare skivans stolta ägare (som nuförtiden inte längre behöver vara anonym...) har vi fått tag på en kopia på omslaget.Skivomslaget till LG bakom alltLäs mer om hur LG kom att jobba med bandet och om hans upplevelser från tiden som Sveriges hemligaste producent, och vad det lilla blippande ljudet efter "...signaler som vi inte kan förstå..." i Blinkar blå kommer ifrån, i boken Den svenska synten som medföljer samlingsboxen! Återigen, stort grattis på födelsedagen från adolphson-falk.com!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk live i Göteborg 19 februari
Postad 19:15 25/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Exklusivt, Video

Efter genomgång av dryga 400 bilder och en del timmar video - här kommer äntligen sammanfattningen av Göteborgskonserten!

Trancentral Media bjöd 19/2 2011 in till en stor konsert på Musikens Hus i Göteborg - på scenen stod Tomas Adolphson och Anders Falk, tillsammans med sin gamle vapendragare Greg FitzPatrick och slagverkaren Robin Ekenstam. Vi dryga 300 som befann oss i lokalen fick höra hela 19 låtar (se låtlistan nedan) från bandets "storhetstid" - 80-talet! Följ med oss på en resa tillbaka - eller, för er som inte var där, här kommer en sammanfattning - hoppas ni får chansen att se bandet in action vid ett annat tillfälle!


Foto: Henrik Lans
Greg värmer upp synthar och datorer inför kvällen...


Foto: Anders Ripa
...medan hugade fans står och köar utanför Musikens Hus i väntan på en fantastisk kväll.


Foto: Bengt Nordin
Robin Ekenstam, Tomas Adolphson, Greg FitzPatrick och Anders Falk höll fansen både nöjda och underhållna under dryga två timmars spelning!


Foto: Anna Gummerus
Tomas är nöjd med sitt senaste riff.


Foto: Henrik Lans
Anders tar i för allt vad tygen håller i Mr. Jones maskin.


Foto: Anna Gummerus
Gregs placering långt bak på scenen gjorde det svårt att få bilder i digital toppkvalitet, men tro mig - bruset finns bara på bilden; det enda brus som hördes ur högtalarna var vågorna i Hav. Ljudtekniker för kvällen var Pelle Meyer som även var med på bandets spelningar under 80-talet.


Foto: Anna Gummerus
Robin, som för övrigt är Gregs gudson, vevade på och skapade liv och rörelse på scenen. Hoppas vi får se honom tillsammans med bandet fler gånger!


Foto: Bengt Nordin
Anders och Tomas i skön stämsång i blått strålkastarsken.


Foto: Anders Ripa
Efter avslutat värv tog bandet emot sin välförtjänta hyllning. (Sedan blev det hela TRE inrop.)


Foto: Anders Ripa
Det var många som ville passa på att köpa sig en signerad blinkande box, och Tomas, Anders och Greg tog sig gott om tid att prata med sina fans.


Foto: Bengt Nordin
En av besökarna hade turen att få med sig en signerad affisch hem.


Foto: Anna Gummerus
Hela gänget som låg bakom konserten - Trancentral Media, bandet - och så har jag själv lyckats nästla mig in mellan Tomas och Anders. Man får passa på. :-)


Foto: Henrik Lans
Backstagepassen var baserade på konsertaffischen.

Och så var det utlovat ett par videos också, varsågoda!

Klipp från soundcheck - Hav, Från min radio och Mr. Jones Maskin:

1-0-0-1-0:
Låtlistan:
Över tid och rum
Ifrån
Från min radio
Ett hjärta som reser
Mr. Jones maskin
Hav
Vidare
1-0-0-1-0
Gjord för mig
Gränser
Krafter vi aldrig känner
Kroppens automatik
Ljuset på min väg
Stockholmsserenad
Blinkar blå
Extranummer 1:
Bärande våg
I nattens lugn
Extranummer 2:
Nu lever jag igen
Extranummer 3:
5:e avenyn (bara Tomas och Anders)

Sammanfattningsvis blev det en kväll som jag tror att de allra flesta i publiken var överens om var värd både tid och pengar! Nu ser vi fram emot nästa spelning!

