Nytt singelsläpp idag, 19 juli - (Varför blev jag) Astronaut
Postad 10:00 19/7 2019 av Henrik Lans. Kategorier: Release

A&F gräver vidare i sin låtskatt inför ytterligare ett jubileum...Femtioårsjubileumen står som spön i backen just nu. Adolphson & Falk överraskar alla - inklusive sig själva - med att släppa en ny singel för att fira att det imorgon, 20 juni, är 50 år sedan människan första gången landade på månen. Eller ny och ny - det är en avdammad och rejält omstöpt version av den gamla singeln Astronaut från 1981 (som ursprungligen mixades av Michael B. Tretow och producerades av LG Nilsson) som släpps idag. (Varför blev jag) Astronaut är namnet på den nya versionen som arrangerats och producerats av Greg FitzPatrick och mixats av Greg tillsammans med Dagge Lundquist.

Egentligen var låten bara tänkt som en uppfräschad version till konserten på Stockholms Kulturfestival i augusti, men Anders Falk berättar: "Vi insåg att vi kanske skulle hinna få fram något även till 20 juli och lyckades. Playground Music ställde upp på snabb hantering, och nu är vi här!". Singeln (som bara släpps digitalt) ska finnas tillgänglig på alla ställen där du lyssnar på musik från och med idag, och är väl värd att lyssna på!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk fyller 50 - jubileet fortsätter med nytt album och turné!
Postad 07:15 5/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release

I år firar, vilket väl inte torde ha undgått någon av våra läsare, Adolphson & Falk 50 år som band! Det firas med jubileumsalbumet 50 som släpps idag, den 5 oktober, och en jubileumsturné tillsammans med Greg FitzPatrick och band. Det blir ett drygt dussin konserter fyllda av ett halvt sekel av hits, samarbeten och inte minst historier. Start den 28 november i Karlstad.(OBS: Denna artikel är i stora drag rakt av en publicering av Adolphson & Falks eget promotionmaterial om skivsläppet. Vi på adolphsonfalk.com har dock alltid full kontroll över vad som publiceras här på siten.)

Adolphson & Falk möttes i lumpen 1968. När de lämnade Försvarets radioanstalt, 15 månader senare, hade de 14 egna sånger på rullband som de skickade runt till grammofonbolag. Ett möte med skivproducenten Curre Peterson 1972 ledde till deras första låtskrivaruppdrag, tonsättningar till texter av vissångerskan Barbro Hörberg. De fick med tre melodier på hennes legendariska album Med ögon känsliga för grönt. En bra start på karriären! En av sångerna, Kände du kylan?, har Adolphson & Falk nu själva spelat in till sitt jubileum.
- "Vi tycker att Barbros vackra text om den annalkande hösten sammanfattar väl det skede i livet vi nu själva befinner oss i. Martin Hederos på piano och Magnus Lindgren på flöjt hjälper oss att fånga den rätta stämningen", säger Tomas.

Uppdraget åt Barbro Hörberg ledde till ett mångårigt samarbete med musikförlaget AIR Music, startat och ägt av Beatles producent George Martin. AIR blev sedermera också deras skivbolag under det framgångsrika 80-talet. De hjälpte Adolphson & Falk till ett eget skivkontrakt med DECCA 1976 och deras första album Nattexpressen släpptes. De har nu återinspelat Tensta torg från det albumet för att minnas och befästa deras egen start i skivstudion. Övriga sju albumspår är nyskrivna sånger där texterna delvis återspeglar de 50 åren i karriären.

Deras stora genombrott kom 1981, när de medverkade i Sveriges Radios populära radioprogram Eldorado. De skrev låtar som specialinslag och i november 1981 fick de spela in Blinkar blå tillsammans med synthpionjären Greg FitzPatrick i radions stora 24-kanalsstudio. Inspelningen slog stort! SR Records, radions lilla grammofonbolag som gav ut singeln på Eldorados egen etikett, hade aldrig varit med om något liknande!  Några veckor innan hade Tomas och Anders, i all enkelhet i en radiostudio, spelat in en egen julsång till 1981 års sista Eldoradoprogram på önskemål av programledaren Kjell Alinge.
- "Vi döpte den till Mer jul. Jullåten, som skulle spelas EN gång i ETT program, växer fortfarande för varje år! De här kreativa veckorna lever vi på än!", säger Anders.

Förra hösten gjorde de ett samarbete med kören Katarina pop från Katarina kyrka i Stockholm. Tomas och Anders brukar sjunga alla sång- och körstämmor själva, men här har de fått härligt stöd av röster som är nästan femtio år yngre än deras egna på två av albumspåren, Jag tog mitt tåg i tid och En väg som leder mig hem.

Dag Lundquist, deras ständige ljudtekniker sen tidigt 80-tal har, som alltid, hjälpt dom att fånga stämningen i sångerna. Den här gången har de jobbat modernt, det vill säga spelat in mycket hemma.
- "Dagge har lärt oss att sjunga mot en bokhylla fylld med böcker. Då får man kontroll på frekvensstudsar och fasproblem. För inspelning av kör, blås, stråk och piano har vi hyrt in oss i legendariska Atlantis-studion i Vasastan som alltid ger rätt vibbar både till oss och till musikerna. Så lyssna och njut av inspelningarna på vårt jubileumsalbum 50!", säger Anders. "Nu siktar vi framåt mot nästa femtio!"

Du hittar nya albumet 50 bland annat på Spotify eller andra ställen där musik kan strömmas. Vill du hellre ha ett fysiskt exemplar så hör med din lokala skivhandlare (...), klicka här för att handla online - eller gå på en av konserterna (se menyalternativet Spelningar!) och köp den direkt av bandet.

Håll också koll här på siten under helgen så kommer du få chansen att vinna ett signerat exemplar!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Recension av "50"
Postad 19:00 4/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Recension

SPOILER-VARNING: Det här är en recension på en skiva som ännu inte är släppt när texten publiceras.
Vill du höra skivan utan förutfattade meningar så hoppa över den här texten tills du har lyssnat!

Ska man på ett kortfattat sätt sammanfatta nya A&F-albumet så kan man dra till med den gamla ramsan Something old, something new, something borrowed and something blue. Efter att ha lyssnat på jubileumsalbumet några gånger från början till slut så kommer här min recension!Det är alltid med ett visst mått av skräckblandad förtjusning jag sprättar den metaforiska plasten runt en ny release från Adolphson & Falk. Hittills har jag inte blivit besviken - även om vissa skivor har tagit lite längre tid att lyssna in sig på och andra kanske inte konstant ligger på Mest spelade-listan här hemma. De två tidigare släppta singlarna från nya albumet 50 lovar gott, men man vet ju aldrig... Spoiler: Lyckligtvis blev jag inte besviken den här gången heller. Långt ifrån.

Totalt så är det som vi tidigare har berättat nio låtar på albumet, varav sju (inklusive singelsläppen) helt nya och två som är tidigare utgivna i olika former. Tomas sjunger lead på fyra av låtarna, Anders på fem. Några av låtarna har tighta syntharrangemang med hårt processad sång och klassiska A&F-stämmor, medan andra har känslan av mer traditionella instrument, stora körpartier och till och med visslande(!). Stora, svepande ljudbilder blandas med torra, kompakta arrangemang, och det resulterar i en skön balans där det inte är något tvivel om att det är Adolphson & Falk man lyssnar på.

Textmässigt så rör det sig också om klassiska A&F-domäner - det handlar ofta (men inte uteslutande) om vägval, antingen sådana man står inför eller sådana man tidigare har gjort. En viss förskjutning i perspektiv tycker jag mig ändå märka; med ålderns rätt, antar jag. Det är inget radikalt, utan mer en logisk progression från känslan jag fick av förra albumet Vintertivoli. Lite mer erfarenhet, kanske lite mer acceptans än i tidigare texter; defintivt ingenting som känns Fel. Lite lätt blues-känsla på sina håll, utan att bli för deppigt.

Skivan avslutas med de två "gamla" låtarna. Låt nummer åtta är en nyinspelning av "Tensta Torg" från Nattexpressen, en version som på det hela taget är ganska trogen originalet men har annorlunda instrumentering och stämläggning, och som definitivt pryder sin plats. Allra sist ut är en egen version av Barbro Hörbergs "Kände du kylan?" från albumet Med ögon känsliga för grönt utgivet 1972. Det var Tomas och Anders som tonsatte Hörbergs text då, och det var en av de första låtarna de fick utgivna på skiva. Tomas ganska nakna sånginsats över ett sparsmakat arrangemang lyfter denna väldigt vardagliga, personliga text och det rundar av skivan naturligt; dels musikaliskt, och dels för att vi slutar där allting på ett sätt började.

Det är som alltid svårt att rangordna, för det finns inga låtar som inte är åtminstone "bra". Om jag skulle lyfta fram några låtar så får det nog bli såhär:

  • "När orden inte längre räcker till" - som har ett ovanligt "hårt" arrangemang för att vara A&F.
  • "Större än förut" - jag håller med Anders från gårdagens intervju, elbas-solot är tufft!
  • "En väg som leder mig hem" - körarrangemanget lyfter den här rejält.
  • "Just då" - jag har en svaghet för synthpop, so sue me.

Men som sagt, allting går definitivt att lyssna på, och jag tror att det här är en skiva som kan skifta lite beroende på humör.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Inför releasen av "50"
Postad 14:00 3/10 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt, Intervju

Den femte oktober kryper allt närmare, och om bara ett par dagar släpps Adolphson & Falks nya album "50". Vi bytte några ord med Anders Falk om den kommande plattan för att se vad vi kan vänta oss!Först och främst - frågan som bara måste ställas: Hur känns det?
AF: Vi känner oss mycket nöjda! Totalt sett så har vi jobbat med produktionen i ett knappt år - det är alltid en utmaning att sätta ihop ett helt album och kunna landa i något man är nöjd med. Det har vi dock gjort!

Många artister väljer att fira jubileum med ett samlingsalbum, men inte ni?
AF: Vi har redan släppt flera samlingar under åren, och vi ville hellre göra en ny produktion med låtar som speglar våra liv just nu, men också med en liten blick i backspegeln.

Berätta lite om skivan - vad kan vi lyssnare vänta oss?
AF: Det är ett ganska omväxlande album - både vad gäller ballader kontra mer upptempo, och vad gäller synthbaserad kontra akustiskt.

I tillägg till sju helt nya låtar så har vi även med ett par äldre alster i ny kostym. Dels har vi gjort en egen version av en av de första låtarna vi någonsin fick utgivna på skiva, Barbro Hörbergs "Kände du kylan" som vi tonsatte 1972, och dels så har vi gjort en ny version av "Tensta Torg" från 1975. Den finns tidigare med på albumet Nattexpressen och som B-sida på singeln Tillsammans, och de två låtarna får representera det långa tidsperspektivet.

Finns det någonting speciellt minnesvärt från jobbet med plattan?
AF: Ett av dom härligaste tillfällena var när vi på chans bad basisten Kristofer "Krydda" Sundström att, helt spontant, lägga ett bassolo på en av de nya låtarna, "Större än förut". Vi visste inte själva vad för sorts solo vi skulle ha och just bas är ju inte det vanligaste soloinstrumentet i en pop-låt precis. "Krydda" tog sig an uppgiften med ett härligt spelhumör och presterade något vi inte hade väntat oss. Lyssna in det solot så förstår ni vad vi menar! Vi hade själva en lycklig stund som åhörare!

Och till mångas stora glädje så blir det inte bara ett digitalt släpp, utan även en fysisk skiva?
AF: Det stämmer! Vi trivs själva med att göra album som förutom digitalt också finns i fysisk form. Det är visserligen ganska pyssligt och tidskrävande att ta fram ett CD-album - rent digitala släpp är mycket enklare - men det är ju till slut till stor del publiken som påverkar vad det blir. Vi har fortfarande en ganska stor äldre lyssnarskara som gärna vill ha en CD att hålla i handen.

Och bara någon månad efter skivsläppet så är det dags för stor turné. Vad kan vi vänta oss av den?
AF: För första gången blandar vi akustiskt och synthversioner även på scenen. Vår gamla synthmästare Greg FitzPatrick ska vara med, tillsammans med Dagge Lundquist på trummor, Hasse Loelv på piano och dragspel och Mankan Marcks på kontrabas, så det kommer bli omväxlande och, tror vi, en intressant och spännande blandning. Det blir fullmatade helaftonsföreställningar med många gamla hits och också en del nytt från albumet.

Och bara för att avsluta - vad har A&F för planer de KOMMANDE 50 åren?
AF: Vi fortsätter förstås även 2019 att spela live i olika former och konstellationer - vinterturnén får ge oss inspiration till hur det blir framöver. Sen får vi se vad som händer!

Stort tack till Anders Falk, och vi ser naturligtvis fram emot att höra det nya albumet! 50 finns att köpa och/eller streama från och med nu på fredag 5 oktober!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ny singel - En väg som leder mig hem - släpps idag!
Postad 10:00 21/9 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Release

Adolphson & Falk bygger broar över årtionden med andra singeln från det kommande jubileumsalbumet.Idag släpper Adolphson & Falk den andra singeln från det kommande jubileumsalbumet (som bara är ett par veckor bort). En väg som leder mig hem hämtar inspiration från olika delar av A&F-historien. Spirituellt känns det för mig som en självklar fortsättning på Vintertivoli-skivan, men vi hittar även stämmor och digitala trummor från andra halvan av åttiotalet, och jag tycker mig till och med skönja en liten blinkning till underskattade Färd i ett regn, första singeln från albumet 454.

Arrangemanget är som vanligt väl uppbyggt, och förutom Tomas och Anders medverkar Dagge Lundquist på trummor (som såklart också har spelat in och mixat), Kristofer Sundström (elbas), kören Katarina Pop (under ledning av Arvid Svenungson, även piano) och stråkkvartetten Migdahl Strings till att lyfta den här låten rejält vartefter den växer till sig. Det här är en låt som bör avnjutas på ganska hög volym, gärna i ett par bra hörlurar, för att man ska känna hela vidden i den. Den har kanske inte riktigt samma omedelbara hit-känsla som till exempel Just då eller Ifrån, men jag tror att det är en låt som växer sig på en med tiden - som till exempel Vemod (Vintertivoli), Våga igen (Det svåra valet) eller för den skull Fångad som ett djur (I nattens lugn).

Albumet, som har den logiska titeln 50, släpps 5 oktober, och om de första två singlarna är något att gå efter så kommer det bli en höjdare!

Det finns 5 kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

22:38, 21/9 2018,
Göran Uddeborg:
Bilden har en intressant tematisk koppling till omslaget till "Just då". Nu blir jag nyfiken på hur albumet kommer SE UT, inte bara hur det kommer låta!
23:34, 21/9 2018,
Henrik:
Jag har nog utgått från att albumets omslag är den bild som hör till vår artikel "I år händer det grejer."... men det kanske inte alls stämmer. :-) Och ja, jag är lika spänd som du!
10:40, 22/9 2018,
Göran Uddeborg:
Jag trodde nog samma sak, men nu är jag inte lika säker längre.