Stort tack till de som skickat bilder till oss! Vi har gjort ett urval till den här artikeln, men hoppas på att kunna publicera betydligt fler framöver! Tills dess kan du besöka Anders Ripas Flickr-set eller Bengt Nordins Facebook-album. Har du bilder du vill bidra med? Maila oss! Alla inskickade foton tillhör respektive upphovsman, och de publiceras med tillstånd.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Knappa två veckor kvar nu!
Postad 09:30 6/2 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto

Har du inte redan köpt dina biljetter till Göteborg är det hög tid att du gör det nu!(Ljuset på min väg, live i Rättviks Folkets Park, 7/4 1985, foto: Anders Lattermann. Läs mer om turnén på sidan 51 i Den Svenska Synten som medföljer 101010!)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk med Forsberg på Klara Soppteater
Postad 16:16 14/12 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Recension

Vår kamrat Anders Lattermann besökte spelningen på Klara Soppteater i Stockholm i söndags, 12/12, och sände, till förmån för de av oss fans som inte själva kunde närvara, över följande recension med bilder - stort tack!Adolphson & Falk med Forsberg stod det på biljetten - Forsberg visade sig vara Ole Forsberg, konstnärlig ledare för Klara Soppteater. Och ja, de andra två herrarna behöver väl ingen presentation i detta sammanhang...Konceptet gick ut på att Tomas och Anders spelade sina låtar i akustisk version med bara varsin gitarr som instrument och att Ole berättade olika anekdoter mellan låtarna som vävde ihop det hela. Bitvis ruskigt bra faktiskt. A&F lät riktigt bra och ljudbilden var fullgod trots att det inte fanns trummor eller andra hjälpande instrument. Att Anders visslar på Blinkar blå var nytt för mig. (Reds anm: Han har gjort det vid ett par tillfällen tidigare - bland annat en gång på en spelning på TV4s Nyhetsmorgon.)Ole har en berättarröst som verkligen fångar och de historier han berättade var målande. Som exempel hade han en lång, spännande utläggning om hur han varit inbjuden till att vara i konstnärsvärlden i Östberlin på tiden det fortfarande fanns, och hur han stått där en bit från muren i öst och gråtit av lycka över att han har ett så bra jobb och ett så fantastiskt liv som får uppleva allt detta. Och då, just då, blev han fotograferad av en amerikan med stor kamera som fotade från utsiktsplattformen på andra sidan muren i väst. Och därmed finns han nu i ett amerikanskt fotoalbum som ett exempel på hur hemskt det var i Östberlin. Och just detta fotoalbum finns troligen hos en börsmäklare inte så långt ifrån Femte avenyn. Och vilken låt som kom därefter kan du räkna ut själv...Och så där höll det på. Mycket trevligt och ett nytt och annorlunda sätt att rama in A&Fs låtar på. Till detta fick vi morotssoppa med koriander och picklad paprika. Mitt sällskap som jag hade med som inte kände till mycket mer om A&F än Mer Jul (och jo, vi tiggde till oss den som ett extra extranummer) blev så entusiastisk att hon köpte albumet Vidare – signerat så klart. Och det sätter betyget för hela övningen, det vill säga, mycket bra!Om jag nu som gammal A&F-räv (upptäckte dem på Eldorado-tiden) får peta in en "överkurs- sammanfattning" så önskar jag att detta koncept utvecklas ännu mer. Att historierna och låtarna vävs ihop ännu bättre och att musiken och Forsbergs berättelser även får leva tillsammans samtidigt så att det inte blir en ping-pong match mellan berättelser och musik. Visserligen en lysande sådan, men jag skulle vilja se dem, eller snarare höra dem mer som i en bubblande samexistens. Snälla tomten, kan man kanske få det?Och som vanligt så tar allt gott alltid slut för fort. Ole tackade Tomas och Anders efter spelningen och de smet iväg till den efterföljande skivsigneringen.

(Samtliga bilder tagna av Anders Lattermann.)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Recension och tävling - 101010!
Postad 20:53 20/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Foto, Recension, Tävling

En utförlig recension av den nya boxen - och chans att vinna ditt eget exemplar av den begränsade, blinkande upplagan!

Så har den då äntligen kommit – 101010 - Adolphson & Falks efterlängtade samlingsbox – återutgivningen av de fyra åttiotalsalbumen som både nya och gamla fans har efterlyst länge. Så fort jag fick boxen i handen så kände jag spontant att det är en solid och stadig box – den blinkande boxen väger in på knappa halvkilot, och det har inte sparats på varken design eller produktionskvalité. Boxen är formgiven av Anders Ermalm som även var den som designade omslagen på de fyra albumen när de först gavs ut, och han har gjort ett solitt jobb med att blanda de gamla, kända formerna och bilderna med nya grafiska element och nya vinklingar. På det hela taget är det en snygg box – den är gjord för att hanteras och sparas.

Som troligen är bekant vid det här laget finns boxen i två upplagor – en ”vanlig” och en version med en inbyggd blinkande blå lysdiod som är begränsad till 250 numrerade exemplar som inte kommer gå att köpa i vanliga butiker, utan endast vid live-evenemang eller via bandets egen nätbutik på densvenskasynten.se. (De lägst numrerade boxarna (001-010) kommer man att hålla lite på för att lite längre fram göra något speciellt med dem.) Båda boxarna innehåller samma material, den enda skillnaden är elektroniken (och priset, såklart). Vill du ha chansen att vinna en blinkande box? Läs vidare...!

När man öppnar boxen finner man så de fyra klassiska skivorna – Med rymden i blodet, Över tid och rum, I nattens lugn och Det svåra valet – i digipack, samt en bok på åttio sidor vid namn Den svenska synten. Boken, med sina många bilder, innehåller en riklig historia om Adolphson & Falk genom åren och fokuserar inte bara på de två musikanter som givit namn åt bandet, utan den skriver även en hel del om Greg FitzPatrick, LG Nilsson och Dagge Lundquist som alla tre på olika sätt har påverkat bandets sound genom åren. Skapande- och inspelningsprocesserna beskrivs ur flera olika vinklar och manar nästan fram en bild av Adolphson & Falk som en levande organism där åsikter och infall från alla medlemmar i slutänden bakas ihop till en skiva. Vi får även en historia om varje album och de singlar som spunnits loss från dem, en diskografi och – till mångas glädje – texterna till alla låtarna i boxen (alla utom en, om man ska vara nogräknad).

De fyra albumen innehåller, förutom samma låtar som sina föregångare, en hel hög med bonusspår – närmare bestämt 22 stycken! Dessa har i de flesta fall lagts in på de album de ligger närmast i tiden för att skapa någon sorts kronologi; även om det inte stämmer helt så är det nära nog. Vissa föredrar att ha bonusspåren separata från albumen i sådana här boxar, men jag tycker det fungerar fint; Rum för dig hör ihop med Blinkar blå, och då bör de ligga på samma skiva. Alla låtar är helt ommastrade av Dagge Lundquist tillsammans med LG Nilsson och resten av gänget, och i vissa fall är skillnaden rent påtaglig.

Om vi börjar från början, med Med rymden i blodet, så kommer första bonusspåret direkt – Blinkar blå är första låten på skivan; därefter följer hela originalskivan och sedan kommer inte mindre än sju bonusspår – de låtar som spelades in för Sveriges Radios Eldorado och som tidigar har funnits tillgängliga som singlar, singelbaksidor eller på Eldorados samlingsskiva Stjärnornas musik. Här har Dagge jobbat ordentligt och fått fram en dynamik som saknats på originalskivorna – åtminstone på de låtar som fanns på Eldorado-samlingen. Och ja, självklart finns originalversionen av Mer jul med bland Eldoradospåren.

Över tid och rum har fått en lite luftigare känsla – en del låtar som tidigare har känts lite fyrkantiga har nu lite större rymd, och liksom på första skivan får vi ett antal bonuslåtar – för andra gången får vi Mer jul , nu i den klassiska version som fortfarande är en svensk favorit under vintermånaderna, men även den mindre kända (men inte desto sämre) baksidan Julen är en härlig tid. Dessutom får vi Adolphson & Falks kortaste låt någonsin – Metrosynth – samt den akustiska versionen av Tyngdlös som släpptes på singel 2007. Man har även stoppat in den datasignal som fanns på ursprungsskivan, så för den som känner sig hugad så är det bara att gräva fram den gamla Atarin ur vindsförrådet...