Sedan finns det ju både fram- och baksida på ett album. (Åtminstone de traditionella fysiska albumen.) :-)

Om några veckor vet vi!
14:42, 22/9 2018,
Henrik:
Det är alltid kul att spekulera! Det finns ju såklart element som hänger ihop, men samtidigt så känns grafiken på "Just då" lite mer 80-tal, medan månen på "En väg som leder mig hem" för tankarna till "Ännu vidare".

Men som sagt - om bara ett par veckor så vet vi både hur det ser ut och låter!
23:56, 2/10 2018,
Henrik:
Nu är omslaget släppt - se diskografin! Det var onekligen mer likt singelomslagen än promobilden. :-)
Ny singel - Just då - släpps idag!
Postad 10:00 18/4 2018 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release

Det andas åttiotal när A&F släpper nytt...Idag släpper Playground Music tillsammans med Adolphson & Falk den nya singeln Just då! Detta är det första smakprovet från det album som kommer till hösten för att fira att bandet firar sitt 50-årsjubileum. Låten, som bara släpps digitalt, finns tillgänglig från idag på alla ställen där A&Fs musik finns (t.ex. på Spotify. Vår gissning är att det nya alstret kommer få det att rycka lite i nostalginerverna - många har efterlyst att A&F ska göra mer synthbaserad musik - och de kommer definitivt bli glada av den här singeln!

Texten är skriven av Anders och musiken av Tomas och Anders tillsammans, som det brukar vara. Programmering av syntharna har gjorts av Anders och för trummor, inspelning och mixning svarar Dagge Lundquist. Musikaliskt tycker jag att låten för tankarna till delar av I nattens lugn-plattan med lite Ta den kärlek du kan få inblandat och kryddat med en nypa Yazoo eller två. Texten är en klassisk Falksk betraktelse över vändpunkter i livet - ett tema vi känner igen från både Ifrån, Vänd om och Våga igen, men kanske med en lite mer optimistisk ton än tidigare nämnda låtar. Sammantaget skulle jag säga att det här känns väldigt mycket A&F - visserligen en ny låt, men gjord i gammalt snitt.

Detta är som sagt bara början på 50-årsfirandet - det blir både nytt album och medföljande turné framåt hösten, plus såklart spelningar i sommar. Vi återkommer inom snar framtid med mer information! Håll såklart även koll på den officiella hemsidan för mer information!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ny låt - Vi är Sirius - släpps på fredag!
Postad 10:30 29/8 2017 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release, Intervju

Uppsalas stolthet Sirius firar 110 år som förening i år; och Adolphson & Falk följer upp 2010 års succé Bandy is a Sirius Game med en ny jubileumslåt som officiellt släpps på fredag, 1/9, i samband med jubileumsbanketten i Uppsala. Låten kommer att finnas på de vanliga digitala kanalerna och är klart läktarvänlig. Mer information om låten kommer på fredag!

För den som inte kan hålla sig tills dess så medverkade Tomas Adolphson i en intervju i dagens Förmiddag i P4 Uppland med start runt 10:06, och den avslutades självklart med en smygpremiär på låten. Programmet kommer att finnas att lyssna på (under en begränsad tid, räknar jag med) på sverigesradio.se och i SR Play-appen.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Recension - Vintertivoli
Postad 10:00 16/10 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Recension

Första A&F-albumet med ny musik på sexton år släpps idag, 16/10. Var det värt den långa väntan? Absolut.

Det var ett tag sedan vi fick ett helt nytt album från Adolphson & Falk. Om vi räknar bort samlingar, nyutgivningar och EPs så är det senast utgivna hela albumet faktiskt (den allmänt underskattade) 454 som släpptes i september 1999. Nu har Tomas och Anders dock, tillsammans med både nya och gamla vänner, gjort slag i saken och fått ihop ett helt album - tio låtar på totalt 41 minuter. Vintertivoli heter skivan - och den är bra.

Singelsläppta Kom och se! får inleda skivan med att locka in oss i tivolitältet, och väl inne får vi möta både siamesiska tvillingar, lindansare och utbrytarkungar. Allt är dock inte glitter och glamour bakom duken, utan vi får förutom tivolistämning även en rejäl dos av senhöst och vinter - ett perfekt soundtrack för den årstid vi är på väg in i i skrivande stund alltså. Längtan, saknad och vemod finns också med, varsamt beskrivna mot stora och små ljudmattor. Oavsett om arrangemangen är små och försiktiga eller stora, pampiga och med massa energi så är det helt igenom välproducerat. Inspelningarna har gjorts huvudsakligen i Decibel Studios av Dagge Lundquist, och han har även producerat skivan tillsammans med Tomas och Anders.

Två av låtarna på skivan är faktiskt inte HELT nya, men de är i alla fall inte utgivna på skiva tidigare. Blå fred är så klart samma låt som Blue Peace som skrevs tillsammans med Greg FitzPatrick för Stockholm World Water Week 2013. Här är det dock en version med svensk text och nytt arrangemang som, precis som originalet, doftar lite afrikanskt. Titelspåret Vintertivoli skrevs ursprungligen till en kort turné tillsammans med Ola Magnell och Uno Svenningsson 2008 men har också fått ny skrud. En ödesmättad stämning där Anders sång och Tomas spröda stämmor är minst lika mycket del av instrumenteringen som Hasse Loelvs dragspel, Magnus Marcks kontrabas och Peder af Ugglas elgitarr.

Några av låtarna har även testats på publik nu under sommaren - bluesiga Jag behöver dig nu och Dans med dig har båda körts på Blidösund, och de verkar ha gått hem bland publiken. På skivan är arrangemangen så klart ännu lite fylligare, och det gör dem inte sämre. För mig är nog ändå Gud var god idag (som spelades i Strömstads kyrka i slutet av juni) den låt som har det allra bästa arrangemanget på skivan. Den börjar från i princip ingenting och bygger sakta men säkert upp till att inkorporera en blåskvintett och ett nästan sakralt körparti innan Mats Persson slår in takten för gitarr och tramporgel innan vi lämnas med bara Tomas och en gitarr på slutet. Otroligt välbyggd låt, och en ny favorit för min del!

Inte nu, inte än och Houdini är båda trallvänliga upptempolåtar som båda sätter sig fort i ryggmärgen; båda två också med fulla arrangemang och stark leadsång av Tomas respektive Anders. Titellåtens något-yngre-men-ändå-medelålders kusin, Vemod, bjuder på en stilla och introspektiv känsla och är kanske den låt på skivan som är "svårast". Ge den ett par genomlyssningar och känn hur Björn Lundquists kontrabas sakta men stadigt (med hjälp av Peder af Ugglas Hammondorgel i refrängen) bär Anders sång framåt. Är det en sorgsen låt eller inte?

Tivolit river till slut sina tält och gör sig klara för att dra vidare till nästa skådeplats på turnén i sista låten Förbi. Här ställs vi inför lite av samma tankevändningar som vi tidigare har sett i låtar som Utanför, Ifrån, Du låter det ske och Så väl som du - att ens situation beror helt och hållet på perspektiv och hur man själv väljer att se sin omgivning. Ett passande slut på en rakt igenom bra skiva. (Nu kan det argumenteras att jag är lite partisk, men det här ÄR trots allt en fansite.)

Stilmässigt så landar det mesta av skivan ganska stadigt någonstans i mitten mellan 454 och Vita nätter-EPn. Varje melodi har lite olika instrumentering för att det ska passa ihop med både melodins känsla och budskap, men det blir ändå inte spretigt. Värt att nämna är att Tomas och Anders faktiskt bara är med och spelar på varsin låt (Anders spelar gitarr och banjo på Vintertivoli, Tomas gitarr på Förbi) - resten står andra för. Musikerna är hämtade ur den utvidgade bekantskapskretsen och bidrar alla till att fånga den där typiska Adolphson & Falk-känslan och bidra till den med sina instrument. En liten klarinettaccent av Klas Lundquist här, en fiolaccent av Mats Glenngård där - allting hjälper till att lyfta produktionen.