Den tredje skivan, I nattens lugn har även den fått mer stuns – instrument och stämmor som tidigare drunknat i Greg FitzPatricks arrangemang verkar ha lyfts fram lite mer, och det känns på det hela taget som en något ljusare skiva än den var i original. Bonusspåren på den här skivan är få; bortsett från singelversionen av Nu lever jag igen (som även fanns med på den ursprungliga CDn) och dansmixen på samma låt från 1996 får vi singelmixen av Någon (signerad Michael B. Tretow) och en intressant skapelse som heter Synt-rock hämtad från tidningen Slitz sommarkassett 1986, en av de mest svårhittade Adolphson & Falk-inspelningarna – åtminstone före oktober 2010.

Sista skivan i boxen är den mer tematiska Det svåra valet som också fått varsam behandling av Dagge Lundquist. Även om vissa låtar på skivan är bra nog att stå helt för sig själva så är det här en skiva där helheten är större än summan av delarna i mitt tycke. Låtarna flyter in i varanda vartefter vi får följa med en storstadsmänniska på en vanlig dag i hans liv, från väckarklockan till TV-fåtöljen. Vi väcks ur vår slummer till bonusspåren där rockmixen på Gatornas armé inleder, och det är också den enda variant vi får på en av låtarna från albumet. Sedan kommer två nyproducerade spår – den helt nyskrivna Gjord för mig, inspelad tidigare i år, och en ny mix på 1-0-0-1-0 (med sångpålägg av Fiona FitzPatrick, Gregs dotter, för den som är intresserad). Därefter kommer en tredje version av Mer jul – den här gången är det jubileumsversionen från 1991 och sen är det slut på det roliga. Trodde ni ja – för den som ger sig till tåls finns det ytterligare ett bonusspår. Vi återkommer till LG bakom allt i en egen artikel lite senare...

Sammanfattningsvis: Boxen är kärleksfullt remastrad och ihopsatt med tanke på bandets fans. I den får vi tillgång till bandets hela åttiotalsproduktion på svenska, minus singeln Cinema (som gjordes innan teamet vi känner som Adolphson & Falk började jobba tillsammans, så den må väl vara ursäktad), några enstaka singel-/maxiversioner samt den ratade (men i mitt tycke helt OK) melodifestivalslåten När morgondagen gryr från 1985. Bortsett från dessa få undantag finns allting där, samlat och avpolerat. Ett gediget paket åttiotalsmusikhistoria, helt enkelt.För att vinna ditt eget ex av den blinkande boxen, nummer 123/250 för att vara exakt, krävs det att du kan din Adolphson & Falk-historia. Vi vill ha NAMNEN PÅ TRE STÄDER som förekommer i bandet texter (inte nödvändigtvis på skivorna i boxen) och vilka låtar de kommer ifrån. (Notera att det måste vara riktiga namn på städer, ordet ”vara” är inte samma sak som orten Vara, till exempel. Skicka ett mail med ditt svar, ditt namn/adress och din epostadress till tavling@adolphson-falk.com senast fredag 29/10 klockan 12.00 svensk tid så drar vi en lycklig vinnare från de rätt inkomna svaren under helgen! Det finns en del att välja på, men man kanske får fundera lite. Lycka till! (Vår bedömning om vad som är ”rätt svar” och vem som har vunnit är slutgiltig.)

Det går inte att kommentera den här artikeln.

Foton från releasekalaset!
Postad 19:56 13/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

Här kommer lite fler bilder från releasekalaset på Kolingsborg!


Foto: Henrik Lans
Tomas Adolphsons gitarr håller sig i bakgrunden medan Greg FitzPatrick lägger sista handen vid kvällens program.


Foto: Henrik Lans
Blinkar blå fintrimmas lite.


Foto: Henrik Lans
Tomas Adolphson tar sig ända ut på kanten av scenen under Krafter vi aldrig känner. Anders Falk körar på sin sida.


Foto: Henrik Lans
Klockan 20:00 öppnades Kolingsborg tunga, svarta dörr och de första fansen stod ivrigt och väntade utanför. Här är ett litet utsnitt, strax efter insläppet.


Foto: Anders Lattermann
Innan den akustiska akten sätter igång visar Anders upp CD-boxen för publiken för första gången.


Foto: Anders Lattermann
Tyngdlös.


Foto: Anders Lattermann
1-0-0-1-0 i akustisk version avslutade första akten.


Foto: Anders Lattermann
Greg FitzPatrick introducerar den digitala akten, bland annat genom att berätta hur de hade suttit hemma hos honom dagen/kvällen innan och monterat ihop de blinkande boxarna. Det tog sex personer nio timmar att sätta ihop alla 250.