Men nog tjafsat från vårt håll nu. Vad tycker DU om skivan? Vilken låt är bäst? Hur känns helheten? Hör av dig!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Förbeställning av Vintertivoli!
Postad 21:00 16/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Länkar

Bara så att det inte undgår någon: Det kommande albumet Vintertivoli går nu att förbeställa via adolphsonfalk.se! För 160 kronor får du ett signerat exemplar hem i brevlådan på releasedagen den 16/10 - men snabba på, lagersaldot verkar sjunka fort...!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Singelsläpp: Kom och se!
Postad 10:00 11/9 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Release

Idag bjuder Adolphson & Falk på en aptitretare från nya albumet som kommer nästa månad. Kom och se!

Idag är det äntligen dags - strömmen slås på bakom den tidigare så mörka och hemlighetsfulla tältduken, och i det skarpa men varma strålkastarljuset visas det resande följets huvudattraktion upp för de nyfikna förbipasserande för att locka åskådare till den stora öppningen om bara några veckor. Kom och se!Adolphson och Falks nya album Vintertivoli - det första helt nya albumet sedan 1999 - släpps på CD 16 oktober, men redan nu kan de som lyssnar digitalt avnjuta första spåret - Kom och se! - via de vanliga kanalerna (Spotify, iTunes, Apple Music). Singeln, som endast släpps i digital form, är inspelad i Decibel Studios av Dagge Lundquist och medverkar, förutom Tomas Adolphson och Anders Falk, gör Peder af Ugglas, Ola Gustafsson, Mats Glenngård, Björn Lundquist och Mats Persson.

Kliv in i värmen och låt dig roas, förundras och förfäras av de halsbrytande konster som pågår innanför canvasduken. Kom och se!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Ny singel släpps 11 september
Postad 18:45 26/8 2015 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release

Vi har precis fått höra fågelvägen (alltså direkt från Anders Falk) att första singeln från nya albumet kommer att släppas 11 september, alltså om bara lite drygt två veckor! Det blir ett rent digitalt släpp via de vanliga kanalerna, och samtidigt kommer även lite mer om höstens stora höjdpunkt - albumreleasen... Stay tuned!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Release: Vykort från kontoret
Postad 09:00 14/5 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release, Exklusivt, Intervju

Adolphson & Falk släpper ny EP om livet på kontoret. Vi tog oss ett prat med Anders Falk och bad honom berätta om skivan. Här är historien om hur skivan blivit till, och hur det gick till när man tackade nej till att låta Håkan Hellström medverka!


Idag släpper alltså Adolphson & Falk, tillsammans med den nittonhövdade Kontorsorkestern, sin nya EP Vykort från kontoret såväl digitalt som en fysisk platta i sin egen webbutik. Anders Falk ställde vänligast upp på att berätta lite om skivan och svara på några frågor...

Det har arbetats med skivan under ganska lång tid - vi fick en första indikation på att någonting var på gång för över ett år sedan. Berätta om hur idén till den här skivan kom till?

Idén startade som ett rent Falk-projekt och fick tidigt arbetsnamnet "Åffis-paketet". Genom åren har jag i mitt jobb som landskapsarkitekt mött flera kontorsarbetare som också spelar i band och det har lite löst diskuterats om man ska spela ihop någon gång; det har dock aldrig blivit av tidigare. En vacker dag 2012 fick jag idén om att skriva sånger som handlade om kontoret i ett humoristiskt perspektiv - det finns så få sådana så jag tyckte det var dags; och samtidigt gav det mig en anledning att kontakta flera av dom jag tidigare pratat med. Jag tyckte det var en del i det roliga att alla som skulle medverka också skulle jobba på kontor, och eftersom även Tomas jobbar på kontor ställde jag självklart frågan även till honom - och så bestämde vi att transformera kontorsprojektet till ett Adolphson & Falk-projekt.

Ingen av de som är med på skivan är alltså, precis som Tomas och Anders, proffsmuiker, utan försörjer sig på annat. Anders berättar lite om utmaningen med att jobba med en så varierad ensemble:

Det svåra med alla musiker var att jag inte på förhand visste hur bra dom var i inspelningsmiljö; ingen av dom hade någon studiovana även om dom spelat mycket i andra sammanhang. Det var en chanstagning som vi tycker fallit mycket väl ut! Alla musiker levde mycket väl upp till och vissa till och med överträffade förväntningarna. Resultatet blev nog bättre än viräknat med, och en extrabonus var att alla tyckte det var väldigt roligt att delta; en glädje som inte alltid kommer fram hos yrkesmusiker. Jag tror att den glädjen går att höra på inspelningarna!

Vad har varit svårast att sy ihop med produktionen?

Det svåra var att det var många pusselbitar att få ihop till något homogent under en ganska lång och utsträckt tid. Plattan rymmer visserligen bara fyra låtar, en klassisk EP, men det är sammantaget ganska många deltagare på de fyra spåren och de är inspelade på olika sätt. Vi började med två olika kompgrupper som spelar på två sånger var. "Stockholmsgruppen" är två jobbarkompisar, Anders Wallmark, som också är landskapsarkitekt och som jag har kontakt med dagligen, på bas och Anders Nyh, som jag också jobbat mycket med, på trummor. Båda spelar i egna band mellan varven. Kompgrupp nummer två är en annan landskapsarkitekt, Lars-Magnus Ejdeholm, som jag pratat en hel del musik med genom åren och även spelat lite med tidigare, på bas och på trummor är det hans bandpolare Jens Larsson som är mjukvaruutvecklare till vardags. Dom är samspelta sen många år tillbaks. Lars-Magnus bjöd också in sin kompis, skattejuristen och pianisten Micael Zingmark. Tillsammans med dom två konstellationerna gjorde vi bakgrunderna i Decibel Studios hos Dagge Lundquist där vi själva är vana att spela in. Sen har vi byggt på vartefter med övriga deltagare som vi spelat in hemma inklusive våra egna instrument och körer. Det går ju bra att göra det i dessa digitala tider och sen bära med sig ljudspåren på ett USB-minne till studion när det är dags för mix.

Med en så stor ensemble inblandad under så lång tid så borde det ha hänt en del under inspelningarna. Finns det något du speciellt minns?

Det hände mycket kul under den här tiden!

Till exempel så fick jag ett tips från en arbetskollega att han hade en tjej på sitt kontor som spelade bra cello; ett instrument som jag gärna ville ha med på "Alingsås". Jag kontaktade Emma Lundborg som blev jättesugen på att få vara med i projektet - det var bara ett problem: hon var höggravid och väntade barn vilken dag som helst! Vi bokade omgående en kväll för inspelning, Emma kom med en grymt stor mage som var i vägen för cellon hela tiden - men med glatt humör och med stor musikalitet och skicklighet spelade hon de vackra cellostämmorna. Veckan efter fick hon en son!

Och kanske inte direkt relaterat till inspelningen, men för mer än 10 år sen var jag på jobbesök på Botkyrka kommun. Trafikingenjören Erik Andersson inledde med att ta mig till den obligatoriska kaffeautomaten. Han frågade mig om jag ville ha mjölk i kaffet - jag svarade "Jag dricker mitt kaffe svart". "Det kan du ha till en sångtitel", replikerade Erik. 10 år senare var det dags; jag behövde en fjärde sång till de tre övriga och ville skoja med alla män som vill visa sig på styva linan i överkant. Jag kom ihåg Eriks ord som nu passade perfekt!