Foto: Anders Lattermann
Det hörs ett vrål från Anders Falk i den tunga versionen av Stockholmsserenad.


Foto: Anders Lattermann
Tomas Adolphson gör sig redo att sjunga Krafter vi aldrig känner efter Gregs FitzPatricks nykomponerade upptakt.


Foto: Anders Lattermann
Duon in action tillsammans med Greg FitzPatrick i Blinkar blå.


Foto: Henrik Lans
Vad ska man packa boxar i? Jo, större boxar!


Foto: Anders Lattermann
Lasse Tengroth från Playground Music sålde signerade blinkande (och icke blinkande) boxar till hugade spekulanter.


Foto: Henrik Lans
Efter avslutad konsert syns här hela gänget bakom Adolphson & Falks sound genom tiderna! Från vänster Tomas Adolphson, Dagge Lundquist, LG Nilsson, Greg FitzPatrick och Anders Falk.

Stort tack inte bara till bandet med vänner och Playground Music, utan även till Anders Lattermann för bildmaterialet!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

101010 - Releasekalas
Postad 21:28 12/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

I söndags bjöd Adolphson & Falk tillsammans med Playground Music in till releasekalas för samlingsboxen "101010" på Kolingsborg i Stockholm. Naturligtvis var adolphson-falk.com där!För första gången på många år stod Adolphson & Falk på scenen tillsammans med Greg FitzPatrick igen - den här gången för att fira releasen av den nya samlingsboxen 101010. En utförligare recension av själva boxen - samt en chans att vinna ett numrerat exemplar av den begränsade utgåvan av boxen! - kommer inom kort på denna site - stay tuned.

Bandet inledde med att som akustisk duo spela en handfull låtar för att hälsa publiken välkommen; Tyngdlös, Vidare och - dagen till ära - 1-0-0-1-0. Därefter blev det paus och sedan fick bandet sällskap på scen av Greg FitzPatrick som berättade lite om processen med att ta fram boxen, och lite om vad som skulle komma. Därefter tog han plats bakom sitt maskineri och dundrade igång en riktigt härlig live-version av Stockholmsserenad, till publikens stora glädje. Därefter blev det Krafter vi aldrig känner, signaturmelodin Blinkar blå (bilden ovan, foto Henrik Lans) med lite extra solon instoppade. Sedan kom originalversionen av Ljuset på min väg - och visst, den akustiska versionen från Vidare är vacker, men versionen från Över tid och rum är ÄNNU bättre, speciellt live ur stora högtalare, och så avslutade man med den digitala versionen av 1-0-0-1-0 som för att sluta cirkeln mellan analogt och digitalt.

Därefter var det så dags för det officiella släppet av boxen - klockan närmade sig 22:10:10 och bandet och deras medbrottslingar tog plats på scen. På bilden nedan (foto Anders Lattermann, stort tack!) ser vi Tomas Adolphson, producenten LG Nilsson, Anders Falk, bakom honom skymtar teknikern/mixaren/remastraren Dagge Lundquist och längst bak Greg FitzPatrick.Håll utkik här under de kommande dagarna för mer bilder från releasekvällen och en full recension av boxen - och missa inte chansen att vinna ditt eget signerade ex av den begränsde specialutgåvan! Mer information kommer inom kort!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Fotoreportage från releasepartyt för Vidare
Postad 00:49 18/10 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

Tisdagen den 17:e oktober bjöd Adolphson & Falk tillsammans med sitt skivbolag Air Music in oss till releasepartyt för nya albumet "Vidare" i Pet Sounds Bars källare på Skånegatan i Stockholm.

Pet Sounds Bar, en av vinnarna i barkategorin av Stockholmpriset 2005, agerade värdar för Adolphson & Falks releaseparty inför albumet "Vidare" som hölls på tisdagkvällen. Nere i källaren i gamla Hannas krogs lokaler samlades några dussin människor för att fira släppet av den nya skivan, och för att få se Herrarna greppa sina instrument och visa vad den nya skivan handlar om. Totalt bjöds vi på nio låtar, åtta från skivan och så försökte man sprida lite publikfriande julestämning i förtid genom att avsluta med "Mer jul", vi kan diskutera om det var nödvändigt eller inte. :)

Några få bilder från kvällen - på grund av att det var ganska trångt och sparsamt belyst på scenen, samt att flera väggar var täckta av blankt kakel, så lämpade sig lokalen inte så värst bra för fotografering, men NÅGRA bilder blev det i alla fall.