Kanske allra roligast var när jag var i Decibel Studios för att spela in lead-sång på titelspåret ”Vykort från kontoret”, som har mycket skrammelinstrument i arret; basisten Anders Wallmark följde med för att få chansen att lära sig mer om studioarbete. När vi tog en paus kom ingen mindre än Håkan Hellström ut från B-studion där han höll på med sitt senaste succé-album "Det kommer aldrig va över för mig". Vi fick ett trevligt och intressant samtal om både låtskrivande och inspelning till både Anders W:s och min glädje. En kommentar som jag dock glömde klämma ur mig var att vi höll på med en sång med latinorytmer; vi hade gärna låtit Håkan lägga på lite mer sydamerikanskt skrammel - sånt är han ju bra på. "Men det går tyvärr inte, för du jobbar inte på kontor!"

1987 släppte ni albumet "Det svåra valet", som ju handlar om en vanlig persons vardagsbestyr. Nu, 2014, har Tjänstemannen blivit lite äldre, men återvänder fortfarande till den hackade biffen i personalrestaurangen; hans inkorg är ständigt full, kaffet i hans kopp är svartare än Dostojevskijs Vita nätter och han reflekterar över sina livsval. Han verkar inte längre längta bort till livet utanför rat-racet, utan snarare verkar han tycka det är rätt bekvämt och invant. Har han blivit resignerad och bitter, eller är han ändå rätt nöjd med hur det har blivit?

Han är så nöjd så att han till och med kan tänka sig att fira semestern vid sitt solbelysta skrivbord i sin bekväma stol. Han är alltid beredd att jobba både dag och natt för att anta utmaningarna och uppnå de utsatta målen! Biffen har visserligen bytts mot sushi, men kaffet är fortfarande svart. Det enda som stör är den överfulla mailboxen och ibland den gnagande känslan att han borde nått lite högre höjder...

På tal om vykort, vad är det mest udda ställe ni har fått vykort ifrån?

Det kvalar väl inte in som vykort kanske, men det absolut häftigaste MAIL jag har fått var när vi oväntat fick svar från Christer Fuglesang att han gärna ställde upp på en speciell inspelning av "Tyngdlös". Vi hade varit i kontakt med ESA, den europeiska rymdorganisationen, när det plötsligt och oväntat kom ett mail med adressen "NASA One". Det kändes stort! Nästan som "The White House". Det var tur att inte mailboxen var full den gången!

Och avslutningsvis, bara för att undvika spekulation när temat nu är jobb och reflektion över yrkesrollen - ni är båda på väg emot eller har passerat det magiska 65-årsstrecket. Vad är planerna för pension från förvärvsarbete och (Gud förbjude) musikkarriären?

Vi tvärnitar inte i livet! Nu minskar vi på kontoret och ökar på studion - det finns ingen pension från musiken! Det är ett kall som vi valt att leva med som dessutom, troligen, är ett livselixir. Om fyra år, 2018, kommer Adolphson & Falk att fira 50-årsjubileum!

Det ser vi såklart väldigt mycket fram emot att få vara med på, men fram tills dess - njut av Adolphson & Falk och Kontorsorkesterns "Vykort från kontoret"!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Håll koll här på torsdag
Postad 23:36 27/1 2014 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release

Isdygn och snöfall plågar landet men nu på torsdag 29 januari får vi bekanta oss med en helt annan typ av vita nätter - då släpper nämligen Adolphson & Falk sin nya platta som heter just så - "Vita nätter"! Det rör sig om musiken de skrev till Stadsteaterns uppsättning av Dostojevskijs pjäs med samma namn under hösten 2012. Håll koll här på fansiten då så berättar vi mer om skivan - och ger er dessutom chansen att vara med och tävla om ett par ex som bandet generöst har gett oss att lotta ut! Men var snabba - tävlingen avslutas redan på söndag kväll! Väl mött på onsdag!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Nytt album: Ännu vidare!
Postad 12:19 9/4 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release

10 april är officiell releasedag för nya akustiska albumet - men redan nu kan de digitalt frälsta lyssna på Spotify!

Då är det alltså äntligen dags - Adolphson & Falk släpper sin uppdaterade akustiska skiva Ännu vidare! Bortsett från nio av låtarna från Vidare så bifogar man även två uppdaterade akustiska versioner, sju låtar som inte har getts ut akustiskt tidigare - plus den helt nya låten Det handlar om oss som funnits ute digitalt ett tag och som har hörts en del på Sveriges Radio de senaste veckorna. Bland de nya akustiska låtarna finns Mr. Jones maskin som finns med på plattan eftersom ni besökare på adolphsonfalk.com röstade fram den som den låt ni helst ville höra akustiskt inspelad! Bra jobbat! Officiellt släpps albumet imorgon, 10/4, men sedan igår finns möjlighet att lyssna på Spotify.

Att få fram ett nytt album är inte alltid helt smärtfritt. Istället för att föra över ljudfilerna till fabriken via Internet så beslöt bandet att skicka ner sin master på fysisk CD. Tyvärr var budbilen som skulle ta skivan den sista biten från godsterminal till fabrik med om en olycka på vägen, och lasten, inklusive den första mastern på Ännu vidare slukades i lågor. Ingen information om det blev några personskador, men snacka om att uttrycket "att bränna en CD" fick ny innebörd... En ny master sammanställdes prompt av Dagge Lundquist, och ett par veckor senare var albumet ett faktum - och nu landar det alltså i butikerna imorgon.

Vi på adolphsonfalk.com har provlyssnat, och gillar det vi hör. I princip är det liveversionerna från den senaste sommarens konserter som gäller på de nya versionerna, i vissa fall varsamt utfyllda med lite slagverk signerade Dagge Lundquist, och på Någon har det slunkit in en liten elgitarr också. Annars är det precis så nära och intimt som vi är vana vid från konserterna. Tomas, Anders, Hasse och Mankan är bra samspelta, och inspelningskvalitén är mycket hög. Mina personliga favoriter är Mr. Jones maskin och den sorgligt underskattade Våga igen, där Mankan visar vad han går för. Det handlar om oss, Över tid och rum och Bakgård kommer sedan tätt inpå, följt av alla andra. Det är bra, helt enkelt. Vilka är dina favoriter?

Inom kort återkommer vi med en tävling där vi tänkte lotta ut både albumet och singeln - håll koll! Grattis Tomas, Anders och vänner till ännu ett solitt album!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Nytt singelsläpp - Det handlar om oss
Postad 22:07 13/3 2013 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt

Det har väl inte undgått någon att Adolphson & Falk släppte en ny singel i digitalt format härom dagen? Det handlar om oss släpptes 11/3, och är en långsammare låt som bandet har spelat live sedan i somras, och nu finns den alltså äntligen att få tag på i inspelat format. Låten är en försmak på den nya akustiska samlingsskivan Ännu vidare som enligt planen släpps under april månad - vi återkommer såklart om det när det närmar sig! Stilmässigt så för den för min skull tankarna till både 5:e avenyn och en del av spåren på det underskattade albumet 454. Provlyssna kan man göra på YouTube.

I takt med tiden finns skivan officiellt bara släppt digitalt, men för er som (liksom jag) föredrar att samla på bitar av plast och papper så har vi på adolphsonfalk.com lyckats komma över ett fåtal exemplar av den mycket begränsade promotionupplagan (100 exemplar, varken mer eller mindre)! Om du är intresserad, så håll koll här under de närmaste veckorna - det kommer att finnas möjlighet att vara med att slåss om dem... (Lagom kryptiskt? Vi säger i alla fall inte mer än så länge!)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Release: Adolphson & Falk hyllar Stockholm Marathon!
Postad 11:00 30/5 2012 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Länkar

Med nya singeln Run Run Run (The Streets of Stockholm) som släpps idag firar Adolphson & Falk ett hundraårsjubileum!

I år är det 100 år sedan OS hölls i Stockholm 1912, därmed 100 år sedan det första och hittills enda olympiska maratonloppet sprangs i Stockholm. Det firar Adolphson & Falk genom att tillsammans med Stockholm-Marathon-gruppen och Löplabbet släppa singeln Run Run Run (The Streets of Stockholm) i samband med årets marathonlopp.

Bandet har under åren hunnit med en del hyllningslåtar - Tomas Adolphson berättade för mig att de gärna räknar Mer jul som den första hyllningen de gjorde; även om man kanske främst tänker på de senare exemplen - allt från den akustiska versionen av Tyngdlös som man gjorde tillsammans med Christer Fuglesang för att uppmärksamma dennes rymdfärd, via Fyrisån (Uppsalaserenad var visst lite svårt att få in naturligt i en text) och hyllningslåten till Ennio Morricone som man gjorde tillsammans med Staygold på Polarprisgalan 2010, till Bandy Is a Sirius Game som återigen kastade blickarna hem mot Uppsala - och nu är det alltså återigen dags för Stockholm att stå i rampljuset.

Texten, som för omväxlings skull är på engelska, och dessutom är skriven av Tomas, beskriver varför just Stockholm är den bästa staden att springa maratonlopp i, och som bortblåst är den vaga dystopiska stämning som vilat över staden i Stockholmsserenad. Arrangemanget är något annorlunda än vad vi är vana vid från A&F - det är mer Mark Knopfler, Chris Rea och Leonard Cohen än Paul Simon - men det svänger rejält. Publiken på Blidösund i måndags fick en liten försmak på låten och verkade definitivt gilla den!

Se mer om singeln Run Run Run (The Streets of Stockholm) här och läs mer här eller här! Eller - varför inte provlyssna direkt här nedanför via SoundCloud?Vi på adolphsonfalk.com ber att få instämma med Adolphson & Falk och gratulerar Stockholm Marathon med jubileet! Inom kort hoppas vi på att kunna lotta ut ett exemplar eller två av singeln, så håll utkik!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Remix-dags!
Postad 11:10 7/6 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release, Covers, Länkar

Cirkeln sluts när remixarna av Petters Krafter släpps...

1982 kom albumet Med rymden i blodet där låten Krafter vi aldrig känner fanns med. 2006 släppte A&F albumet Vidare, med en akustisk version av låten. 2011 släpper Petter sin singel Krafter som tar avstamp i den akustiska version - och strax därefter sluts cirkeln när remix-EPn för Krafter släpps - bland annat står Greg FitzPatrick, som arrangerade originalinspelningen, för en av versionerna! De andra är mixade av Rebecca & Fiona och Carli Löf (från Staygold) samt Kyaal. De tre remixarna skiljer sig väldigt mycket från varandra - och från originallåten - vilken är just din favorit?

iTunes | Spotify

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Idag släpps Krafter!
Postad 12:15 13/4 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Live, Release, Exklusivt, Video, Covers, Länkar

Nu finns Petters Krafter ute för nedladdning på iTunes och Spotify!Skivomslag - Petter feat. Adolphson & Falk - KrafterI nästa vecka återkommer vi med en intervju med Petter, Tomas Adolphson och Anders Falk där vi låter dem berätta lite mer om låten och produktionen. Tills dess bjuder vi här på en exklusiv video från Adolphson & Falks konsert i Göteborg från i februari i år, samt lite länkar där du kan köpa låten och läsa mer!

Köp låten: Spotify / iTunes
Se videon: Petter feat. Adolphson & Falk - Krafter
Mer om Petter: Blogg / Facebook / Twitter
Mer om Adolphson & Falk: Hemsida / Facebook
Från arkivet: Krafter vi aldrig känner (akustisk) / Vidare

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk i samarbete med Petter!
Postad 21:40 7/4 2011 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release, Covers, Länkar

På onsdag, 13/4, släpper Petter sin nya singel Krafter i samarbete med Adolphson & Falk! Låten är som namnet antyder baserad på A&F-klassikern Krafter vi aldrig känner och kommer finnas på Spotify och iTunes på releasedagen!

Däremot kan du redan nu höra den på Sverige Radios hemsida - den är nämligen med i veckans Flipp eller Flopp! Hoppa iväg och lyssna och lägg din röst, så är vi tillbaks på releasedatum med mer information!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

En chans till...
Postad 13:59 15/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Release, Video

Missade du spelningen på Kolingsborg och signeringen på Bengans? Lugn - här får du en chans till!

Stockholmsserenad
Blinkar blå

Tack till digiphernalia - som är ingen mindre än Greg FitzPatrick själv. :-)

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Foton från releasekalaset!
Postad 19:56 13/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

Här kommer lite fler bilder från releasekalaset på Kolingsborg!


Foto: Henrik Lans
Tomas Adolphsons gitarr håller sig i bakgrunden medan Greg FitzPatrick lägger sista handen vid kvällens program.


Foto: Henrik Lans
Blinkar blå fintrimmas lite.


Foto: Henrik Lans
Tomas Adolphson tar sig ända ut på kanten av scenen under Krafter vi aldrig känner. Anders Falk körar på sin sida.


Foto: Henrik Lans
Klockan 20:00 öppnades Kolingsborg tunga, svarta dörr och de första fansen stod ivrigt och väntade utanför. Här är ett litet utsnitt, strax efter insläppet.


Foto: Anders Lattermann
Innan den akustiska akten sätter igång visar Anders upp CD-boxen för publiken för första gången.


Foto: Anders Lattermann
Tyngdlös.


Foto: Anders Lattermann
1-0-0-1-0 i akustisk version avslutade första akten.


Foto: Anders Lattermann
Greg FitzPatrick introducerar den digitala akten, bland annat genom att berätta hur de hade suttit hemma hos honom dagen/kvällen innan och monterat ihop de blinkande boxarna. Det tog sex personer nio timmar att sätta ihop alla 250.


Foto: Anders Lattermann
Det hörs ett vrål från Anders Falk i den tunga versionen av Stockholmsserenad.


Foto: Anders Lattermann
Tomas Adolphson gör sig redo att sjunga Krafter vi aldrig känner efter Gregs FitzPatricks nykomponerade upptakt.


Foto: Anders Lattermann
Duon in action tillsammans med Greg FitzPatrick i Blinkar blå.


Foto: Henrik Lans
Vad ska man packa boxar i? Jo, större boxar!


Foto: Anders Lattermann
Lasse Tengroth från Playground Music sålde signerade blinkande (och icke blinkande) boxar till hugade spekulanter.


Foto: Henrik Lans
Efter avslutad konsert syns här hela gänget bakom Adolphson & Falks sound genom tiderna! Från vänster Tomas Adolphson, Dagge Lundquist, LG Nilsson, Greg FitzPatrick och Anders Falk.

Stort tack inte bara till bandet med vänner och Playground Music, utan även till Anders Lattermann för bildmaterialet!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Vinn en blinkande box + signering i Stockholm
Postad 08:58 13/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Nyheter, Release, Tävling

Missade du chansen att gå på spelningen i Stockholm i söndags? Här får du tre chanser till att få tag på en av de 250 signerade, blinkande boxarna!

Alternativ 1: Playground Music lottar ut hela FEM blinkande boxar till de som skriver ner sina bästa Adolphson & Falk-minnen på tävlingssidan. Sista datum för att delta är den 20/10!

Alternativ 2: Adolphson & Falk signerar idag boxen på Bengans, Drottninggatan 20 i Stockholm. De har lovat att ta med sig lite blinkande boxar också - ta chansen att träffa dem in person och tacka dem för att de har förgyllt ditt liv!

Alternativ 3: If all else fails så kommer även vi här på adolphson-falk.com att lotta ut en signerad, blinkande box, troligen framemot slutet av nästa vecka. Håll utkik här så kommer mer detaljer!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

101010 - Releasekalas
Postad 21:28 12/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

I söndags bjöd Adolphson & Falk tillsammans med Playground Music in till releasekalas för samlingsboxen "101010" på Kolingsborg i Stockholm. Naturligtvis var adolphson-falk.com där!För första gången på många år stod Adolphson & Falk på scenen tillsammans med Greg FitzPatrick igen - den här gången för att fira releasen av den nya samlingsboxen 101010. En utförligare recension av själva boxen - samt en chans att vinna ett numrerat exemplar av den begränsade utgåvan av boxen! - kommer inom kort på denna site - stay tuned.

Bandet inledde med att som akustisk duo spela en handfull låtar för att hälsa publiken välkommen; Tyngdlös, Vidare och - dagen till ära - 1-0-0-1-0. Därefter blev det paus och sedan fick bandet sällskap på scen av Greg FitzPatrick som berättade lite om processen med att ta fram boxen, och lite om vad som skulle komma. Därefter tog han plats bakom sitt maskineri och dundrade igång en riktigt härlig live-version av Stockholmsserenad, till publikens stora glädje. Därefter blev det Krafter vi aldrig känner, signaturmelodin Blinkar blå (bilden ovan, foto Henrik Lans) med lite extra solon instoppade. Sedan kom originalversionen av Ljuset på min väg - och visst, den akustiska versionen från Vidare är vacker, men versionen från Över tid och rum är ÄNNU bättre, speciellt live ur stora högtalare, och så avslutade man med den digitala versionen av 1-0-0-1-0 som för att sluta cirkeln mellan analogt och digitalt.

Därefter var det så dags för det officiella släppet av boxen - klockan närmade sig 22:10:10 och bandet och deras medbrottslingar tog plats på scen. På bilden nedan (foto Anders Lattermann, stort tack!) ser vi Tomas Adolphson, producenten LG Nilsson, Anders Falk, bakom honom skymtar teknikern/mixaren/remastraren Dagge Lundquist och längst bak Greg FitzPatrick.Håll utkik här under de kommande dagarna för mer bilder från releasekvällen och en full recension av boxen - och missa inte chansen att vinna ditt eget signerade ex av den begränsde specialutgåvan! Mer information kommer inom kort!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Releasefest i Stockholm 101010
Postad 11:02 6/10 2010 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Release, Länkar

Adolphson & Falk släpper, till mångas stora glädje, en samlingsbox med sina fyra första skivor - och firar detta tillsammans med sina fans i Stockholm.

Adolphson & Falk har länge balanserat på gränsen mellan analogt och digitalt - Tomas Adolphsons och Anders Falks vemodiga, djupt personliga och reflekterande melodier och texter har blandats med kalla, kliniska synthtrummor, vibrerande basslingor och vassa vågformer från Greg Fitzpatricks maskinpark, med ytterligare finslipning av personer som Dagge Lundquist och Lars-Göran Nilsson sedan början av åttiotalet, långt innan synthar och sequencers fanns tillgängliga för snart sagt var mans plånbok.

När musikvärlden sedan blivit mer eller mindre helt digital så gick Adolphson & Falk åt andra hållet - de började spela sitt gamla material analogt - akustiskt, först på scen, sedan på CD, DVD och sedan ännu mer på scen - många fans blev nog en smula förvånade när bandet gjorde sig av med sitt karaktäristiska sound och lät sina melodier och stämmor stå på egna ben, men jag tror nog ingen blev besviken.

Nu är det dock dags för nästa steg på den slaka linan mellan digitalt och analogt - när almanackan visar det märkligt digitala datumet 101010 släpps CD-boxen med samma namn till försäljning. 4 CD-skivor - nyutgåvor av de fyra åttiotalsskivorna Med rymden i blodet, Över tid och rum, I nattens lugn och Det svåra valet; med hela tjugo bonusspår (singelbaksidor och andra rariteter - plus en helt ny låt samt en ny remix på en gammal) samt en tjock bok med bandets historia.

Bandet bjuder i samband med releasen in till konsert och releasefest på Kolingsborg vid Slussen på söndag. Se Facebook för mer information! Vi kanske ses där?

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Adolphson & Falk i unikt samarbete med Christer Fuglesang
Postad 20:30 2/9 2007 av Henrik Lans. Kategorier: Release, Exklusivt, Intervju

Den 10 september är officiellt releasedatum för Adolphson & Falks singel som bland annat innehåller en nyversion av låten Tyngdlös - men redan den 3 september finns den att ladda ner från iTunes. På singeln medverkar en lite oväntad gästartist. Men vem kan egentligen passa bättre att beskriva tyngdlöshet än någon som faktiskt varit med om det? Den kände svenske astronauten Christer Fuglesang tvekade inte att ställa upp när han blev tillfrågad.
- Han nämnde att han tyckte om vår musik sedan tidigare, berättar Anders Falk för adolphson-falk.com.

Tanken att fråga den berömde rymdfararen om han ville medverka väcktes redan i januari i år. Bandet ville inför nyinspelningen av Tyngdlös höra hans berättelse om hur det faktiskt är att vistas i tyngdlöshet.
- Som kontrast till vår mer själsliga infallsvinkel i sångtexten, menar Anders Falk.
Att få astronauten att medverka var inte helt lätt. Visserligen hade han själv godkänt det, men eftersom han inte får utnyttja sin status för egna kommersiella syften var samarbetet tvunget att godkännas av ESA (European Space Agency). Efter flera telefonsamtal och mail med Christer Fuglesangs officiella kontaktperson på ESA fick skivbolaget klartecken.

Intäkter till stipendiefond
- Tillsammans med Christer beslöt de att eventuella royaltypengar till honom skulle gå till en stipendiefond för forskning på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, berättar Anders Falk.
- Detta tyckte vi själva var en sympatisk lösning, så vi kommer att låta en tredjedel av skivans intäkter gå till samma fond så att även vi själva kan stödja det goda syftet.
Ett stort problem var dock att få astronautens tid att räcka till för att göra inspelningen. Det hela löstes genom att han läste in en tio minuter lång berättelse om tyngdlöshet på en digital diktafon. Den lämnades sedan över till Anders Falk av Christer Fuglesang själv när han var på besök i Sverige.
- Vi diskuterade vad vi i bandet själva hade tänkt oss och hur Christer såg på sin medverkan, säger Anders Falk till adolphson-falk.com.
- Vår första tanke i januari var att lägga in Christer någon minut i början av Tyngdlös. Men materialet innehöll även, för oss, det perfekta slutet. Det kändes självklart att utnyttja mer av hans berättelse till ett andra spår. Vi klippte ihop två och en halv minut där Christer själv berättar hur det är att vara i tyngdlöshet och mailade över den färdiga sången och hans berättelse för godkännande. Vi fick godkännandet och nu är singeln klar.

Fler instrumentala pålägg
Singeln innehåller allt som allt tre spår. Förutom Tyngdlös, som i grunden är scenversionen men med fler instrumentala pålägg (Michael Blair har lagt på percussion och Adolphson & Falk själva har lagt på fler gitarrer) samt Christer Fuglesangs intro och outro, innehåller den alltså ett talspår – Att vara i tyngdlöshet – samt albumversionen av Vidare. Den senare har även den anknytning till Christer Fuglesang, berättar Anders Falk.
- Vi lade med Vidare från albumet för att det var den andra rymdlåten vi tillägnade Christer från scenen. De som inte har albumet får ytterligare en sång att avnjuta.
Singeln släpps digitalt den 3 september och officiellt på cd den 10 september. Omslaget har – förstås – rymden som tema och är designat av Anders Falk och hans son John. Det anspelar på den ryska Sputnik som sköts upp i rymden 1957. Anders Falk minns den händelsen mycket väl.
- Jag gick i andra klass och det var mycket hallå i medierna på den tiden, minns han.
- Man var till och med ute på kvällen och spanade mot himlen för att få en skymt av en liten rörlig prick på himlavalvet.

Adolphson & Falk lär som vanligt inte göra sina fans besvikna. Särskilt inte de som har det minsta lilla intresse av rymden – och vem har inte det? Eller som Anders Falk uttrycker saken för adolphson-falk.com:
- Rymden fascinerar!

Artikel av Anna Gummerus.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

DVD-släppet rycker närmare...
Postad 16:26 20/1 2007 av Henrik Lans. Kategorier: Release

När du ändå har kalendern framme, bläddra framåt en månad till; den 21:a mars inträffar nästa Red Letter Day i A&F-världen...

Som Fredrike nämnde i sin recension av konserten på Rival den 2:a december, så filmades spelningen. Pan Vision jobbar just nu med produktionen av DVDn, och informationen från dem är väldigt knapphändig än så länge, men releasedatum av en DVD med (arbets?)titeln "Adolphson & Falk" är i alla fall satt till 21:a mars. Vi återkommer med mer information, och förhoppningsvis ett utlottningsexemplar, när det börjar dra ihop sig!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Fotoreportage från releasepartyt för Vidare
Postad 00:49 18/10 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Live, Foto, Release

Tisdagen den 17:e oktober bjöd Adolphson & Falk tillsammans med sitt skivbolag Air Music in oss till releasepartyt för nya albumet "Vidare" i Pet Sounds Bars källare på Skånegatan i Stockholm.

Pet Sounds Bar, en av vinnarna i barkategorin av Stockholmpriset 2005, agerade värdar för Adolphson & Falks releaseparty inför albumet "Vidare" som hölls på tisdagkvällen. Nere i källaren i gamla Hannas krogs lokaler samlades några dussin människor för att fira släppet av den nya skivan, och för att få se Herrarna greppa sina instrument och visa vad den nya skivan handlar om. Totalt bjöds vi på nio låtar, åtta från skivan och så försökte man sprida lite publikfriande julestämning i förtid genom att avsluta med "Mer jul", vi kan diskutera om det var nödvändigt eller inte. :)

Några få bilder från kvällen - på grund av att det var ganska trångt och sparsamt belyst på scenen, samt att flera väggar var täckta av blankt kakel, så lämpade sig lokalen inte så värst bra för fotografering, men NÅGRA bilder blev det i alla fall.


Strax innan konserten - Mankans ståbas har lagt sig ner en stund och Anders Takamine står snällt och väntar på att få sätta igång.Tomas och Mankan i full action inför den hugade publiken.Samspel mellan Mankan och Anders. Man kan knappast tro att Mankan bara har varit med i två år; hans kontrabas låter självklar - även om han själv var lite missnöjd med både brus och visst missljud under kvällen. Anders ursäktade det korta avbrottet med kommentaren "Mankan är ju musiker, det är inte vi. Han håller på så här jämt.".Några av de övriga musiker som medverkar på skivan dök upp och de flesta hade med sig sina instrument. Från vänster Patrik Skogh på trumpet, Tomas Adolphson, Per Grebacken på saxofoner och klarinett, Michael Blair på slagverk, Magnus "Mankan" Marcks på kontrabas och så Anders Falk. ("Det är så skönt att ha hjälp - man slipper göra allt själv, och så låter det så mycket bättre.", som Anders sa.)

Michael Blair hade inte med sig sina instrument (han hade "fyra koffertar, två lådor och tre påsar" fulla med instrument med sig till studion enligt Anders), men han klarade sig fint med ett gitarrfodral, ett vinglas, en enkrona och ett visitkort(!). Jag tror att den mannen kan spela på allting som går att slå på. (På albumversionen av "Hav" spelar han bland annat på en navkapsel från en 1963 års Oldsmobile 88.)Det är väldigt tydligt att Tomas och Anders har roligt på scenen, men både Michael och Mankan skrattade gott flera gånger under kvällen och verkade inte direkt vantrivas heller.Peter Månsson heter mannen som tillsammans med Tomas och Anders har producerat skivan, och den som har suttit vid spakarna i sin MIR Studio på Katarina Bangata i Stockholm, ett stenkast från Pet Sounds Bar.


Från de vänliga människorna på Air Music fick vi ett par ex av CDn att lotta ut till våra besökare; Anders, Tomas och Mankan var hyggliga nog att signera dem också. Är du intresserad av att vinna ett signerat ex av albumet "Vidare"? Gå då redan nu och registrera dig i vårt Forum och vänta på vidare instruktioner där!

Jag har suttit och lyssnat på albumet sedan vi kom hem (inne på fjärde varvet nu, tror jag) och allting som har sagts om den är sant. Den enda låten som låter i NÄRHETEN av något vi har hört förut är "5:e avenyn" som ju finns i en akustisk version sedan tidigare, men även den har utvecklats med små förändringar samt kontrabas, trumpet och violin. Små ändringar i fraseringar och stämmor, kombinerat med de nya arrangemangen, gör att alla låtarnas texter har fått en mer central roll och går fram på ett annat sätt. Lyssna till exempel på hur elegant "Ifrån" byggs upp, eller "Stockholmsserenad" - eller den nästintill helt nakna "Ljuset på min väg" där Tomas sång helt bärs upp av Calle Bagges pianospel, hjälpt endast av svag körsång på ett par ställen. Magiskt, helt enkelt.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Förbeställ Vidare!
Postad 19:11 4/10 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Release

Releasedatum för Vidare är äntligen känt - förbeställ den redan nu via nätet och få den i brevlådan samma dag som den släpps!

Nya albumet Vidare släpps till försäljning onsdagen den 18:e oktober men du kan redan nu förbeställa den från Bengans, genom att följa länken från den officiella hemsidan. Skivan kostar 159 kronor + frakt om du betalar med kreditkort och skickas hem till dig på releasedagen. Även CDON annonserar att man har skivan.

Baserat på de akustiska spelningar som Adolphson & Falk har gjort de senaste åren så har elva av bandets gamla klassiker fått en ny akustisk kostym; mer i den stil som de skrevs en gång i tiden - för akustisk gitarr. Magnus "Mankan" Marcks följde med som basist på konserterna och är naturligtvis med på skivan också, tillsammans med en uppsjö andra musiker. Läs mer om skivan här!

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar

Blinkar blå släppt!
Postad 12:00 4/9 2006 av Henrik Lans. Kategorier: Release

Den första av elva låtar från det kommande akustiska albumet finns nu släppt för nedladdning via iTunes.

I väntan på nya albumet Vidare släpper Adolphson & Falk nu sin första singel sedan Hjul snurrar runt landade på diskarna i december 1999. Det första av de elva spåren från Vidare - Blinkar blå - släpps idag för nedladdning via Apples iTunes Music Store - se länk på förstasidan. 9 kronor är priset, och du måste ha ett konto i den SVENSKA iTunesbutiken för att kunna köpa den.

Tomas, Anders och Magnus Marcks får här sällskap av Peter Månsson (piano), Joakim Wendel (violin) och Michael Blair (slagverk), och trots att Blinkar blå är troligen är den låt som för de allra flesta representerar det typiska Adolphson & Falk-soundet så får den ett helt nytt liv i den här avskalade versionen.

Det finns inga kommentarer till artikeln - Skriv en kommentar