Strax innan konserten - Mankans ståbas har lagt sig ner en stund och Anders Takamine står snällt och väntar på att få sätta igång.Tomas och Mankan i full action inför den hugade publiken.Samspel mellan Mankan och Anders. Man kan knappast tro att Mankan bara har varit med i två år; hans kontrabas låter självklar - även om han själv var lite missnöjd med både brus och visst missljud under kvällen. Anders ursäktade det korta avbrottet med kommentaren "Mankan är ju musiker, det är inte vi. Han håller på så här jämt.".Några av de övriga musiker som medverkar på skivan dök upp och de flesta hade med sig sina instrument. Från vänster Patrik Skogh på trumpet, Tomas Adolphson, Per Grebacken på saxofoner och klarinett, Michael Blair på slagverk, Magnus "Mankan" Marcks på kontrabas och så Anders Falk. ("Det är så skönt att ha hjälp - man slipper göra allt själv, och så låter det så mycket bättre.", som Anders sa.)

Michael Blair hade inte med sig sina instrument (han hade "fyra koffertar, två lådor och tre påsar" fulla med instrument med sig till studion enligt Anders), men han klarade sig fint med ett gitarrfodral, ett vinglas, en enkrona och ett visitkort(!). Jag tror att den mannen kan spela på allting som går att slå på. (På albumversionen av "Hav" spelar han bland annat på en navkapsel från en 1963 års Oldsmobile 88.)Det är väldigt tydligt att Tomas och Anders har roligt på scenen, men både Michael och Mankan skrattade gott flera gånger under kvällen och verkade inte direkt vantrivas heller.Peter Månsson heter mannen som tillsammans med Tomas och Anders har producerat skivan, och den som har suttit vid spakarna i sin MIR Studio på Katarina Bangata i Stockholm, ett stenkast från Pet Sounds Bar.


Från de vänliga människorna på Air Music fick vi ett par ex av CDn att lotta ut till våra besökare; Anders, Tomas och Mankan var hyggliga nog att signera dem också. Är du intresserad av att vinna ett signerat ex av albumet "Vidare"? Gå då redan nu och registrera dig i vårt Forum och vänta på vidare instruktioner där!

Jag har suttit och lyssnat på albumet sedan vi kom hem (inne på fjärde varvet nu, tror jag) och allting som har sagts om den är sant. Den enda låten som låter i NÄRHETEN av något vi har hört förut är "5:e avenyn" som ju finns i en akustisk version sedan tidigare, men även den har utvecklats med små förändringar samt kontrabas, trumpet och violin. Små ändringar i fraseringar och stämmor, kombinerat med de nya arrangemangen, gör att alla låtarnas texter har fått en mer central roll och går fram på ett annat sätt. Lyssna till exempel på hur elegant "Ifrån" byggs upp, eller "Stockholmsserenad" - eller den nästintill helt nakna "Ljuset på min väg" där Tomas sång helt bärs upp av Calle Bagges pianospel, hjälpt endast av svag körsång på ett par ställen. Magiskt, helt enkelt.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

På Mondo, 23/11 2005
Postad 21:20 14/10 2006 av Fredrike Lantz. Kategorier: Live, Foto

Benny Löfgren var och såg sina gamla hjältar på Mondo och skickade oss de här bilderna han tog under kvällen:
Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Konsertbilder från Mondo 23 november 2005
Postad 19:19 13/10 2006 av Fredrike Lantz. Kategorier: Live, Foto

Fredrike hade med sig sin Nikon D70 till konserten på Mondo i november 2005. Här är några av hennes bilder.


Först och främst: konsertbiljetten. (Vänligen notera inringningen i beställningsnumret!)Mellansnack mellan två låtar. Tomas berättar historien om hur Mankan kom med i bilden inför turnén.En studie i tre koncentrerade musikanter.
(Klicka här för en något större version.)Den här bilden finns med i skivomslaget till skivan Vidare (läs mer här) - den är också tagen på Mondo.
(Klicka här för en något större version.)Magnus Marcks med sin kontrabas.Anders Falk in action.En mer stillsam Tomas Adolphson sjunger Ljuset på min väg.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar